Vučić i Tači u Briselu na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači sastaće se u Briselu gde će biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou. Realizacija onoga što je do sada dogovoreno, kao i budućnost dijaloga, ukratko bi trebalo da budu teme o kojima će se razgovarati.

Aleksandar Vučić i Hašim Tači na novu rundu dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine dolaze na poziv šefice diplomatije EU Federike Mogerini. Ovim razgovorima prethodio je tehnički dijalog Beograda i Prištine. 

Ako sve bude po planu, razgovori bi trebalo da počnu oko 15.30.

Vučić bi najpre trebalo da se sastane sa Federikom Mogerini, a zatim je predviđeno da se održi zajednički sastanak sa prištinskom delegacijom.

Prema nezvaničnim informacijama, na stolu su otvorena pitanja poput – formiranja Zajednice srpskih opština, energetike i mosta u Kosovskoj Mitrovici.

Poslednji put razgovori na tehničkom nivou su vođeni sredinom marta kada nije bilo napretka. U međuvremenu je došlo do tenzija u odnosima dve strane.

Vučić i Tači se drugi put ove godine sastaju u ovom formatu.

Uoči sastanka, predsednik Srbije je rekao da nema prevelika očekivanja ali da je reč o prilici da se iznesu i zastupaju interesi Srbije i spremnost Beograda za kompromis.

Večeras bi moglo da bude poznato da li će razgovori biti korak bliže kompromisu, kako bi on mogao da izgleda i koji su sledeći koraci u ovoj fazi dijaloga.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво