"Dobro da je dijalog nastavljen i da se otvaraju poglavlja"

Koordinatorka Nacionalnog konventa o EU u Srbiji Nataša Dragojlović ocenila je, povodom jučerašnjeg nastavka dijaloga Beograda i Prištine, da je dobro da su se pregovarači vratili za sto i da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predstavnik prištinskih vlasti Hašim Tači razgovarali u četiri oka.

Nataša Dragojlović je u izjavi Tanjugu podsetila da je Nacionalni konvent učestvovao u unutrašnjem dijalogu koji je inicirao predsednik Republike, a s namerom da iz njega izađe s platformom za rešavanje kosovskog pitanja Kosova. 

"Očekujemo u Nacionalnom konventu da što pre vidimo koji je to okvir u kom će se nastaviti dalji dijalog i traganje za sveobuhvatnim rešenjem normalizacije odnosa srpskog i albanskog naroda. Nadamo se da će predsednik biti spreman da što pre i sa javnošću Srbije, ali i sa parlamentom podeli ono do čega se došlo u poslednjoj rundi dijaloga", navela je Dragojlovićeva.

Ocenila je da je dobra vest da su se pregovarači vratili za sto, jer posle marta nije bilo direktnih susreta, kao i da je dobra vest da su predsednik Srbije i predstacnik prištinskih vlasti razgovarali u četiri oka.

Važno bi bilo, dodaje, da se sada razgovori intenziviraju, a kaže da ima takvih najava, kao i da se oni sve odvijaju na bazi dogovorenih principa, na osnovi volje da se ovaj problem istinski reši na dobrobit građana i da se sve što je dogovoreno u dobroj veri i primenjuje.

"Čini mi se da je krajnje vreme da se napravi iskorak u finalizaciji primene onog što je sadržaj Briselskog sporazuma i tehničkih dogovora. Pre svega tu mislim na prištinsku stranu i nedostatak volje da se implementira odredba o ZSO, a to jeste sadržaj većine tačaka kojima se Briselski sporazum bavi. Dobro bi bilo i da EU povrati svoj kredibilitet pre svega, jer je ona posrednik u dijalogu i garant da će se ono što su dve strane dogovorile primeniti", naglasila je Dragojlovićeva.

"Mogućnost održavanja referenduma" 

Primetila je, međutim, da je u pitanju kredibilitet obe strane u pregovorima, pre svega pred sopstvenim biračima, ali i budućim kandidatima za članstvo u EU, a radi evropske perspektive čitavog regiona. Zbog toga i smatra da je upravo na njima velika politička odgovornost.

"Čini mi se da će uz pomoć EU i njenih članica ovaj dijalog da se intenzivira, da se ka rešenju ide i to prema održivom, a ne bilo kakvom. Dobro bi bilo da oko toga postoji saglasnost dve strane u dijalogu, ali i građana. Raduje me činjenica da je predsednik najavio mogućnost održavanja referenduma", rekla je Dragojlović.

Kada je reč o današnjem otvaranju dva poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU, napominje da je svaki napredak Srbije ka članstvu u Uniji važan, pa i ta dva nova poglavlja.

Podseća, međutim, da je Srbija poslala pregovaračke pozicije za još tri poglavlja, te dodaje da bi bilo dobro da se objasni zbog čega ta tri nisu otvorena. 

Dodaje i da će Nacionalni konvent nastaviti da prati implementaciju svega što je u Briselu "u naše ime vlada dogovorila". 

Ona je izrazila nadu da ćemo u narednom periodu raditi brže i intenzivnije na otvaranju poglavlja i ispunjavanju onoga što je otvoreno, pre svega u vezi s poglavljima 23 i 24.

"Mi ćemo tokom leta kao Konvent učestvovati u reviziji akcionih planova i imaćemo priliku da saznamo šta su razlozi zbog kojih neke stavri koje smo kao država sami preuzeli nisu ispunjene na vreme i kako možemo da pomognemo administraciji u analitičkom i tehičkom smislu", navela je Dragojlovićeva. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво