Kongresmen Engel: Nije tačno da države okreću leđa Kosovu

Američki kongersmen i albanski lobista Eliot Engel, tvrdi da nije tačno da "države okreću leđa Kosovu povlačenjem priznanja njegove nezavisnosti".

Engel, inače član Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma SAD, naveo je na Tviteru (prim. red. navodi su napisani na Tviter profilu Odbora) i da bi srpska država trebalo da se odrekne te politike, jer je, kako tvrdi, "nezavisnost Kosova nepovratna".

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli odmah je, na Tviteru, pozdravio podršku Engela i njegovog odbora u borbi protiv, kako je naveo, "lažne propagande Srbije i njenih neuspelih napora da se blokira integracija u međunarodne komisije".

"Lažne tvrdnje Srbije da države okreću leđa Kosovu su zavaravajuće i izazivaju veliku ljutnju u svetu. Srbija bi to trebalo da zaustavi i vrati se normalizaciji sa svojim susedom. Nezavisnost Kosova i njen suverenitet su trajni", naveo je Engel.

Pacoli je, takođe na Tviteru, pozvao Beograd da zaustavi ovo "bezobzirno ponašanje" i ostane posvećen dijalogu, a ne da ga "zloupotrebljava".

Engel je, inače, u junu prošle godine, u pismu visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini, naveo da Srbija "jednostavno nije spremna za EU" i da treba "usporiti proces pridruživanja".

Pre toga je više puta u javnosti izneo stav po pitanju Kosova i Metohije, uz nedvosmislenu podršku Prištini.

U novembru prošle godine posetio je Prištinu i poručio da se SAD svakako moraju baviti dijalogom Beograda i Prištine.

"Znam da Kosovo još uvek nije u UN zbog problema koji su stvorili Srbija i Rusija, a Kosovo nije dobilo članstvo u Unesku upravo zbog Srbije. Ako je Srbija deo te porodice, to ne bi trebalo da narušava poslove druge države, jer nije fer da Kosovo bude blokirano", rekao je Engel prilikom otvaranja američke agencije za stranu pomoć "Korporacija Izazovi milenijuma", preneo je tada prištinski list Koha ditore.

Engel je ranije kazao da će "Amerika nastaviti da podržava Kosovo na svim poljima", ali i u procesu dijaloga Beograda i Prištine.

Marta 2017. godine, Engel je, na sastanku Odbora, potvrdio da su SAD trenutno protiv formiranja vojske Kosova, ali je ipak zatražio da taj stav što pre bude promenjen, ocenivši da bi "Kosovo trebalo da ima vojsku", dok, kako tvrdi, Rusija naoružava Beograd.

Govoreći tada o politici SAD prema Kosovu i Metohiji, Engel je rekao da "Kosovo, iako je devet godina slobodna i nezavisna zemlja", nema vojsku.

Kako je navedeno u saopštenju Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma, objavljenom tada na sajtu tog odbora, Engel je pozvao SAD da "stanu uz Kosovo".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво