Tači: Razgovarali smo o okviru, a ne o konkretnim pitanjima

Kosovski predsednik Hašim Tači kaže da se na sastanku u Briselu razgovaralo o okviru u kojem bi trebalo da se postigne sporazum o punoj normalizaciji odnosa i pomirenju dva naroda, a ne o konkretnim pitanjima.

"Nisam naivan da mislim da postoji magično rešenje koje bi rešilo sve probleme iz prošlosti. Znam da ovim dogovorom obe strane mogu mnogo da dobiju, ali istovremeno se plašim da ako ne postignemo sporazum, izgubićemo mnogo i obe strane će ostati izolovane", rekao je Tači.

Posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini, on je novinarima rekao da je optimističan da će "narodi postići ovaj dogovor" i da ostaje posvećen zajedničkom radu na "respektivnom i mirnom načinu za postizanje mira između dve zemlje".

"Ubeđen sam da imamo dobar momentum i pravo vođstvo za postizanje sprazuma. U suprotnom, smatram da ćemo završiti tako što će obe zemlje platiti vrlo visoku cenu", ocenio je Tači.

Prema njegovim rečima, razgovori su bili komplikovani, ali sa "pozitivnim tonovima u pogledu evropske budućnosti obe zemlje".

"Dogovorili smo se da je procesu potrebna nova dinamika i da ćemo ga intenzivirati u narednim nedeljama. Zaključili smo takođe da je postizanje dogovora o normalizaciji odnosa u interesu obe zemlje i mira na Zapadnom Balkanu. Razgovarali smo o tome kako postići opšti okvir za ovaj sporazum koji bi bio prihvatljiv za narod na Kosovu i u Srbiji tako da oba naroda gledaju ka svojoj budućnosti u EU", poručio je Tači.

"Svestan sam da je ovo konflikt dug ceo vek i da se radi o vrlo osetljivoj stvari između dva naroda. Ali, takođe naša prošlost, geografija i kultura nam nameću da moramo da radimo na dobrosusedskim odnosima", rekao je Tači i dodao:

"Živimo jedni pored drugih, blizu jedni drugih, poznajemo se međusobno i želimo da izgradimo nove, normalizovane odnose među ljudima u regionu".

On kaže da bez normalizacije odnosa "Kosovo neće moći da napreduje na putu EU integracija, kao što ni Srbija neće moći da realizuje svoje evropske snove".

"Zato ne bi trebalo da budemo taoci i žrtve gorke prošlosti, već treba da gledamo u budućnost. Kao što ni nam nije potrebno ni da budemo taoci mitova", ocenio je Tači.

On je dodao da na Kosovu i u Srbiji danas nije patriotizam gledanje u prošlost, već da je patriotizam rad zajedno na budućnosti, sporazumu i pomirenju.

Tači je ocenio da je dijalog Beograda i Prištine prevazišao uske albansko-srpske odnose i da se tu radi o poštovanju evropskih standarda, što, prema njegovim rečima, danas zanima celu Evropu.

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 25. jun 2018, 10:29)
anonymous [neregistrovani]

to ne postoji

Onda ce na red doci jug srbije, to je samo zavaravanje da postoji dogovor. Dok god je nas sve manje a njih sve vise stvari ce teci u ovom pravcu.

(ponedeljak, 25. jun 2018, 09:50)
anonymous [neregistrovani]

Jasno je

Iz Tacijeve izjave se jasno vidi,kada kaze "изгубићемо много и обе стране ће остати изоловане" , da su obe strane ucenjene od strane Mogerinijeve nekim buducim ulaskom u EU. A svi drugi pokazatelji i izjave faktora u EU govore da ta EU nije ni blizu. Mislim da ta EU uopste nije vredna nasih ustupaka.

(ponedeljak, 25. jun 2018, 08:10)
anonymous [neregistrovani]

Al

Se taci brine za buducnost srbije ako ne postignu dogovor.

(ponedeljak, 25. jun 2018, 01:48)
anonymous [neregistrovani]

Podela

Najbolje i konacno najpostenije prema svima je podela i posle toga miran suzivot,svako na svome