Mihajlović: Važno je intenzivirati dijalog između Beograda i Prištine

Važno je da se razgovori između Beograda i Prištine nastavljaju, ali i intenziviraju, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihalović i dodala da je još važniji dogovor dve strane da će se svaki problem rešavati mirnim putem.

"Nadam se da će Priština to poštovati", rekla je Zorana Mihajlović novinarima komentarišući jučerašnji nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, kome su prisustvovali sprski predsednik Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači.

Prema njenim rečima, nastavak dijaloga je bitan kako za ljude koji žive u južnoj srpskoj pokrajini, tako i za budućnost dijaloga.

"Važno je i da intenziviramo dijalog između Beograda i Prištine, jer je došlo vreme da to pitanje rešimo zbog budućnosti Srbije", ocenila je Mihajlović. 

Upitana da prokomentariše izjave opozicije o mogućem referendumu i špekulacijama koje će pitanje biti postavljeno pred naciju, Mihajlović je rekla da opoziciju ne bi da komentrariše, jer su to, kaže, ljudi koji su nekada vodili Srbiju i koji su stvorili dosta problema, koje danas treba popraviti, "kako bismo od ništa, dobili nešto".

"To 'ništa' nisu rezultati politike ove Vlade, već prethodnih vlada", naglasila je Mihajlović.

Istakla je da će se predsednik Srbije "sigurno u nekom trenutku obratiti naciji", a da je trenutno rano prognozirati na koji će način biti realizovan referendum.

"Hajde da vidimo kako će ići razgovori sa Prištinom, da li će se intezivirati, da li će se dogovori poštovati, a dogovor je da se sve rešava mirnim putem", zaključila je Mihajlović.

"Otvaranje poglavlja važno za privredu i ulagače"

Otvaranje novih poglavlja u procesu pregovora sa EU je od velike važnosti za Srbiju, jer je usklađivanje srpskog zakonodavstva sa standardima EU jedno je od prvih pitanja svakog investitora koji dolazi iz Evrope, izjavila je Mihajlović.

"Za Srbiju je značajno da uskladi svoje zakone sa evropskim, nevezano da li je reč o infrastrukturi ili nekoj drugoj oblasti, to je pitanje svakog investitora, pored brizine, načina i uslova poslovanja, kao i postojanja dobre infrastrukture", rekla je Mihajlović novinarima komentarišući današnje otvaranje dva nova poglavlja za Srbiju u Luksemburgu.

Naime, reč je o Poglavlju 33 - finansijske i budžetske odbredbe i Poglavlju 13 - ribarstvo.

"Nema dileme da je naš strateški interes članstvo u EU, ali pre svega standardi EU", naglasila je Mihajlović nakon sastanka sa delegacijom poslovnog udruženja "Pokret francuskih kompanija" - MEDEF.

Kaže da je tokom sastanka sa francuskim privrednicima bilo reči o signalizaciji i pruzi Beograd-Budimpešta i dodala da iako su izvori finansiranja tog projekta različiti, svi ugovori, i sa kineskim i sa ruskim partnerima, u skladu su sa EU.

Ona je ukazala i da je svaki zakon koji se usvoji u srpskom parlamentu u potpunosti usklađen sa standardima EU.

"Svaki naš zakon, pored svih naših ministarstava i institucija koje to proveravaju, odlazi u Evropsku komisiju, koja, takođe, daje svoje mišljenje i dok se ne usaglasimo u svemu ti zakoni nisu u parlametnu", rekla je ministarka.

Šarl Paradi, predsednik Francusko-srpskog poslovnog saveta, saglasio se sa ministarkom da je usklađivanje zakonodavstva između Srbije i EU važno za privrednike koji posluju u Srbiji.

"Kada zakonodavstvo bude u potpunosti usaglašeno sa EU, doprineće jačoj pravnoj sigurnosti preduzećima, a ugovori će biti bolji", zaključio je Paradi. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво