Vučić: Da li će nas Srbi razumeti?

Predsednik Aleksandar Vučić ponovio je da Srbija vodi nezavisnu politiku, da građani odlučuju, ali da po pitanju Kosova moramo imati realan, racionalan i odgovoran pristup, da gledamo u budućnost i da se izborimo da izvučemo najviše što možemo za sebe.

Aleksandar Vučić je u Smederevu, posle obilaska Železare, rekao da je zahvalan srpskom narodu na Kosovu što je čuvao svoje ognjište kroz vreme i svoje srpsko ime i prezime.

Na pitanje novinara o tome može li se Srbija suprotstavljati stranim silama koje zastupaju interese Prištine, Vučić je rekao da nije pitanje samo suprotstavljanja nekim stranim silama.

"Nije pitanje samo suprotstavljanja nekim stranim silama. Srbija vodi svoju nezavisnu politiku i na to sam ponosan, nijedan ambasador me ne zove i ne govori šta treba da radim, što sve nije bio slučaj nekoliko godina unazad. Građani odlučuju", naglasio je predsednik.

Ali, istakao je Vučić, nije to samo pitanje stranih sila.

"Moramo da imamo realan, racionalan i odgovoran pristup, da ne vodimo računa samo o dnevnopolitičkim interesima. Da li će nas Srbi razumeti? Neće", ocenio je predsednik.

Pozvao se na to da često nema razumevanje za rezultate, odnosno da niko neće da kaže da je dobro, na primer, što je posle 15 godina ponovo otvoren Narodni muzej.

"Zadovoljan radom Vlade, rekonstrukcija sada nije tema"

Vučić je izjavio da je zadovoljan radom Vlade Srbije, ističući da su svi pokazatelji na strani Srbije.

"Smatram da je Vlada radila vrlo dobro i zadovoljan sam. Nas su kritikovali samo za stopu rasta, iako sam govorio da to nije najvažnije, kao što nije najvažnija visina plate u trenutku ako vam neko kaže – imamo više plate, ali imamo 30 odsto nezaposlenosti", rekao je Vučić i ukazao da je stopa nezaposlenosti u Srbiji 12 odsto, što je najniži procenat u regionu.

"Imamo najviši rast u prvom kvartalu, imamo suficit jedini u ovom regionu i šire, znači da smo uspeli da ostvarimo rezultate reformama i velikim promenama", rekao je Vučić i dodao da Srbija danas, zahvaljujući kineskim investitorima, ne izdvaja 12 miliona evra za Železaru.

Vučić je najavio da će povećanje plata i penzija biti od novembra.

"Ja Vladi čestitam, Ani (Brnabić) čestitam. Ona se borila, trudila, čestitam ministrima, oni su se trudili, borili, radili, a za one za koje Ana misli da se nisu dovoljno borili i trudili, uveren sam da će mi kao predsedniku i dalje najveće stranke u Srbiji to reći, pa ćemo o tome donositi odluke, pokušati u Srbiji još neke stvari da rešimo, od kojih su svi bežali decenijama, da rešimo ono što je ključno za društvo, ako možemo", naglasio je predsednik.

U svakom slučaju sam zadovoljan i očekujem još bolje rezultate u godini koja je pred nama, dodao je Vučić.

Kada je reč o rekonstrukciji Vlade, Vučić je naveo da je uveren da će mu premijerka Ana Brnabić kao predsedniku najveće stranke reći za one za koje misli da se nisu dovoljno trudili, ali da rekonstrukcija svakako nije tema dok ne učinimo sve što se može na rešavanju pitanja koje nas je decenijama opterećivalo, pitanja Kosova i Metohije.

"Krajem leta, početkom jeseni susret sa Sijem u Kini"

Predsednik je obelodanio u Smederevu da će se krajem leta ili početkom jeseni u Kini sastati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

"Već mi je obezbeđen susret sa predsednikom Sijem krajem leta ili početkom jeseni u Narodnoj Republici Kini. Ja ću ga opet nešto moliti za našu zemlju, a predsednik Si je uvek bio veliki prijatelj naše zemlje i do sada, kad god smo ga molili nešto za Srbiju, on je to učinio", rekao je Vučić novinarima u Smederevu.

Pripremajući se za razgovore sa kineskim zvaničnicima, sa kineskim ambasadorom sastaje se, kaže, dva puta nedeljno i češće.

"Razgovaraćemo i o drugim projektima, nešto će od puteva opet da grade Kinezi, nešto Turci, nešto Amerikanci. Razgovaramo i o vojnotehničkoj saradnji. To je za našu zemlju važno, naša zemlja je vojno neutralna i moramo da budemo jači i čvršći. O svemu tome razgovaramo sa prijateljima Kinezima", rekao je Vučić.

Ako se Kinezi opredele za Bor, onda će Kinezi biti od Smedereva do Bora i imaćemo novu temu za razgovor, dodao je Vučić, podsetivši da su Kinezi ušli i u "Ikarbus".

Kako kaže, Sija će moliti "za nešto više".

"A ja znam da Si mene ne može da odbije. Ja mu kažem: 'Predsedniče, dok mi ne obećate da ćete doći u Srbiju, ja odavde ne idem.' Kad se čuje reakcija onih oko njega, kad počnu da se smeju, znam da dolazi. Tako ću da ga molim za drugi veliki projekat", kaže Vučić.

Kako je rekao, "imamo nešto veliko za Banat", ali to ne sme da kaže dok sve ne bude završeno.

"Nešto za Srednjobanatski okrug. Bili smo u konkurenciji sa više zemalja, sad smo ostali mi i Poljska i borimo se da to bude Zrenjanin", naglasio je predsednik.

"Maltretiraju ljude da bi se tukli ko će da bude lider"

Vučić ističe da nema nikakav problem što je predsednik PSG Saša Janković najavio da će pokrenuti inicijativu za njegovu smenu, te da ima važnija posla, ali je primetio da će pojedini maltretirati ljude da bi se međusobno tukli ko će da bude lider opozicije. 

"Šta sad hoće? Da Đilasa postavim za gradonačelnika, a njega za premijera? Prikupljaće potpise za šta? Izgleda da ga (Jankovića) je strašno zabolelo to što je iz Ustavnog prava na mufte prošao sa šesticom, jedva, da još nije naučio kako idu sve procedure, a ja nemam nikakav problem", rekao je Vučić. 

"Neka oni rade svoj posao, neka gube vreme, maltretiraju ljude da bi se oni tukli oko sebe ko će da im bude lider za pet, deset i 15 odsto. Ja imam važnija posla kojima se bavim", rekao je Vučić.

Komentarišući kritike DS-a da je SNS više novca izdvojila za rasvetu u Beogradu, a smanjila za obrazovanje dece, Vučić je poručio da oni danas još vraćaju dugove beogradske vlasti na čijem je čelu bio Đilas. 

"Mi danas još vraćamo dugove roditeljima u Beogradu za vrtiće koje su naplaćivali dvostruko više, sve to što im je Đilas naplaćivao da bi bio on bogatiji, da bi Jeremić bio još bogatiji, da bi Janković imao najveću platu u Srbiji", ukazao je Vučić. 

Kada je reč o rasveti, Vučić kaže da se nada da će ulagati još više jer, kako kaže, Beograd privlači sve više turista. 

"To što su oni počeli da mrze i svoj grad, i svoju zemlju...", primetio je Vučić, navodeći da se broj turista u srpskoj prestnici godišnje uvećava za dvocifreni broj, te da sada, za razliku od prethodnog perioda, gosti mogu da posete dva muzeja više. 

Naglasio je i da će samostalnim umetnicima kojima prethodna vlast u Beogradu nije uplatila doprinose, sada to rešiti, a njih, kako kaže, ima 2.500.

Na pitanje kako komentariše izjavu Dragana Đilasa da je besmislena i sramna odluka o imenovanju košarkaša Partizana i reprezentacije Jugoslavije Gorana Grbovića za direktora "Štark arene", Vučić je rekao da je sramno da Dragan Đilas o bilo kome govori i da koristi takve reči, a da "pridev sramni najpre ide uz njegovo ponašanje".

"I najpre bi stajalo uz njegovo ponašanje i pljačku koju je obavio protiv građana Srbije, kao i njegov stranački prijatelj Jeremić. Svi oni zajedno su pljačkali i postali jedni od najbogatijih ljudi", rekao je Vučić. 

Vučić kaže da Đilasu smeta "jedan pošten čovek, legenda Partizana" i da veruje da će Grbović doneti više sportskih sadržaja na novom radnom mestu. 

"Moja poruka Grboviću je da se ne sekira, što gore oni o njemu govore, to će ga narod više voleti i to će ga ljudi više pozdravljati na svakom mestu", poručio je Vučić. 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво