Poslanici traže odgovore u vezi sa Briselskim pregovorima

Više opozicionih poslanika zatražilo je odgovore od predsednika Aleksandra Vučića u vezi sa pregovorima u Briselu koji se vode između Beograda i Prištine.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić je u danu za postavljanje poslaničkih pitanja imao jedno za predsednicu parlamenta Maju Gojković – da li će biti održana posebna sednica Skupštine Srbije na kojoj bi bilo reči o pregovorima sa Prištinom, kao i da li će toj sednici prisustvovati ključne osobe koje vode pregovore.

"Niko ne zna o čemu se pregovara", rekao je Aleksić i dodao da predsednik Srbije još nije predstavio svoj stav o KiM iako je, kako kaže, obećao da će to učiniti u aprilu.

Dodaje da se stiče utisak da Vučić nema problem da stavi potpis na pravno-obavezujući sporazum kojim bi Kosovu bila omogućena stolica u UN, ali da ima problem da to predstavi građanima.

Poslanica SRS-a Nataša Jovanović pitala je premijerku i predsednika kada će da shvate da treba da se prekinu razgovori u Briselu pod okriljem "neprijatelja srpskog naroda" i da se insistira da se uz pomoć Rusije oni vrate u UN.

Dodala je da su rešavanje pitanja KiM 2008. godine iz UN u Brisel izmestili Vuk Jeremić i Boris Tadić.

Poslanik Nova Srbija – Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović rekao je da se premijerka kada je bila u skupštini "maltene ljutnula" kada joj je postavljeno pitanje da li će ZSO biti u paketu sa potpisivanjem sporazuma sa Prištinom, a sada se, kako kaže, sudeći po informacijama koje stižu može zaključiti da stvari idu upravo u pravcu da će se to formiranje prolongirati do sklapanja sporazuma.

"Kakav je to rat sprečen i kakav je to mir obezbeđen", pitao je Vukadinović predsednika, navodeći da nije ni znao da preti neka ratna opasnost.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović najpre je pitao da li će članovi vlade odgovarati na pitanja ovog četvrtka, a onda i predsednika Republike kada će obavestiti parlament šta se u Briselu dešava.

Obradović ocenjuje da je očito da se format pregovora u Briselu promenio i da se prešlo na dogovor o potpisivanju pravno-obavezujućeg sporazuma koji, smatra, vodi ka priznavanju Kosova.

"Red je da to neko saopsti građanima srbije", rekao je šef poslanika Dveri i zatražio odgovor kakva su to predsednikova saznanja o novom Bljesku ili Oluji.

O pregovorima u Briselu pitala je i poslanica "Dosta je bilo" Branka Stamenković koja tvrdi da predsednik daje "neodgovorne izjave" koje, kako kaže, ne znače ništa.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво