Manter: Rešenje kosovskog problema treba da bude pobeda za sve

Svetske sile podržaće inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija za postizanje kompromisa, ako je dve strane pokažu, kaže bivši američki ambasador u Beogradu Kameron Manter i dodaje da rešenje kosovskog pitanja treba da bude "pobeda za sve, a ne odnos pobednici–gubitnici".

Komentarišući izjavu Aleksandra Vučića, posle jučerašnje runde razgovora u okviru dijaloga sa Prištinom u Briselu, da u bilo kakav kompromis moraju biti uključene svetske sile, Manter kaže za Tanjug da će sile "slediti inicijativu i vođstvo ako to dođe od Aleksandra Vučića i Hašima Tačija".

"Ako oni mogu da dođu do dogovora, dobićete podršku, a način da se do dogovora dođe jeste da se reše pitanja običnih ljudi, kako kaže i predsednik Vučić", naveo je Manter.

Dodaje da to znači da se učine konkretni koraci "u ekonomiji, rešavanju problema nezaposlenosti, pitanju granica, Zajednice srpskih opština...".

"Ako se u tim konkretnim pitanjima načini napredak, mislim da će međunarodna zajednica slediti taj napredak", uveren je Kameron Manter, sada predsednik Ist-vest instituta.

Dodaje da je utisak koji je on stekao iz onoga što je predsednik Srbije govorio posle sastanka u Briselu "prilično pozitivan".

"Prošle nedelje nije sve tako izgledalo i to nije dobro i nije potrebno. Ali to što su se vratili za pregovore i rekli – ima mesta za napredak i možemo da radimo na konkretnim stvarima – mislim da je to veoma dobro", ocenio je Manter.

Na pitanje kako vidi to što se stalno govori o jačem uključivanju SAD u dijalog Beograda i Prištine, kao i da su SAD te koje mogu privoleti Prištinu da ne izbegava sprovođenje dogovorenog, Manter kaže da slične stvari čuje i u Beogradu i u Prištini.

"Kad razgovaram sa ljudima sa Kosova, oni kažu da se Srbija ne drži dogovorenog i samo Amerikanci ih mogu naterati na to. Postoji 'efekat ogledala'", kaže Manter i dodaje da smatra da takav pristup nije konstruktivan.

Za njega, kako kaže, biti konstruktivan znači – sesti, biti iskren, pokazati poštovanje, a ono što Amerikanci i Evropljani treba da pokažu jeste da će obe strane, ako postignu napredak, biti stvarno nagrađene, i to ne jednog dana u budućnosti.

Prema njegovim rečima, u toku su dva procesa – jedan, u kome će, nada se, obe strane iskazati međusobno poštovanje, a ne samo optužbe, a drugi je ono što spolja treba da im bude ponuđeno – stvaran put ka Evropi, čiju korist svako može da vidi.

Na pitanje u kojoj meri se stav američke administracije podudara sa jednom od glavnih teza izveštaja Ist-vest instituta da zamrznuti konflikt nije dobar ni za Kosovo, ni za Srbiju i da dijalog treba da dovede na kraju do toga da Srbija prizna Kosovo, Manter kaže da su u priličnoj meri konzistentni.

"Mi nismo pesimistični kad je reč o Srbiji, mnogo smo zabrinutiji u izveštaju za BiH, ona je znatno krhkija. Pozitivni smo po pitanju Makedonije i Grčke. U regionu ima dobrih vesti, ima teških, a Kosovo Srbija su u sredini. Oni moraju da dođu do dogovora zbog ljudi, a tek na kraju tog puta će biti pitanje političkog priznavanja", ističe Manter.

Prvo treba da uslede koraci koji podrazumevaju građenje poverenja, korist za građane na obe strane, dodaje Manter.

Upitan da li zaista veruje da je moguće da Srbija prizna Kosovo, Manter kaže da jeste, ali da nije suština u tome da se diže "velika buka", nego da obe strane dođu do takvog rešenja da ono bude "pobeda za sve", a ne da postoji odnos pobednici–gubitnici.

"To su teške odluke koje treba doneti, ne želim to da ublažavam... Nadam se procesu na kojem bi radile obe strane zajedno kako bi rešile praktična pitanja, a kasnije, kada izađu iz toga, na odnosima između država", zaključio je predsednik Ist-vest instituta.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво