Skupština izglasala više zakona

Skupština Srbije usvojila je više zakona, među kojima je i Zakon o ratnim memorijalima kao i Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima.

Zakon o ratnim memorijalija jasno definiše nadležnosti, jača odgovornost i efikasnost lokalnih samouprava i ostalih institucija u toj oblasti i stvara neophodne uslove za zaštitu kulturnog nasleđa vezanog za ratne periode.

Najveća novina je nadležnost ministarstva zaduženog za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije za davanje saglasnosti za podizanje novog ratnog memorijala.

Zakon o ratnim memorijalima želi da stavi jasna pravila ko sme, kada, pod kojim uslovima da održava ratni memorijal, tako da se neće doći u situaciju da se ne zna kome se podiže ratni memorijal, ili da se podiže onima kojima ne sme.

Uređeni ratni memorijali, kao važan segment kulturne baštine Srbije, postaće i deo kvalitetne i atraktivne turističke ponude.

Propisi koji regulišu oblast ratnih memorijala doneti su poslednji put pre 40 godina.

Jedan od ciljeva Zakona o ratnim memorijalima je da se evidentiraju svi memorijali da bi se građanima skrenula pažnja na stradanje srpskog naroda kroz istoriju.

Očekuje se da će se pred poslanicima u drugoj polovini ove godine naći Zakon o Starom sajmištu, a zatim renoviranje Groblja oslobodilaca Beograda i Memorijalni centar na Ceru.

Srbija ima 6.000 memorijala, što u zemlji, što u inostranstvu, a u inostranstvu je za sada popisano 625 memorijala.

Usvojen zakon kojim se poboljšava položaj sezonskih radnika

Skupština Srbije je usvojila i Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima koji bi trebalo da obezbedi bolji položaj sezonskih radnika i pojednostavi način njihovog prijavljivanja u poljoprivredi putem elektronske platforme.

Zakonom su definisani poslovi na kojima se angažuje sezonski radnik u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, a koji su sezonskog karaktera.

Takođe, zakon predviđa da poslodavac može da angažuje sezonskog radnika najviše 180 dana u toku kalendarske godine, a da za to vreme radnik ostvaruje pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i zdravstveno osiguranje samo za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Novčana naknada za rad sezonskom radniku obračunava se i isplaćuje po radnom času, najmanje u iznosu minimalne cene rada.

Nov zakon predviđa da se za vreme obavljanja sezonskih poslova radnik ne briše iz evidencije nezaposlenih, niti mu se obustavlja isplata novčane naknada Nacionalne službe za zapošljavanje koju je ostvario za vreme privremene nezaposlenosti.

Usvojene izmene Zakona o mirnom rešavanju sporova

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova.

Kako se navodi u razlozima za donošenje izmena i dopuna Zakona o mirnom rešavanju sporova, 12-godišnja primena zakona je ukazala na mnoge probleme zbog kojih je bilo potrebno unaprediti postojeći zakon.

Cilj izmena je da se kroz proširenje nadležnosti individualnih i kolektivnih radnih sporova, uvođenja mogućnosti zaključenja sporazuma u individualnim sporovima, produženje rokova i praćenje rezultata rada dodatno afirmiše način rešavanja spora.

Republička agencija za mirno rešavanje sporova ustanovljena je Zakonom i jedina je specijalizovana institucija za mirno rešavanje idnividualnih i kolektivnih radnih sporova.

Od 2005. godine do kraja 2016. godine pokrenuto je 14.192 radna spora, od toga je mirno rešeno 5.118 individualnih radnih sporova i 126 kolektivnih radnih sporova.

Poslanici su usvojili i izmene i dopune Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i članova njihovih porodica, kao i više međunarodnih sporazuma.

Usvojene su i izmene i dopune Zakona o zapošljavanju stranaca kojim se vrši pojednostavljenje postupka izdavanja radne dozvole za zapošljavanje sa ciljem razvijanja povoljnijeg poslovnog okruženja i privlačenja stranih investicija.

Poslanici su usvojili i izmene i dopune Zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti predviđeno je ukidanje zakonske obaveze poslodavca da dostavlja ministarstvu nadležnom za rad obaveštenja o upućivanju zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo.

Biće potvrđeno i nekoliko sporazuma, među kojima je Sporazum između Srbije i Rusije o socijalnoj sigurnosti.

Trebalo bi da se potvrdi sporazum sa Slovenijom o zapošljavanju državljana Srbije, kao i sporazum sa Grčkom o socijalnom osiguranju.

Na dnevnom redu je potvrđivanje Memoranduma između Srbije i Australije o zapošljavanju članova porodice diplomatskog i konzularnog osoblja.

Glasaće se i o predlogu SNS-a o izmenama Odluke o razrešenju i imenovanju članova i zamenika članova RIK-a.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се