Vučić: Da li će nas Srbi razumeti?

Predsednik Aleksandar Vučić ponovio je da Srbija vodi nezavisnu politiku, da građani odlučuju, ali da po pitanju Kosova moramo imati realan, racionalan i odgovoran pristup, da gledamo u budućnost i da se izborimo da izvučemo najviše što možemo za sebe.

Aleksandar Vučić je u Smederevu, posle obilaska Železare, rekao da je zahvalan srpskom narodu na Kosovu što je čuvao svoje ognjište kroz vreme i svoje srpsko ime i prezime.

Na pitanje novinara o tome može li se Srbija suprotstavljati stranim silama koje zastupaju interese Prištine, Vučić je rekao da nije pitanje samo suprotstavljanja nekim stranim silama.

"Nije pitanje samo suprotstavljanja nekim stranim silama. Srbija vodi svoju nezavisnu politiku i na to sam ponosan, nijedan ambasador me ne zove i ne govori šta treba da radim, što sve nije bio slučaj nekoliko godina unazad. Građani odlučuju", naglasio je predsednik.

Ali, istakao je Vučić, nije to samo pitanje stranih sila.

"Moramo da imamo realan, racionalan i odgovoran pristup, da ne vodimo računa samo o dnevnopolitičkim interesima. Da li će nas Srbi razumeti? Neće", ocenio je predsednik.

Pozvao se na to da često nema razumevanje za rezultate, odnosno da niko neće da kaže da je dobro, na primer, što je posle 15 godina ponovo otvoren Narodni muzej.

"Zadovoljan radom Vlade, rekonstrukcija sada nije tema"

Vučić je izjavio da je zadovoljan radom Vlade Srbije, ističući da su svi pokazatelji na strani Srbije.

"Smatram da je Vlada radila vrlo dobro i zadovoljan sam. Nas su kritikovali samo za stopu rasta, iako sam govorio da to nije najvažnije, kao što nije najvažnija visina plate u trenutku ako vam neko kaže – imamo više plate, ali imamo 30 odsto nezaposlenosti", rekao je Vučić i ukazao da je stopa nezaposlenosti u Srbiji 12 odsto, što je najniži procenat u regionu.

"Imamo najviši rast u prvom kvartalu, imamo suficit jedini u ovom regionu i šire, znači da smo uspeli da ostvarimo rezultate reformama i velikim promenama", rekao je Vučić i dodao da Srbija danas, zahvaljujući kineskim investitorima, ne izdvaja 12 miliona evra za Železaru.

Vučić je najavio da će povećanje plata i penzija biti od novembra.

"Ja Vladi čestitam, Ani (Brnabić) čestitam. Ona se borila, trudila, čestitam ministrima, oni su se trudili, borili, radili, a za one za koje Ana misli da se nisu dovoljno borili i trudili, uveren sam da će mi kao predsedniku i dalje najveće stranke u Srbiji to reći, pa ćemo o tome donositi odluke, pokušati u Srbiji još neke stvari da rešimo, od kojih su svi bežali decenijama, da rešimo ono što je ključno za društvo, ako možemo", naglasio je predsednik.

U svakom slučaju sam zadovoljan i očekujem još bolje rezultate u godini koja je pred nama, dodao je Vučić.

Kada je reč o rekonstrukciji Vlade, Vučić je naveo da je uveren da će mu premijerka Ana Brnabić kao predsedniku najveće stranke reći za one za koje misli da se nisu dovoljno trudili, ali da rekonstrukcija svakako nije tema dok ne učinimo sve što se može na rešavanju pitanja koje nas je decenijama opterećivalo, pitanja Kosova i Metohije.

"Krajem leta, početkom jeseni susret sa Sijem u Kini"

Predsednik je obelodanio u Smederevu da će se krajem leta ili početkom jeseni u Kini sastati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

"Već mi je obezbeđen susret sa predsednikom Sijem krajem leta ili početkom jeseni u Narodnoj Republici Kini. Ja ću ga opet nešto moliti za našu zemlju, a predsednik Si je uvek bio veliki prijatelj naše zemlje i do sada, kad god smo ga molili nešto za Srbiju, on je to učinio", rekao je Vučić novinarima u Smederevu.

Pripremajući se za razgovore sa kineskim zvaničnicima, sa kineskim ambasadorom sastaje se, kaže, dva puta nedeljno i češće.

"Razgovaraćemo i o drugim projektima, nešto će od puteva opet da grade Kinezi, nešto Turci, nešto Amerikanci. Razgovaramo i o vojnotehničkoj saradnji. To je za našu zemlju važno, naša zemlja je vojno neutralna i moramo da budemo jači i čvršći. O svemu tome razgovaramo sa prijateljima Kinezima", rekao je Vučić.

Ako se Kinezi opredele za Bor, onda će Kinezi biti od Smedereva do Bora i imaćemo novu temu za razgovor, dodao je Vučić, podsetivši da su Kinezi ušli i u "Ikarbus".

Kako kaže, Sija će moliti "za nešto više".

"A ja znam da Si mene ne može da odbije. Ja mu kažem: 'Predsedniče, dok mi ne obećate da ćete doći u Srbiju, ja odavde ne idem.' Kad se čuje reakcija onih oko njega, kad počnu da se smeju, znam da dolazi. Tako ću da ga molim za drugi veliki projekat", kaže Vučić.

Kako je rekao, "imamo nešto veliko za Banat", ali to ne sme da kaže dok sve ne bude završeno.

"Nešto za Srednjobanatski okrug. Bili smo u konkurenciji sa više zemalja, sad smo ostali mi i Poljska i borimo se da to bude Zrenjanin", naglasio je predsednik.

"Maltretiraju ljude da bi se tukli ko će da bude lider"

Vučić ističe da nema nikakav problem što je predsednik PSG Saša Janković najavio da će pokrenuti inicijativu za njegovu smenu, te da ima važnija posla, ali je primetio da će pojedini maltretirati ljude da bi se međusobno tukli ko će da bude lider opozicije. 

"Šta sad hoće? Da Đilasa postavim za gradonačelnika, a njega za premijera? Prikupljaće potpise za šta? Izgleda da ga (Jankovića) je strašno zabolelo to što je iz Ustavnog prava na mufte prošao sa šesticom, jedva, da još nije naučio kako idu sve procedure, a ja nemam nikakav problem", rekao je Vučić. 

"Neka oni rade svoj posao, neka gube vreme, maltretiraju ljude da bi se oni tukli oko sebe ko će da im bude lider za pet, deset i 15 odsto. Ja imam važnija posla kojima se bavim", rekao je Vučić.

Komentarišući kritike DS-a da je SNS više novca izdvojila za rasvetu u Beogradu, a smanjila za obrazovanje dece, Vučić je poručio da oni danas još vraćaju dugove beogradske vlasti na čijem je čelu bio Đilas. 

"Mi danas još vraćamo dugove roditeljima u Beogradu za vrtiće koje su naplaćivali dvostruko više, sve to što im je Đilas naplaćivao da bi bio on bogatiji, da bi Jeremić bio još bogatiji, da bi Janković imao najveću platu u Srbiji", ukazao je Vučić. 

Kada je reč o rasveti, Vučić kaže da se nada da će ulagati još više jer, kako kaže, Beograd privlači sve više turista. 

"To što su oni počeli da mrze i svoj grad, i svoju zemlju...", primetio je Vučić, navodeći da se broj turista u srpskoj prestnici godišnje uvećava za dvocifreni broj, te da sada, za razliku od prethodnog perioda, gosti mogu da posete dva muzeja više. 

Naglasio je i da će samostalnim umetnicima kojima prethodna vlast u Beogradu nije uplatila doprinose, sada to rešiti, a njih, kako kaže, ima 2.500.

Na pitanje kako komentariše izjavu Dragana Đilasa da je besmislena i sramna odluka o imenovanju košarkaša Partizana i reprezentacije Jugoslavije Gorana Grbovića za direktora "Štark arene", Vučić je rekao da je sramno da Dragan Đilas o bilo kome govori i da koristi takve reči, a da "pridev sramni najpre ide uz njegovo ponašanje".

"I najpre bi stajalo uz njegovo ponašanje i pljačku koju je obavio protiv građana Srbije, kao i njegov stranački prijatelj Jeremić. Svi oni zajedno su pljačkali i postali jedni od najbogatijih ljudi", rekao je Vučić. 

Vučić kaže da Đilasu smeta "jedan pošten čovek, legenda Partizana" i da veruje da će Grbović doneti više sportskih sadržaja na novom radnom mestu. 

"Moja poruka Grboviću je da se ne sekira, što gore oni o njemu govore, to će ga narod više voleti i to će ga ljudi više pozdravljati na svakom mestu", poručio je Vučić. 

broj komentara 15 pošalji komentar
(petak, 06. jul 2018, 10:21) - milan lala [neregistrovani]

Narodno razumevanje

Sto se tice ekonomije i reforme drzave Srbi / Narod dobro razume predsednika i podrzava ga bez rezerve .Sto se tice KiM predsednik je zabrinut " hoce li ga Srbi / Narod razumeti " i tu su stvari jasne, nase KiM su vojnom silom nelegalnom zlocinackom agresijom NATO / SAD otele i okupirale Protokom vremena svi smo shvatili da okupator nema nameru da ni minimalno postuje interese Srbije i naseg naroda na KiM jer odbija da se formira ZSO , Srbima je jasno da to okupator sprecava i da uloga Pristina u svemu tome je bez znacaja . SAD u kontinuitetu tvrdi da nam je prijatelj i da zeli sa Srbijom i Srbima najbolje odnose , a ni prstom ne mrda da se prognanima ( 250.000 hiljada ) omoguci odrziv povratak , te da kazni albance koji bez ikakvih problema na KiM svakodnevno terorisu kako povratnike tako i one Srbe koji nisu bili odmah proterani sa KiM . Znaci price SAD o prijateljstvu su supljo golo nista. Srbija u takvoj situaciji mora neke stvari postaviti na svoje mest. Nas parlament mora da donese rezoluciju o okupaciji KiM posto SAD ne postuju rezoluciju 1244 SB-OUN i Kumanovski Sporazum , niti konkretno radi na tome da se za KiM donese kompromisno resenje koje ce uvaziti i interese Srbije i Srba , ovde prvenstveno staviti tezinu na odrziv povratak svih prognanih i strogo kaznjavanje svakog pokusaja ometanja povratka od strane albanaca. U rezoluciji navesti da Srbija nastavlja svoj put ka clanstvu u EU i svoju neutralnu politiku . Brisel / Berlin tvrde da su nam prijatelji da je Srbiji mesto u EU da ne traze da Srbija prizna kvazi drzavu "kosove " znaci nema problema sto se tice saradnje sa EU. Sa druge strane ako bi nasi deklarisani prijatelj iz EU napravili salto mortale i kocili put Srbije u EU zbog rezolucije o KiM ni to nebi bilo katastrofa za Srbiju . Azija je buducnost sveta to ne treba da se gubi iz vida . Nas ekonomski napredak ne zavisi od naseg EU-puta nego iskljucivo od naseg uredjenja drzave , ako je Srbija pravna demokratska drzava u kojoj su investitorova ulaganja i zarada sigurni eto nama investicija iz citavog sveta i napredka . 

(četvrtak, 05. jul 2018, 23:48) - vera [neregistrovani]

svašta

Koga to srbi možda neće razumeti. Koga to?

(četvrtak, 05. jul 2018, 22:24) - anonymous [neregistrovani]

Narod ipak donosi odluke

Na svu sreću, gradjani Srbije ga neće razumeti, ako povuče jednostrane odluke u vezi Kosova i EU bez da pita gradjane na Referendumu!
Ne postoji niko ko bi uzurpirao moj dom, a ja da se iseljevam, da bi zbog toga dobio dozvolu da idem u podrum velike i modernije zgrade pored, zato sto je Predsedinik, u mom slučaju, kucnog saveta tako odlucio!

(četvrtak, 05. jul 2018, 21:04) - Патриот [neregistrovani]

Опрезност је препоручљива!

Рече Вучић: "Грађани одлучују,али," пре доста година сам чуо једну изјаву од једног паметног човека, који је рекао: "Када ти неко нешто говори и онда каже али, слободно можеш да заборавиш све оно што је рекао пре тога и памти само оно након тог али." Мислим да то посебно важи за политичаре, јер њима не можеш да верујеш ни када ти добар дан кажу. Пре него што им одговориш прво погледај где је сунце да би се уверио да ли је време за добар дан...

(četvrtak, 05. jul 2018, 20:29) - anonymousĐekić Vid [neregistrovani]

Problem razumevanja

Čini mi se da vi Srbe necete da razumete.

(četvrtak, 05. jul 2018, 20:18) - anonymous [neregistrovani]

Srbin

Ako ste naumili ono sto meni izgleda,necemo vas razumeti.

(četvrtak, 05. jul 2018, 19:41) - anonymous [neregistrovani]

Tužno

Nije mi poznato da li je imao Ustavno pravo na tom fakultetu koji je ucio, ali da mora da čuva Ustav po funkciji koju obavlja to bi trebao da zna.

(četvrtak, 05. jul 2018, 18:47) - anonymousPero [neregistrovani]

Imamo

Imamo 12 posto nezaposlenih ali da li se predsednik pita sa platom od 20 hiljada koju uzimaju vecina nezaposlenih moze da hrani porodicu?

(četvrtak, 05. jul 2018, 17:48) - anonymous [neregistrovani]

Uz svo duzno postovanje

Ko je ovlastio predsjednika da daje ovakve izjave? Ta nije kralj da sam rjesava kako ce biti. Zivimo u demokratiji. Ili ipak ne?

(četvrtak, 05. jul 2018, 17:26) - Радан [neregistrovani]

Шта да делимо?

Да се договарамо и делимо оно што је 100% наше.? То не бива...