Čolaku: Mogućnost za sporazum u tekućem mandatu EU

Savetnik kosovskog pedsednika Bekim Čolaku izjavio je da je postizanje sveobuhvatnog sporazuma Beograda i Prištine realno u roku od šest do osam meseci, dok bude trajao sadašnji mandat institucija Evropske unije.

"Svi znamo da je vremenski okvir mogućnosti postizanja sporazuma povezan sa trenutnim mandatom institucija EU, jer će sledeći izbori biti održani naredne godine. U političkom smislu, mogu reći da je optimalno vreme za postizanje sporazuma šest do osam meseci. Ako se ovaj zamah izgubi, bojim se da će se stvari iskomplikovati", rekao je Čolaku prištinskom listu Koha ditore.

Čolaku je savetnik kosovskog predsednika Hašima Tačija, i prisustvuje svim sastancima koje je on imao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu.

List piše da su u Prištini ušli u završnu fazu dijaloga bez unutrašnjeg konsenzusa. Iako su pripreme za konačnu fazu dijaloga intenzivirane poslednjih meseci, dogovora među strankama Albanaca nema, i čini se da je još daleko.

Predstavnici svih opozicionih stranaka Albanaca na Kosovu protive se da Hašim Tači predvodi prištinsku delegaciju u dijalogu.

Iz Demokratskog saveza Kosova, najveće opozicione stranke, poručuju da je dijalog jedini način rešavanja problema sa Beogradom, ali su istakli da je Skupština jedina institucija koja odlučuje ko treba da zastupa Prištinu u dijalogu u Briselu.

"Kosovska skupština još nije odlučila o tom pitanju od kada je vlada povukla predlog platforme za dijalog. Platforma iz 2011. ovlašćuje Vladu da razgovara sa Srbijom. Stoga predsednik Tači nema ovlašćenja za pregovore u ime kosovskih građana. Svi sporazumi postignuti u Briselu mogu biti samo njegov privatni sporazum, ali ne i za Kosovo. DSK ne podržava predsednika Tačija da razgovara sa Srbijom. On ne predstavlja političku volju Kosova", navodi se u saopštenju DSK-a.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се