Završen sastanak Vučića, Tačija i Mogerinijeve

U Briselu je završena nova runda dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači sastali su se najpre odvojeno sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini nakon čega je usledio trojni sastanak.

19.30 – Završen razgovor Vučića i Tačija u Briselu. 

18.05 – Kako javlja dopisnik RTS-a iz Brisela, u toku je sastanak Vučića i Mogerinijeve u četiri oka, nakon čega je moguć sastanak Vučića i Tačija nasamo a zatim ponovo trojni sastanak. 

17.50 – Teški razgovori, naše pozicije su i dalje značajno udaljene, kaže potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodaje da pitanje Kosova nije rešena stvar.

16.40 – Počeo trojni sastanak Aleksandra Vučića, Hašima Tačija i Federike Mogerini, javlja dopisnik RTS-a iz Brisela.

15.55 – Federika Mogerini se sastala i sa Hašimom Tačijem uoči trojnog sastanka.

15.20 – Počeo bilateralni sastanak Aleksandra Vučića i Federike Mogerini. Vučić pri dolasku na razgovore nije davao izjave novinarima.

Trojni sastanak Vučića i Tačija sa Federikom Mogerini počeo je posle 16.30 časova i trajao je oko tri sata.

Nakon završetka sastanka, usledilo je saopštenje Evropske diplomatske službe u kome se navodi da se visoka predstavnica EU Federika Mogerini sastala sa Vučićem i Tačijem, u okviru dijaloga kome posreduje EU.

"Visoka predstavnica i predsednici su imali intezivne i produktivne razgovore o okvirima za sporazum za sveobuhvatnu normalizaciji odnosa dve strane. Dogovorili su se da inteziviraju rad u narednim nedeljama", navodi se u pisanom saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

Pre trojnog sastanka, predsednik Srbije prvo je razgovarao u četiri oka sa visokom predstavnicom EU.

Nakon sastanka sa Vučićem, Mogerinijeva je razgovarala i sa Tačijem tet-a-tet.

U pitanju je uobičajan format da se dve strane u dijalogu prvo bilateralno sastanu sa EU posrednikom, nakon čega sledi i trilateralni sastanak.

Prilikom dolaska u zgradu Evropske službe za spoljne poslove predsednik Vučić se nije obraćao medijima.

Hašim Tači je danas za Dojče vele rekao da bi konačan dogovor između Beograda i Prištine trebalo da bude postignut najkasnije do kraja marta sledeće godine.  

Novinarima pri dolasku na sastanak u Brisel je rekao da današnji sastanak označava početak poslednje faze dijaloga o normalizaciji odnosa.   

Razgovorima na najvišem nivou je prethodio tehnički dijalog Beograda i Prištine. Poslednji put razgovori na tehničkom nivou su vođeni sredinom marta kada nije bilo napretka.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво