Brnabić: Svi ministri radili vredno, jako sam zadovoljna rezultatima

Premijerka Ana Brnabić rekla je u Subotici, gde je predstavila rezultate rada Vlade za prvih godinu dana, da je uverena da su rezultati i godina za nama pomerili napred i nas kao društvo i našu zemlju.

Ana Brnabić je, obraćajući se prisutnima u Subotici, rekla da je vladi koju vodi važno da je otvorena, dostupna i pristupačna građanima, orijentisana na rezultate i razmišlja tako da svakog dana ispunjava obećanja.

"Cela vlada i svi ministri radili su vredno i posvećeno i ja sam jako zadovoljna postignutim rezultatima", istakla je premijerka Srbije.

Brnabićeva kaže da je uverena da su rezultati i godina za nama pomerili napred i nas kao društvo i našu zemlju.

"Želim i važno je da naglasim da smo mi ovde jedan isti tim sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i sa njegovim timom i da zajedno nastavljamo reforme pokrenute u mandatu njegove vlade", napomenula je Brnabićeva.

Dana 4. jula imali smo suficit u budžetu od 29,7 milijardi dinara, rekla je premijerka i poručila da ekonomski rast ostaje prioritet.

Brnabićeva je dodala da je javni dug smanjen i da iznosi 59,6 odsto.

Istakla je da je neto priliv direktnih stranih investicija u prvih pet meseci iznosio više od 1,1 milijardu evra, što je za 16 odsto više nego u istom periodu prošle godine ili za 160 miliona više nego 2017, koja je bila rekordna sa 2,6 milijardi evra.

Premijerka je navela da je važno da je Vlada tim koji radi zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i njegovim timom kako bi bile nastavljene reforme koje je Vučić kao premijer pokrenuo.

"Ovo je nedelju dana nakon formalne godišnjice, malo smo pomerili da bismo sagledali sve rezultate i podvukli crtu", dodala je Brnabićeva.

"Povećan životni standard građana"

Kako je rekla, u prvih godinu dana rada je povećan životni standard građana, penzije su povećane za pet odsto, bila su jednokratna davanja i do kraja godine biće ukinute mere za smanjenje penzija donete 2014. godine zbog finansijske konsolidacije.

Do kraja godine biće povećane penzije posebno onima sa najmanjim primanjima, a svima u proseku za 7,2 odsto, rekla je premijerka.

Brnabićeva je dodala da su plate povećane pet do deset odsto i da je do kraja godine planirano još jedno povećanje zahvaljujući dobrim rezultatima i fiskalnoj disciplini.

Kaže da je minimalac povećan deset odsto i da je podignut cenzus za neoporezivi deo sa 11.790 na 15.000 dinara, čime je značajno rasterećena privreda.

Premijerka je istakla da je Srbija na Duing biznis listi Svetske banke prošle godine zauzela 43. mesto od 190 zemalja, što je najbolja pozicija do sada na toj listi, a Svetska banka je proglasila Srbiju liderom u sprovođenju reformi u jugoistočnoj Evropi.

"Završili smo trogodišnji aranžman sa MMF-om, pohvaljeni kao jedan od šampiona reformi u svetu i dogovorili smo se o novom bez finansijske podrške, koja nam nije potreban čak ni iz predostrožnosti – tzv. čuvarkuća, kako bismo obezbedili nastavak strukturnih reformi u našoj zemlji", objasnila je premijerka.

Fajnenšel tajms je naveo da je Srbija privukla 12 puta više direktnih stranih investicija nego što se očekuje za zemlju njene veličine i po tome smo prvi u svetu od 194 zemlje.

Potpisano je 35 novih ugovora sa domaćim i stranim investitorima, koji su vredni 250 miliona evra i obezbediće 9.227 novih radnih mesta.

Vlada, kako kaže, nastavlja da rešava problem stečaja, podiže stare gigante i domaće brendove i već je rešeno pitanje "Galenike", IMT-a, "Magnohroma", a radiće se na rešavanju "Ikarbusa", BIP-a, FAP-a, "Valjevske pivare", "Toze Markovića" i drugo.

Istakla je da je u prvom kvartalu ove godine zabeležen rast od 4,6 odsto, što je najveći rast u protekloj deceniji.

"Mladi – potencijal za budućnost"

Poručila je da je potrebno novo znanje za novo doba i da su mladi šansa za taj iskorak i potencijal za budućnost.

Brnabićeva je podsetila da je uvedena informatika i računarstvo kao obavezan predmet u petom razredu osnovne škole i da Srbija ima najbolji program u Evropi.

Škole su povezane internetom, novi kompjuteri su nabavljeni, uvedeni su elektronski dnevnici u više od 560 škola u Srbiji i do kraja godine koristiće ga sve osnovne škole, a onda će se krenuti sa uvođenjem u srednje škole.

Takođe, ovih dana učenicima će biti na raspolaganju više od 40 IT odeljenja u gimnazijama širom Srbije, što je pet puta više nego pre.

Brnabićeva je istakla da je 1.000 mladih naučnika dobilo prvi posao na naučnoistraživačkim projektima, a 100 najuspešnijih diplomaca na medicinskim fakultetima dobilo je posao.

Istakla je i da je digitalizacija velika šansa za našu zemlju, kao i reforma obrazovanja, ali i da je otvoren centar za digitalizaciju poljoprivrede Biosens i da je u Bačkoj Topoli otvorena prva digitalna farma u regionu, zatim otvoren je prvi Državni data centar u Beogradu, a od 1. oktobra biće ukinut pečat za privredu, koji se šalje u istoriju.

"Investirano više od 81 milijardu dinara u putnu i železničku infrastrukturu"

Brnabićeva je navela da je u prethodnih godinu dana investirano više od 81 milijardu dinara u putnu i železničku infrastrukturu, otvorili smo 36 kilometara auto-puta na Koridoru 10, potpisali ugovor vredan 450 miliona evra za deonicu Preljina–Požega, te da je rekonstruisano i pušteno u saobraćaj 77,6 kilometara pruge.

Ukazala je da je nakon 19 godina posle NATO bombardovanja obnovljen Žeželjev most u Novom Sadu i ponovo uspostavljen železnički saobraćaj.

Investicija od pet miliona evra uključuje izgradnju Auto-puta mira, od Niša do Prištine, Fruškogorskog auto-puta i auto-puta Beograd–Sarajevo i to je ono što nas očekuje u narednom periodu, dodala je premijerka.

Istakla je i da je Srbija otvorila prvi ikada završeni Klinički centar, a to je centar u Nišu, te da će biti rekonstruisan i Klinički centar u Beogradu, kao i Klinički centar Vojvodine i centar u Kragujevcu.

Dodala je da je novi Klinički centar u Nišu najsavremeniji i najmoderniji u ovom delu Evrope, ali i da je usvojen Zakon o izgradnji stanova za pripadnike službe bezbednosti. 

Kaže da je obnovljena Univerzitetska klinika u Tiršovoj, u koju je već uloženo više od 6,5 miliona evra.

"Ponosni smo na to što smo konačno završili rekonstrukciju Narodnog i Savremenog muzeja, kao što smo završili i rekonstrukciju Galerije Matice srpske u Novom Sadu", navela je Brnabićeva i dodala da i to dokazuje koliko su fokusirani na rezultate.

Nastavilo se sa uvođenjem elektronske uprave, a usvojeni su Zakoni o elektronskom poslovanju i Zakon o elektronskoj upravi.  

Naglašava da su uvedene elektronske zdravstvene knjižice, te da je proširen i projekat e-beba, koji je sada ušao u drugu fazu i omogućava roditeljima da već u porodilištu podnesu i zahtev za roditeljski dodatak.

Dodala je i da je uveden sistem e-recept, koji omogućava automatsko izdavanje recepata hroničnim bolesnicima, te da je pokrenuta i platforma e-sud.

Govoreći o projektu adresni registar, Brnabićeva je rekla da će taj projekat omogućiti da se do kraja ove godine konačno uvede u red državna uprava, odnosno da svi građani imaju broj i ulicu u kojoj žive i rade.

Pre godinu dana pustili smo u rad sistem elektronske javne uprave, kako građani ne bi više bili kuriri države, istakla je Brnabićeva i dodala da je time građanima ušteđeno 500.000 sati čekanja u redu, a državi oko 20 miliona dinara za štampanje papira.

Govoreći o populacionoj politici, navedeno je usvajanje Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom i izmena i dopuna Strategije za podsticanje rađanja u okviru koje su određeni iznosi za prvo, drugo i treće dete.

Kao rezultat prvih godinu dana rada Vlade Srbije navedena je zaplena 1.107 kilograma narkotika, otkrivanje 19 nelegalnih laboratorija za proizvodnju droge i nabavka aviona za potrebe RViPVO Vojske Srbije.

Otvaranje četiri poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom navedeno je kao jedan od glavnih rezultata kada je reč o evropskim integracijama i međunarodnoj saradnji.

"Nastavićemo da podržavamo 'Er Srbiju'"

Brnabićeva je izjavila je da će Vlada nastaviti da podržava nacionalnu avio-kompaniju "Er Srbija", navodeći da će to činiti u skladu sa svim pravilima Evropske unije i zaštite konkurencije.

Na pitanje novinara da li je Strategija za razvoj turizma samo mehanizam da se nastavi sa finansiranjem "Er Srbije", Brnabićeva je rekla da je krajnje neozbiljno da se kaže da je ta strategija samo način da se nastavi sa podrškom.

"Mislim da je to krajnje neozbiljno", rekla je Brnabićeva i ukazala na rezultate iz oblasti turizma koji pokazuju da je u maju ove godine u odnosu na isti period prethodne broj turista veći za 14,1 odsto, a broj noćenja za 15,8, te da je Srbiju 2017. godine posetilo više od tri miliona turista, što je za 12 odsto više nego lane. 

Dodala je da je podrška "Er Srbiji" svakako uključena u Strategiju razvoja turizma, budući da je ta kompanija zaslužna za to što je međunarodni aerodrom "Nikola Tesla" postao regionalni hab.

"Nadam se da će 'Er Srbija' nastaviti da raste i uvećava svoj profit iz godine u godinu. Kompanija je sve profitabilnija u jako konkurentnom tržištu", istakla je premijerka i dodala da se kao predsednica Vlade nimalo ne stidi, niti žali zbog podrške "Er Srbiji".

"Mislim da je to važno za ugled naše zemlje i nastavićemo to da radimo. To ne znači da ne razgovaramo i sa drugim avio-kompanijama. Skoro sam imala sastanak i sa 'Rajenerom', a oni su nam poslali neki predlog kako bismo mogli dodatno da unapredimo saradnju. Mi radimo i na tome, ali ćemo nastaviti da podržavmo našu nacionaonu avio-kompaniju", poručila je Brnabićeva.

Ružić: Mnogo urađeno u reformi javne uprave, radimo kao tim

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je da je u proteklih godinu dana mnogo urađeno u reformi javne uprave i istakao da je javna uprava jedan od tri kriterijuma i karijatidna stuba naših evropskih integracija.

Odgovarajući na pitanje novinara povodom prve godine rada Vlade Srbije, Ružić je istakao da se u ovoj godini 14 zakonskih predloga iz te oblasti našlo pred poslanicima u parlamentu i da Srbija u skladu sa Akcionim planom uspešno prati taj trend.

"Sama reforma u velikoj meri korespondira sa onim što je prioritet ove vlade, a to je digitalizacija ne samo kao tehničko-tehnološki proces već i kao društveni proces par ekselans, a ono što sledi vezano je za reformu sistema plata", naveo je Ružić.

Ministar je podsetio da su krajem prošle godine doneti važni zakoni u vezi sa platama u javnim službama i najavio da će za petnaestak dana početi pregovori sa sindikatima kako bi se utvrdile platne grupe, razredi i koeficijenti i ušli u primenu tih zakona 1. januara 2019.

"To će biti revolucionirani korak i to je ono što stoji pred nama u skladu sa Akcionim planom, koji smo usvojili", poručio je Ružić i dodao da čitava Vlada radi kao tim na reformi javne uprave.

Lončar: Narednih dana ugovori za rekonstrukciju tri klinička centra

U narednih nekoliko dana biće sklopljeni ugovori za rekonstrukciju kliničkih centara u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Lončar je, odgovarajući na pitanje novinara kako ocenjuje sadašnju zdravstvenu zaštitu u Srbiji i da li ona odgovara količini uloženih sredstava, rekao da Vlada pokušava da reši probleme koje je zatekla u zdravstvenim centrima širom Srbije. 

"Mislim da nema potrebe da vas podsećam šta smo zatekli, zatekli smo u magacinima opremu koja se kupovala za izbore, zatekli smo zabranu specijalizacije i specijaliste od 50 godina. Da se nastavilo tako, ne bismo imali specijaliste koji bi mogli da zadovolje kliničke centre, a da ne pričamo o opštim bolnicama, domovima zdravlja. Ne bi imao ko da nas leči", rekao je Lončar.

Ministar je istakao da je situacija ranije u zdravstvenim ustanovama bila teška i da se ranije o tome nije pisalo u medijima, jer, kako kaže, zdravstvene ustanove su plaćale reklamiranje u novinama i na televizijama. 

"Danas toga nema. Danas nijedna zdravstvena ustanova ne može da prenese ni jedan jedini dinar nijednim novinama, nijednoj televiziji", rekao je Lončar.

Kaže da se u zdravstvo mnogo ulaže, ali da ni nadležni kao ni građani nisu zadovoljni stanjem. 

"Da li se mnogo ulaže? Da, mnogo se ulaže. Da li smo zadovoljni sadašnjim stanjem? Nismo ni mi zadovoljni, nisu ni građani. Naš cilj je da naši građani budu zadovoljni i to može da bude u naredne dve-tri godine kada mislim da možemo da budemo lideri u regionu", smatra Lončar. 

Samo od prvog januara ove godine, podseća ministar, 882 lekara su zaposlena, kao i 2.160 medicinskih radnika.

"Toliko o zabrani zapošljavanja", dodao je ministar.

Zdravstveni sistem, kaže, ima 118.000 zaposlenih, što je, napominje, veoma skup sistem za održavanje: "A svi su navikli da taj sistem bude besplatan, da sve dobijete, a da se ništa ne plati."

Kaže da, dok je on na čelu Ministarstva zdravlja, "niko neće reketirati" zdravstveni sistem u Srbiji. 

"Apsolutno mi je nebitno šta se piše, interesuje me samo šta misle građani Srbije i šta oni osećaju, a ja sam svaki dan sa građanima Srbije i dobro znam šta osećaju. Bolje je, nije još dovoljno dobro, moramo još mnogo da radimo i još mnogo da ulažemo", poručio je Lončar. 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво