Norveška podržava Srbiju na putu evrointegracija

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić dočekala je ispred Palate "Srbija" premijerku Norveške Ernu Solberg, koja boravi u zvaničnoj poseti Srbiji. Srbija ima podršku Norveške na putu evrointegracija, poručila je premijerka Ana Brnabić. Norveška premijerka poručila da postoji mogućnost za unapređenje ekonomske saradnje dve zemlje.

Norveška premijerka dočekana je uz postrojenu Gardu i himne dve zemlje, a potom je usledio sastanak u četiri oka Ane Brnabić i Erne Solberg.

Dve premijerke su se zatim obratile medijima.

Norveška i Srbija imaju dobre, partnerske odnose u političkom, ekonomskom i kulturnom domenu i Norveška pruža punu podršku Vladi Srbije u evropskim integracijama i svim reformskim naporima, poručila je premijerka te zemlje Erna Solberg.

Solbergova je, nakon sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, istakla da Srbija ima vodeću ulogu u domenu stabilnosti, kao i da Norveška ostaje posvećena pitanjima u vezi sa Zapadnim Balkanom.

Kako je rekla, Zapadni Balkan i dalje ima potrebu za većom stabilizacijom, ekonomskim razvojem i vladavinom prava.

"Nastojaćemo da pospešujemo saradnju u ovom regionu", podvukla je Solbergova.

Navela je da postoji mogućnost za unapređene ekonomske saradnje dve zemlje, te ukazala da je Srbija priznata destinacija za norveška preduzeća, a važno je da se stvore jednaki i predvidivi uslovi za strane investitore, poput odgovarajućih poreskih i organizacionih uslova.

"Treba da poslužimo jedni drugima kao inspiracija", rekla je Solbergova.

Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je gošći za poseti, koja, kako je rekla, pokazuje sve bolje i bliže odnose Srbije i Norveške i sve bliži nivo saradnje dve zemlje u budućnosti.

Naznačila je da Norveška, iako nije članica EU, podržava evropske integracije Srbije i našoj zemlji pruža veliku podršku i tehničku pomoć.

Norveška je, podvukla je Brnabićeva, važan partner kada je reč i o regionalnoj stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

"Razgovarali smo o regionalnoj stabilnosti, uvek i o pitanju KiM i mogućnosti za kompromis kako bi se došlo do normalizacije odnosa sa Prištinom i svemu što Srbija čini kako bi raširila dobru komunikaciju, toleranciju i razumevanje sa svim partnerima na Balkanu", rekla je Brnabićeva. 

Premijerka je navela da ekonomska saradnja dve zemlje raste, ali da je i dalje skromna.

Prošle godine trgovinska razmena Srbije i Norveške bila je 58,2 miliona evra i bila je rekordna godina, sa osam odsto većom razmenom nego 2016.

"Postoji niz oblasti u kojima možemo da unapredimo saradnju i nadam se da će posle ove posete uslediti bolji impuls za norveške investitore i njihovo interesovanje za Srbiju", rekla je Brnabićeva.

Podvukla je da od Norveške možemo mnogo da naučimo, i kroz Nordijsku poslovnu alijansu – privrednu komoru nordijskih zemalja, i to ne samo o ekonomiji, već i o regionalnoj stabilnosti i povezivanju.

Ukazala je da je Norveška jedan od najvećih bilateralnih donatora Srbije, koja je za 15 godina investirala 216 miliona evra kroz razvojnu pomoć, kao i da je ove godine udvostručila iznos te pomoći na 6,3 miliona evra, sa 3,1 milion evra iz prošle godine.

Posebno je navela da je polovina te pomoći upućena u ekonomski razvoj najsiromašnijih delova Srbije.

"Norveška radi sa nama na projektima u vezi sa vladavinom prava, podržava rad na medijskoj strategiji, kao i na suzbijanju sive ekonomije", rekla je Brnabićeva.

Saradnja u digitalizaciji i medijskoj strategiji 

Na pitanje da li se razgovaralo o digitalizaciji i medijskoj strategiji i kako bi Norveška svojim iskustvom u tim oblastima mogla da pomogne Srbiji, Solbergova je rekla da su to dve oblasti u kojima postoji saradnja dve zemlje.

Kako je rekla, Norveška je digitalizovala javni sektor, što dovodi do smanjenja troškova privrede, kao i do toga da građani uspostave bolje odnose sa javnim sektorom.

"Neko će reći da su porezi visoki, ali je sve jednostavno, troškovi sistema su mali", rekla je Solbergova i sugerisala da bi Srbija mogla da uči i iz grešaka koje je Norveška u tom procesu pravila.

Kada je reč o medijima, Solbergova je rekla da u Norveškoj mediji imaju sistem upravljanja i, kako kaže, imaju principe koje poštuju i na osnovu kojih postupaju.

"Imaju upravljačko telo, koje utvrđuje kada je došlo do kršenja pravila u izveštavanju. Interesantno je što imate slobodu štampe i sistem na osnovu kojeg možete da izbalansirate tu slobodu", rekla je ona.

"Kada je reč o lažnim vestima, morate da imate osnovne principe koje ćete poštovati, a to se poštuje u Norveškoj", podvukla je ona i dodala da Norveška pruža podršku Vladi Srbije u toj oblasti, ocenivši kao pohvalno to što je Srbija krenula u uređivanje medijske sfere.

Iskorak u vladavini prava, ali ima još posla

Brnabićeva je, posle obilaska Kuće ljudskih prava zajedno sa Solbergovom, rekla da Srbija treba da bude u EU zbog skupa vrednosti, koji su bazični baš u oblasti ljudskih prava.

Poručila je da će uvek ostati otvorena za dijalog sa nevladinim organizacijama i dodala da se ne plaši kritika, te da treba sučeliti mišljenja o različitim stvarima.

Srbija treba još da napreduje kada je reč o ljudskim pravima, napomenula je i navela da to nije samo obaveza zbog EU ili UN već zbog njenih građana.

Vlada se, prema njenim rečima, trudi da poboljša pravni okvir, ali je potrebno i da se ti zakoni primenjuju u praksi.

"Na tome svi moramo da radimo i to nije samo stvar Vlade već i sudstva", navela je premijerka i podsetila da je Srbija u pregovorima sa EU otvorila poglavlja 23 i 24 koja se tiču vladavine prava i ljudskih prava, ukazujući da je Srbija napravila značajan iskorak, sprovela određene reforme, ali da ima još posla.

Premijerka je ponovila da EU nije važna samo zbog fondova i da ona nije samo ćup pun novca. EU neće doneti boljitak, nova radna mesta, bolji standard, ako se sami ne promenimo, istakla je Brnabićeva.

Odgovarajući na pitanja učesnika okruglog stola u Kući ljudskih prava, a u vezi sa socijalnim i ekonomskim pravima, Brnabićeva je odbacila pojedine tvrdnje da se Srbija vraća unazad u tom smislu i podsetila da je nezaposlenost smanjena sa 25 odsto na 13 odsto, kao i da je povećana minimalna cena rada.

Erna Solberg je navela i da Norveška nije savršena, te da se oni trude da obezbede posao svim kategorijama društva. Kako objašnjava, kada ljudi imaju posao, onda su poštovani, plaćaju porez i zauzvrat očekuju da im se obezbede prava.

Solbergova je navela da obe zemlje mogu da uče jedna od druge i da je zajednički cilj da se obezbedi pristojan rad za sve građane.

Inače, danas su ministar za rad Zoran Đorđević i ambasador Norveške Arne Sanes Bjernstad potpisali aneks ugovora između norveškog Ministarstva spoljnih poslova i srpskog Ministarstva za rad u vezi sa projektima kroz koje Norveška podržava povećanje kapaciteta Inspektorata za rad.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара