Skot: Nadam se kompromisu Beograda i Prištine, možda i ove godine

Američki ambasador u Srbiji izjavio je da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da uđe u intenzivniju fazu i izrazio nadu da će kompromis biti postignut "možda čak i ove godine".

Skot je za RTS naglasio da je jasno da ni Beograd ni Priština neće dobiti sve što hoće, već da je važno da obe strane dođu do kompromisa.

"Zato je toliko važan dijalog koji vodi EU. Mislim da mora da uđe u intenzivniju fazu, ja se nadam da će doći do kompromisa, možda čak i ove godine", rekao je Skot.

Ambasador je dodao da je nedavna izjava da SAD žele da ohrabre Beograd i Prištinu da dođu do kompromisa "deo sadašnje spoljne politike SAD" i naglasio da ne smatra da je kompromis ružna reč, već da su kompromisi stub međunarodne politike.

Govoreći o odnosima SAD i Srbije, Skot je podsetio da se na Beloj kući pre 100 godina, odnosno 28. jula 1918. godine, prvi put zavijorila jedna strana zastava – srpska zastava.

"To je prvi put u našoj istoriji, samo dva puta u istoriji bila je strana zastava na Beloj kući. To je bio znak predsednika Vudroa Vilsona da iskaže poštovanje srpskom narodu za žrtvovanje u Prvom svetskom ratu", rekao je Skot podsetivši da je druga strana zastava koja se zavijorila na Beloj kući bila francuska.

Skot je dodao da, imajući u vidu da se ove godine obeležava 100 godina od tog datuma, organizovan je niz programa kojima se slave odnosi SAD i Srbije za vreme Prvog svetskog rata, ali i kasnije.

Ambasador je dodao da će obeležavanje tog jubileja trajati cele godine.

"Radimo sa Gradom Beograda i Vladom Srbije, oni su odlučili da podginu statuu Vudroa Vilsona u Beogradu, pa će imenovati jedan trg – Trg Vudro Vilson, a mislim i da će jedan bulevar biti s imenom Vudroa Vilsona", rekao je Skot.

Skot kaže da su u Ambasadi SAD u Beogradu razmišljali kako je najbolje da se proslavi ovaj jubilej, i da su došli do zaključka da je najbolje uraditi istu stvar kao i Vudro Vilson pre 100 godina, odnosno iskazati čast i poštovanje prema srpskom narodu. Amerikanci 4. jula obeležavaju Dan nezavisnosti, a Skot kaže da će u Srbiju sutra tim povodom biti održan tradicionalni prijem u njegovoj rezidenciji.

Podsetio je da se taj praznik obležava kao dan kada su osnivači SAD potpisali Deklaraciju o nezavisnosti, te da se zato smatra "rođendanom naše nacije".

"Hoćemo da im odamo počast", rekao je Skot navodeći da Amerikanci obično taj praznik proslavljaju sa porodicom i prijateljima.

Američki ambasador je poručio da je njegov san za Srbiju da Srbija živi u miru, stabilnosti i u dobrim odnosima sa svojim komšijama.

broj komentara 31 pošalji komentar
(ponedeljak, 02. jul 2018, 20:43) - Marijan [neregistrovani]

skat

On ce nama da kaze sta ce biti sa Kosmetom.Paa nije to njegovo i ko je taj lik?

(ponedeljak, 02. jul 2018, 16:48) - anonymous [neregistrovani]

Nista nam te statue ne trebaju

Ako zelis da izrazis zahvalnost, gradi te statue (srpskih istaknutih osoba) u tvojoj zemlji I daj srpski naziv tvojoj ulici. Ne zamenjuj uloge. Drugo, ne vadi se na tu priču zastave, znamo mi sve koliko ste vi zahvalni. Rane su jos sveže. I zadnje, ko pita narod šta misli, kako to samo se odobravaju te ulice, statue tek tako... mi ne mislimo svi tako.

(ponedeljak, 02. jul 2018, 16:39) - anonymous [neregistrovani]

Imamo primere

Amerika je poznata po kompromisima u Siriji, Libiji, Iraku, Avganistanu.

(ponedeljak, 02. jul 2018, 15:10) - anonymous [neregistrovani]

lepe reci

Sve je to lepo gospodine Skot, ali Srbija nista od tih lepih reci nema. Sto se tice kompromisa Srbija je od pocetka pregovora spremna na kompromis. A vasi prijatelji.....

(ponedeljak, 02. jul 2018, 14:39) - anonymous [neregistrovani]

rekli ste da se ne zivi u proslosti....

Vasa politika nas je bombardivala a osiromaseni uranijum jos uvijek cini svoje...

Sta ste nam ucinili zadnjih 20 g. .je vaznije.

(ponedeljak, 02. jul 2018, 14:38) - глас разума [neregistrovani]

Реч компромис нема исто значење у Београду и Приштини

и то г. Амбасадор веома добро зна... Београд трага искрено за компромисом, правим компромисом. Док у Приштини под реч Компромис, покушавају уденути све максималистичке захтеве албанске стране. Тако да остаје нејасно о ком значењу речи компромис овде г. Скот прича, овом београдском или приштинском. Лепо је да дође и до интензивирања диалога, али пре тога потребно је испоштовати оно што је већ договорено а још није спроведено. Илузорно је било шта ново преговарати и договарати, док оно давно договорено још чека да буде спроведено. Тако ствари стоје г. Амбасадоре.

(ponedeljak, 02. jul 2018, 14:31) - anonymous [neregistrovani]

slika

Tači je po prvi put pokazao želju za dijalogom, videćemo kako će dalje susreti teći.

(ponedeljak, 02. jul 2018, 14:30) - anonymous [neregistrovani]

cemu zurba. ..ukljucenje Rusije i Kine neophodno. .

Pa nisu America jedina u svijetu. ..

Pogledajte kartu svijeta. ..

(ponedeljak, 02. jul 2018, 13:35) - anonymous [neregistrovani]

kosovo

Srbija se svim silama i dalje bori za KiM

(ponedeljak, 02. jul 2018, 13:24) - Igor [neregistrovani]

Objektivnost

BIlo bi dobro da malo manje podržavate Albance i da budete objektivni.