Premijerka na samitu u Sofiji i u Londonu

Predsednica Vlade Ana Brnabić imaće u naredne dve sedmice više značajnih susreta sa evropskim i regionalnim liderima i učestvovati na međunarodnim skupovima u Sofiji i Londonu.

Premijerka će, prema Tanjugovim informacijama, najpre biti domaćin zvanične posete predsednice Vlade Norveške, Erne Solberg, koja će 2. jula boraviti u poseti Srbiji.

Brnabićeva i Solberg razgovaraće o sveukupnim bilateralnim odnosima, i daljem jačanju političke i ekonomske saradnje dve zemlje.

Reč je o uzvratnoj poseti premijerke Solberg Beogradu, nakon što je šefica srpske vlade, u novembru prošle godine, boravila u zvaničnoj poseti Kraljevini Norveškoj.

Pored sastanka sa norveškom premijerkom, Brnabićeva se tada susrela i sa norveškom ministarkom spoljnih poslova Ine Eriksen Soreide, kao i sa predstavnicima Odbora za spoljne poslove i odbranu norveškog Parlamenta, a održala je i predavanje u Norveškom institutu za međunarodne odnose o evropskoj perspektivi Srbije i regionalnoj saradnji.

Norveška je, inače, jedan od najvećih donatora Srbije i od 2000. godine do danas podržala je našu zemlju sa više od 250 miliona evra bespovratne pomoći.

Predsednica Vlade zatim će, kako saznaje Tanjug, učestvovati na Samitu premijera Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, 6. i 7. jula u Sofiji.

U okviru mehanizma "16+1" Srbija je veoma aktivan član i lider po broju realizovanih projekata sa Kinom.

Tokom učešća na samitu u Sofiji, planirani su susreti Brnabićeve sa kineskim premijerom Li Kećangom i drugim zvaničnicima, kao i razgovori o projektima koji se realizuju u okviru mehanizma "16+1".

Saradnja sa Kinom u okviru mehanizma "16+1" izuzetno je važna za Srbiju: u okviru tog mehanizma, realizuje se i trilateralni projekat modernizacije železničke pruge Beograd–Budimpešta, što je prvi prekogranični projekat u tom formatu, koji sprovode Srbija, Mađarska i Kina.

Kina je jedan od ključnih spoljnopolitičkih partnera Srbije.

Pored saradnje u oblasti ekonomije, infrastrukture i energetike, dve zemlje jačaju i saradnju u oblasti kulture, poljoprivrede, zdravstva, nauke, obrazovanja i drugim oblastima.

Premijerka će takođe učestvovati na Samitu EU i Zapadnog Balkana u Londonu, 10. jula, 5. po redu u okviru Berlinskog procesa.

Samit će okupiti lidere Zapadnog Balkana i najviše evropske zvaničnike, koji će razgovarati o daljem jačanju regionalne saradnje i aktuelnim političkim, ekonomski i bezbednosnim temama.

Na Samitu u Trstu, u julu prošle godine, na kojem je delegaciju Srbije predvodila premijerka Brnabić, potpisan je Ugovor o transportnoj zajednici Zapadnog Balkana, za čije je sedište kasnije izabran Beograd.

Berlinski proces pokrenut je na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel pre svega u cilju jačanja regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu.

Jedan od rezultata u okviru ovog procesa je i uspostavljanje Regionalne kancelarije za mlade, čije je sedište u Tirani.

Aktivnim učešćem u aktivnostima u okviru Berlinskog procesa, Srbija potvrđuje snažno opredeljenje za jačanje regionalne saradnje i pomirenja na Zapadnom Balkanu i nastavak procesa evropskih integracija, kao najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво