Đurić: Napad na srpskog mladića miniranje mirnog rešavanja problema

Ranjavanje srpskog mladića u naselju Suvi Do kod Kosovske Mitrovice još jednom je potvrdilo da među Albancima na KiM postoje nezvanični centri moći i organizovane ekstremističke grupe čiji je cilj miniranje napora da se problemi u pokrajini rešavaju političkim sredstvima, ocenio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić je u saopštenju naveo da je ranjavanje mladića i način da se pokuša sprečavanje da se srpsko-albanski odnosi urede na miran i civilizovan način.

"Ovakva vrsta demonstracije sile nikome ne može da donese dobro i zahtevam i od Prištine i od međunarodne zajednice da spreče dalje pogoršavanje bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji i da kažnjavanjem odgovornih za ovaj i brojne druge napade na Srbe u poslednja dva meseca pokažu da su iskreno na strani mira", ističe Đurić.

Dodaje, da Srbija i srpski narod neće biti pokolebani u svojim nastojanjima da se srpskom narodu u pokrajini omoguće uslovi za normalan život, kakvi se podrazumevaju za sve Evropljane, osim za Srbe na Kosovu i Metohiji. 

Đurić je naveo i da je sinoć, u isto vreme kada se dogodio oružani napad na mladića, četvrti put u dva meseca demolirana zgrada ambulante koja pruža zdavstvene usluge žiteljima Suvog Dola. 

"Napadi na zdravstvene ustanove i zdravstvene radnike su anticivilizacijski čin čak i u ratnim uslovima i neverovatno je da se takve stvari dešavaju u mirnodopsko vreme, pred očima međunarodnih bezbednosnih struktura i organizacija čiji je zadatak staranje o vladavini prava na KiM", naglašava Đurić.

Podseća da je pitanje razgraničenja opština u selu Suvi Do deo briselskog dijaloga, upravo zbog brige za bezbednost Srba u tom naselju.

"Umesto toga, imamo očito organizovanu kampanju zastrašivanja Srba u tom naselju, što može imati opasne posledice", zaključio je Đurić.

Srpska lista: Ekstremnim Albancima smeta dijalog

Srpska lista ocenila je da oružani napad na mladića u Suvom Dolu pokazuje da ekstremnim krugovima među Albancima smeta dijalog i nastojanje da se problemi rešavaju razgovorom, kao i nervozu i želju za destabilizacijom situacije.

Tim povodom, predsednik Srpske liste i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić zatražio je od policijske stanice Severna Mitrovica da najhitnije uspostavi statični punkt u ovom selu kako bi se sprečili eventualno novi incidenti.

Takođe, očekuje da institucije zadužene za očuvanje mira i bezbednosti najhitnije pronađu i kazne počinioce tog i svih prethodnih napada, čime će poslati jasnu poruku da nasilje ne sme proći nekažnjeno, navodi se u saopštenju. 

Mladić srpske nacionalnosti ranjen je u ponedeljak u nogu u etnički mešovitom naselju Suvi Do u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи