Brnabić i Dačić sa Murom o odnosima Srbije i Velike Britanije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa političkim direktorom Ministarstva spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Ričardom Murom o bilateralnim odnosima dve države, situaciji u regionu i napretku Srbije u evrointegracijama, dok je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sa Murom razgovarao o odnosima dve zemlje.

U razgovoru Ane Brnabić i Ričarda Mura istaknuto je da će jedna od značajnih tema predstojećeg Samita o Zapadnom Balkanu, u okviru "Berlinskog procesa", koji se održava 10. jula u Londonu, biti pomoć u digitalnom povezivanju, ali da u fokusu i dalje ostaju teme vezane za regionalnu saradnju, bezbednost, kao i regionalne ekonomske i infrastrukturne projekte. 

Premijerka Brnabić zahvalila je Velikoj Britaniji na podršci u očuvanju stabilnosti regiona i integraciji Srbije u Evropsku uniju i dodala da ove teme i dalje ostaju najvažniji strateški cilj države.

Brnabićeva je istakla je da je "Berlinski proces" veoma pozitivna inicijativa, koja gleda ka budućnosti i koja doprinosi ne samo ekonomskom i infrastrukturnom približavanju regiona, već istinskoj dobrobiti svih na Zapadnom Balkanu.

Ona je još jednom zahvalila na zalaganju Londona da se ova inicijativa nastavi.

Politički direktor Mur istakao je da će Velika Britanija, uprkos Bregzitu, ostati posvećena pomoći i podršci regionu Zapadnog Balkana, naglasivši da je integracija čitavog Zapadnog Balkana u Uniju ključna za njegovu stabilnost i prosperitet, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Dačić i Mur: Dobri i stabilni odnosi Srbije i Velike Britanije

Ivica Dačić i Ričard Mur su ocenili da su bilateralni odnosi Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva dobri i stabilni i da je u zajedničkom interesu da se intenzivira politički dijalog i saradnja u svim oblastima od zajedničkog interesa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je istakao da je veoma dobro što Ujedinjeno Kraljevstvo, bez obzira na Bregzit, podržava proces evrointegracija Srbije, ocenivši veoma korisnim to što će se Samit o Zapadnom Balkanu održati u julu u Londonu.

Razmenjena su i mišljenja u vezi sa situacijom u regionu kao i o značaju doprinosa Srbije na planu očuvanja mira i stabilnosti.

U tom kontekstu ministar Dačić istakao je spremnost Srbije da nastavi da ulaže napore na planu pronalaženja trajnog, kompromisnog i izbalansiranog rešenja u dijalogu sa Prištinom, koje će doprineti stabilnosti celog regiona, a samim tim i Evrope.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво