Srbija danas otvara poglavlja 13 i 33, šta nam ona donose?

U Luksemburgu će danas biti održana Međuvladina konferencija na kojoj će Srbija otvoriti još dva poglavlja u pregovorima sa EU: poglavlje 33 – finansijske i budžetske odredbe i poglavlje 13 koje se tiče ribarstva. Delegaciju Srbije će predvoditi ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović. Sa dva nova poglavlja Srbija će imati 14 otvorenih poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Od bar pet poglavlja koja je Srbija spremila, otvaraju se dva.

"Možda bismo voleli više, i mislim da je i trebalo više, ali takav je proces, u EU i državama članicama se dešavaju različite vrste političkih turbulencija, i nekih, možda i neočekivanih dešavanja. Svi treba da budemo pozitivni, da gledamo u pozitivnu budućnost", navela je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

A u budućnosti, čeka nas da u evropsku kasu uplaćujemo, a ne samo povlačimo sredstva. Pravila su iscrtana u poglavlju 33. Među poslednjima se zatvara, ali nema opuštanja.

"Srbija kao buduća zemlja članica treba da izgradi administrativne kapacitete za obračun, prikupljanje, isplatu i kontrolu ovih sredstava.  I tu će biti najveći pritisak na Ministarstvu finansija", objašnjava Ivan Knežević iz Evropskog pokreta u Srbiji.

U kasu Unije Srbija će uplaćivati iz tri izvora: Iz budžeta, od carina na uvoz robe, i dela doprinosa prikupljenih od poreza na dodatu vrednost. Nezvanično, oko 400 miliona evra, ali dvostruko više na raspolaganju nam je iz fondova Unije.

"Važno je naglasiti da su davanja fiksna i obavezna a dok povlačenje sredstava iz EU zavisi od sposobnosti administracije zemlje članice da ta sredstva praktično iskoristi. Da pripremi planove i projekte i da ih na adekvatan način sprovede na svojoj teritoriji", rekao je Knežević.

Ribarstvo – jedno od najkonkurentnijih tržišta EU 

Ako uredimo proizvodnju, preradu ribe, delom i zaštitu životne sredine, poglavlje 13, moglo bi da nam donese sreću, kažu u Vladi.

"Samim uspostavljanjem struktura i zakonodavnog okvira, doći će do unapređenja standarda na samom tržištu i stvaranja uslova za povećanje prerađivačkih kapaciteta Srbije koji će biti konkurentni u momentu kada se otvori veliko, jedno od najkonkurentnijih tržišta EU, a to je tržište ribarstva", kaže predsednica Pregovaračke grupe za poglavlje 13 Darija Janjić Nišavić.

Ostaje da se proveri da li su jegulje u kanjonu Uvac ribolovačka priča, s obzirom na to da su se Užičani pohvalili ulovom te retke ribe.

"Moramo samo da napravimo studiju kako bismo dokazali da na našoj teritoriji ne postoji ta vrsta jegulje kako ne bismo morali da izvršimo zaštitu te vrste, ili, ako studija pokaže da je ima, moraćemo da pokrenemo proceduru da bismo je zaštitili kao ugroženu vrstu", istakla je Janjić Nišavićeva.

A da je liderstvo u proizvodnji ribe moguće i bez mora, pokazuju Mađari koji znaju kako za to da uzmu gomilu novca iz strukturnih fondova.

broj komentara 21 pošalji komentar
(ponedeljak, 25. jun 2018, 16:55) - anonymous [neregistrovani]

RE: Otvaranje i zatvaranje

Dobro pitanje... ima ukupno 35 poglavlja a o zatvorenim poglavljima nemozemo bas puno da cujemo mozda zbog toga sto ih je samo oko sedam.

(ponedeljak, 25. jun 2018, 15:11) - anonymous [neregistrovani]

daxa

Jako bitna za nasu zemlju.

(ponedeljak, 25. jun 2018, 12:44) - anonymous [neregistrovani]

Istinu na sto

Zasad nam donose dodatna ulaganja koja nemamo...znaci dugove kod MMF-a a za buducnost videcemo... ako budemo pametni...

(ponedeljak, 25. jun 2018, 12:26) - anonymous [neregistrovani]

Алас

Нарочито је за будућност важно оно поглавље о рибарству.

(ponedeljak, 25. jun 2018, 11:57) - anonymous [neregistrovani]

Otvaranje i zatvaranje

Otvoriti poglavlje je jedna stvar, zatvoriti je druga Zna li iko koliko smo poglavlja zatvorili ?

(ponedeljak, 25. jun 2018, 11:53) - anonymous [neregistrovani]

EU

Otvaranje ovih poglavlja znaci da je Srbija na dobrom putu i da odlicno napreduje!

(ponedeljak, 25. jun 2018, 11:52) - sanja [neregistrovani]

s

Srbija samo treba da nastavi sa otvaranjem poglavlja.

(ponedeljak, 25. jun 2018, 11:11) - mila [neregistrovani]

bravo...

Srbija je na dobrom putu...Polako sve dolazi na svoje mesto...

(ponedeljak, 25. jun 2018, 10:16) - SANJA [neregistrovani]

sanja

Vazna poglavlja za bolju buducnost.

(ponedeljak, 25. jun 2018, 09:57) - anonymous [neregistrovani]

Otvaranje

Meni sve ovo lici kad morate da radite generalku,a pre toga odete da cistite karburator pa posle toga menjate svecice...itd i neprekidno odlazete ono pravo. Tako i EU sa nama. Kao kobajagi otvaramo nesto,oni klupuju vreme,a nasi se hvale nekim nepostojecim uspesima. I tako u krug.