Lideri Zapadnog Balkana na samitu u Londonu

Samit lidera Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa održava se u Londonu. Berlinski proces počeo je pre pet godina na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel. Sticajem okolnosti, domaćin samita o pridruživanju Evropskoj uniji je zemlja koja je i zvanično napušta za devet meseci.

Prvi dan samita u hotelu na nekadašnjim londonskim dokovima posvećen je bezbednosti i građanskom društvu. O prvoj temi regionalni ministri unutrašnjih poslova, uključujući i srpskog ministra Nebojšu Stefanovića, razgovarali su na odvojenoj lokaciji bez prisustva novinara.

O drugoj su ministri spoljnih poslova Zapadnog Balkana govorili na dvočasovnom panelu. Pridružile su im se kolege iz EU, predvođene ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Borisom Džonsonom.

On je najavio da će vlada Tereze Mej za obuku i otvaranje radnih mesta za mlade Zapadnog Balkana u sektoru informacionih tehnologija i digitalizacije izdvojiti deset miliona funti.

Zemlje regiona biće uključene i u britansku globalnu šemu preduzetništva, najavila je britanska ministarska trgovine. Tim povodom u Londonu boravi dvadesetak preduzetnika iz regiona.

Šema je vredna tri milijarde funti, što je više nego što Nemačka, Francuska i Irska zajedno ulažu u inostranstvu.

Današnji samit završava se zajedničkom konferencijom za novinare Borisa Džonsona i sa kolegama iz Nemačke i Poljske. 

Drugog dana, u utorak, britanska premijerka Tereza Mej biće domaćin liderima vlada zapadnobalkanske šestorke.

Čini se paradoksalno da je London domaćin samita posvećenog jačanju Evropske unije i sa zemljama Zapadnog Balkana u njoj, i to samo devet meseci pre nego što će zvanično napustiti istu tu uniju.

Međutim, odluka da London bude jedan od domaćina doneta je pre Bregzita, a i sami britanski zvaničnici kažu da na ovaj način žele da pošalju političku poruku da, iako London napušta Evropsku uniju, ne napušta Evropu i želi bezbedan, stabilan, ekonomski razvijen region Zapadnog Balkana.

Pritom, naveli su da je spoljnopolitički interes Velike Britanije da podržava napore Srbije i drugih država regiona da postanu članice EU.

Ovo je peta godina zaredom da se samit održava i očekuju se konkretna rešenja da bi skup imao smisla.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je uoči samita za RTS da je, osim konkretnih projekata, suština sastanaka u okviru Berlinskog procesa i pokazivanje da je tema proširenja EU i dalje aktuelna.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво