Dačić: Saradnja sa Vatikanom u interesu regiona

Ivica Dačić je nakon sastanka sa državnim sekretarom Vatikana Pjetrom Parolinom ocenio da je u interesu ne samo Srbije, već svih država i građana regiona da sa hrišćanskom crkvom traže zajednički interes koji je zasnovan na opštim vrednostima, na kojima se temelji i Evropa. Kardinal Parolin istakao da Vatikan želi da unapredi saradnju sa Srbijom.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je, nakon razgovora sa državnim sekretarom Vatikana kardinalom Pjetrom Parolinom, rekao da mu je velika čast što je kardinal prihvatio njegov poziv, posebno što je on najviši zvaničnik Svete stolice koji je posetio Srbiju.

"Zbog toga je ova poseta za nas od izuzetnog zančaja, ako ne i istorijskog", naglasio je Dačić.

Rekao je da Srbija želi da sa Vatikanom dalje unapređuje i intenzivira svoje odnose i saradnju, koji su stabilni i dobri, a ova poseta će, kako je ocenio, svakako dati pozitivan impuls daljem uanpređenju.

Ukazao je da je sa šefom diplomatije Vatikana dogovorio da dođe u posetu Beogradu i da se uvede praksa političkih konsultacija dva ministarstva, što će biti od velikog značaja za unapređenje saradnje i definisanja zajedničkih interesa.

Dačić je ukazao da postoji velika podudarnost po značajnim međunarodnim pitanjima - pitanjima zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa, unapređenja ljudskih prava hrišćana, izbeglica i migranata, sprovođenja agende UN o održivom razvoju, iskorenjivanja siromaštva, brige za porodicu, zaštite životne sredine, borbe protiv klimatskih promena i drugih.

"Mislimo da u tom smislu treba i dalje da unapredimo našu saradnju na nivou međuanrodnih organizacija i na spoljnopolitickcom planu uopšte", rekao je ministara.

Prema njegovim rečima, veoma je bitno da ta saradnja bude u interesu svih naroda, a i naših crkava u cilju regionalne stabilnosti, međusobnih dobrih odnosa i traženju zajedničkih interesa za budućnost.

Zahvalnost Vatikanu na stavu o KiM 

Dačić je zahvalio Vatikanu na veoma principijelnom i za Srbiju veoma bitnom stavu kada je reč o KiM.

"Vatikan nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i snažno podržava naš dijalog sa Prištinom u želji da se dođe do obostrano prihvatljivog rešenja. To je za nas veoma bitna činjenica i mislim da je od značaja da i na ovu temu imamo stalne kontakte i dijalog", rekao je Dačić, dodajući da je Srbija otvorena i želi da se postigne dogovor, odnosno kompromis.

Podsetio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre par dana primio biskupe, sa kojima je razgovarao o pitanjima saradnje države i katoličke crkve u Srbiji.

Dačić je preneo da je na sastanku sa kardinalom Parolinom, ali i biskupima konstatovano da postoji dobra volja za rešavanje svih pitanja oko kojih treba da se razgovara, kao što su pitanja imovine, matičnih knjiga, obrazovanja.

"U tom pogledu ćemo dalje raditi na rešavanju svih pitanja, oko kojih bi trebalo imati konkretne rezultate", objasnio je ministar.

Podsetio je da je u januaru bio na sastanku sa kardinalom Parolinom, kada je neposredno saznao da mu je preminuo otac, a način na koji je državni sekretar Vatikana izrazio saučešće i činjenica da je prihvatio poziv da dođe u Srbiju, prema rečima Dačića, njemu mnogo znači.

Vatikan, prema njegovim rečima, može da računa na otvorenu i svestranu saradnju sa Srbijom.

Dodao je i da je kardinal Parolin preneo pozdrave pape Franje predsedniku Vučiću što je veoma značajna činejnica.

Kardinal Parolin je istakao da Vatikan želi da unapredi saradnju sa Srbijom.

Ukazao je da je do sada već preduzeto mnogo koraka i da očekuje i nada se da će se nastaviti saradnja oko zajedničkih interesa.

"Svi predstavnici katoličke crkve prate sa izuzetnom pažnjom dijalog sa drugim crkvama, posebno sa SPC", dodao je državni sekretar Vatikana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво