Drecun: Priština pokušava da preskoči formiranje ZSO

Četvrtog avgusta u Briselu bi trebalo da bude predstavljen predlog statuta Zajednice srpskih opština. Taj rok Brisel je dao Prištini kada su Srbi, pet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, najavili da će sami formirati Zajednicu. Priština po svaku cenu želi da preskoči formiranje ZSO istovremeno očekujući da dođe do konačnog dogovora sa Beogradom, rekao je za RTS predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

Srpski tim će završiti svoj posao i pripremiti statut, ali, kada je reč o Prištini, tu stvari stoje drugačije, rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a Milovan Drecun.

"Njihovo nagoveštavanje da očekuju konačno rešenje, a to je, po njihovom mišljenju, nezavisnost Kosova, pokazuje da oni po svaku cenu hoće da preskoče formiranje ZSO. Oni insistiraju da ih priznamo i tretiramo kao nezavisnu državu, a to se neće dogoditi čak i po cenu da zbog toga ne budemo primljeni u EU", naglasio je Drecun.

Izostanak reakcije i mlaka kritika Brisela na ovakvo ponašanje Prištine nije donela  rezultate.

"Brisel reaguje kao tigar bez zuba, Priština primi te kritike i ne reaguje. Nama je više dosta takvih reakcija iz Brisela, potrebna je akcija. Iz Prištine uporno najavljuju da su spremni da razgovaraju o konačnom rešenju ali se oni, izgleda, više fokusiraju na formiranje oružanih snaga", kaže Drecun.

Prethodnih dana videli smo negodovanje Prištine zbog toga što su neki Srbi, njih oko 20 napustili KSB. I predstavnik SAD u Prištini je rekao da je zabrinut zbog toga.

"A nisu zabrinuti zbog stalnih međuetničkih incidenata. Jedino legalno oružano prisustvo je međunarodno i to po Rezoluciji 1244. Za nas je neprihvatljivo bilo kakvo drugo formiranje vojnih formacija. Priština pokušava da preko KSB pribavi legitimitet za formiranje vojnih formacija tako što će Srbi učestvovati u njima", objašnjava Drecun.

Ogroman pritisak i očekivanja 

Očigledno je da se ubrzavaju procesi ali je pitanje da li ulazimo u završnu fazu pregovora Beograda i Prištine.

"Očigledno da ulazimo u fazu kada bi moglo da dođe do dogovora ali ne mora da znači da će do toga i doći. Postoji ogroman pritisak i očekivanja posebno od strane SAD ali kada pitate kako treba da izgleda taj dogovor oni ne znaju da kažu", objašnjava Drecun.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će izaći sa predlogom pred građane čim bude imao sa čim da izađe. Međutim, sada pojedine opozicione stranke u skupštini kažu kako neće referendum.

"To pokazuje besmislenost postojanja nekih opozicionih stranaka. Referendum možemo očekivati ukoliko dođe do konkretnog predloga o dogovoru sa Prištinom za šta morate imati podršku građana a ne samo većinu u Skupštini", rekao je za RTS predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво