Vučić s ansamblom Aleksandrov: Ne damo prekrajanje istorije

Predsednik Aleksandar Vučić primio je članove Akademskog ansambla pesama i igara ruske armije "Aleksandrov" i poručio da Srbija neće dozvoliti prekrajanje istorije u kojoj bi postalo svejedno ko je bio na kojoj strani. 

"Nećemo dozvoliti prekrajanje istorije u kojem će oni u regionu, koji su bili na strani fašista u Drugom svetskom ratu i na strani osvajača u Prvom, da nam drže pridike i predavanja o slobodi i drugačijem pogledu na prošlost", rekao je srpski predsednik obraćajući se članovima ruskog ansambla, koji će večeras prirediti koncert u Beogradu. 

To je, istakao je Vučić, važno zato što slobodu moramo da čuvamo u budućnosti, jer, kaže, "više i važnije vrednosti od slobode i nezavisnosti za nas građane Srbije nema i neće postojati". 

Vučić je ruskom ansamblu poželeo ugodan boravak u Beogradu i poželeo da brzo ponovo dođu. 

"Mi očekujemo vašeg predsednika pre kraja godine. Slavimo pobedu u Prvom svetskom ratu, za razliku od drugih, koji uvek slave neka primirja. Mi slavimo pobedu, jer smo bili na pravoj, slobodarskoj strani, u Prvom, kao i u Drugom svetskom ratu", rekao je Vučić i dodao da je od Rusa naučio da moramo da se ponosimo svojim otadžbinskim ratom, slobodarskom tradicijom.

"Bili smo na pravoj strani i u Drugom svetskom ratu i pobedili i uz vašu podršku. Slavićemo pobedu i u Prvom i Drugom svetskom ratu i što smo umeli da očuvamo do danas slobodu i nezavisnost", podvukao je predsednik Srbije. 

Vučić se zahvalio ruskom ansamblu, koji nastupa večeras ispred hrama Svetog Save, što su ponovo došli u Srbiju i što nikada Rusi ne zaboravljaju Srbiju i poštuju Srbiju, koliko i mi poštujemo Rusiju 

"Naše prijateljske veze, kao što vidite, bez obzira na težinu spoljnopolitičkih prilika, niko ne može da uništi. Mi smo ponosni na to što se ponašamo kao nezavisna zemlja, koja drži do svog dostojanstva, ponosa svojih građana i koja poštuje ruski narod i državu", naglasio je Vučić.

Vučić je naglasio da, i u ponekad teškim trenucima, i ne lakim uslovima, nikada Srbija nije zabila nož u leđa ruskim prijateljima. 

Istovremeno se zahvalio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i Ruskoj Federaciji na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, jer ni to nije uvek lako. 

"U ovim teškim vremenima nadam se da ćemo uspostavljati još bolju i bližu saradnju u sferi kulture, ali ne samo kulture... Da ćemo, rekao bih, umeti da razvijamo naše duhovne veze, koji su uvek suština svakog dubokog odnosa", naglasio je Vučić. 

Ukazao je da će Srbima uvek ostati u teškom sećanju strašna tragedija 64 poginulih članova ruskog ansambla iznad Sočija, ali i da ćemo uvek sa velikom radošću i srećom dočekivati taj ansambl. 

"Siguran sam da će i pored nešto hladnijeg vremena ogroman broj ljudi biti ispred hrama Svetog Save, da sluša one koji su najbolji u svetu. Ja se ne razumem u muziku, ali sam zahvalan na onome što ste mi priredili u Moskvi, jer sam to doživeo kao veliku počast za Srbiju. Ne mogu da vam objasnim koliko volim da čujem vaše pesme. A kada krene Dan pobede onda izgleda kao i da se ja razumem u muziku", objasnio je Vučić. 

Rekao je da neće biti u prilici da prisustvuje nastupu, jer će biti na putu u Brisel, ali da će ga gledati na računaru i da će moći da vidi kako veličanstveno pevaju i sviraju.

Umetnički direktor ansambla "Aleksandrov" Genadij Tačenjuk rekao je da odnosi Srbije i Rusije jačaju iz dana u dan. 

izrazio je zahvalnost koje Vučić i Srbija iskazuju prema ruskom narodu, Rusiji i njihovom ansamblu.

"Veoma smo vam zahvalni što ste posetili naš hor tokom posete proteklog decembra. Zahvalni smo vam što smo danas kod vas, u vašoj predivnoj zemlji, pred Vidovdan sa vašim narodom", rekao je Tačenjuk.

Takođe je izrazio zahvalnost za to što se srpski narod seća članova ansambla koji su poginuli u avionskoj nesreći iznad Sočija.

On je podsetio da se ove godine obeležava 90. godišnjica od osnivanja ansambla i rekao da bi za njih bila velika čast da predsednik Vučić prisustvuje obeležavanju tog jubileja.

"Jer te emocije koje će tada biti izražene veoma su važne za nas i biće još jače", rekao je on.

Ansambl "Aleksandrov" je za predsednika Vučića pripremio izvorni ruski poklon – rusku narodnu pesmu poznatu u čitavom svetu koju je tokom prijema kod Vučića izveo narodni umetnik Vadim Ananjev. 

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво