Tači: Razgovarali smo o okviru, a ne o konkretnim pitanjima

Kosovski predsednik Hašim Tači kaže da se na sastanku u Briselu razgovaralo o okviru u kojem bi trebalo da se postigne sporazum o punoj normalizaciji odnosa i pomirenju dva naroda, a ne o konkretnim pitanjima.

"Nisam naivan da mislim da postoji magično rešenje koje bi rešilo sve probleme iz prošlosti. Znam da ovim dogovorom obe strane mogu mnogo da dobiju, ali istovremeno se plašim da ako ne postignemo sporazum, izgubićemo mnogo i obe strane će ostati izolovane", rekao je Tači.

Posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini, on je novinarima rekao da je optimističan da će "narodi postići ovaj dogovor" i da ostaje posvećen zajedničkom radu na "respektivnom i mirnom načinu za postizanje mira između dve zemlje".

"Ubeđen sam da imamo dobar momentum i pravo vođstvo za postizanje sprazuma. U suprotnom, smatram da ćemo završiti tako što će obe zemlje platiti vrlo visoku cenu", ocenio je Tači.

Prema njegovim rečima, razgovori su bili komplikovani, ali sa "pozitivnim tonovima u pogledu evropske budućnosti obe zemlje".

"Dogovorili smo se da je procesu potrebna nova dinamika i da ćemo ga intenzivirati u narednim nedeljama. Zaključili smo takođe da je postizanje dogovora o normalizaciji odnosa u interesu obe zemlje i mira na Zapadnom Balkanu. Razgovarali smo o tome kako postići opšti okvir za ovaj sporazum koji bi bio prihvatljiv za narod na Kosovu i u Srbiji tako da oba naroda gledaju ka svojoj budućnosti u EU", poručio je Tači.

"Svestan sam da je ovo konflikt dug ceo vek i da se radi o vrlo osetljivoj stvari između dva naroda. Ali, takođe naša prošlost, geografija i kultura nam nameću da moramo da radimo na dobrosusedskim odnosima", rekao je Tači i dodao:

"Živimo jedni pored drugih, blizu jedni drugih, poznajemo se međusobno i želimo da izgradimo nove, normalizovane odnose među ljudima u regionu".

On kaže da bez normalizacije odnosa "Kosovo neće moći da napreduje na putu EU integracija, kao što ni Srbija neće moći da realizuje svoje evropske snove".

"Zato ne bi trebalo da budemo taoci i žrtve gorke prošlosti, već treba da gledamo u budućnost. Kao što ni nam nije potrebno ni da budemo taoci mitova", ocenio je Tači.

On je dodao da na Kosovu i u Srbiji danas nije patriotizam gledanje u prošlost, već da je patriotizam rad zajedno na budućnosti, sporazumu i pomirenju.

Tači je ocenio da je dijalog Beograda i Prištine prevazišao uske albansko-srpske odnose i da se tu radi o poštovanju evropskih standarda, što, prema njegovim rečima, danas zanima celu Evropu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво