Vučić i Tači sutra o sveobuhvatnom rešenju i postignutom do sada

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači sastaće se sutra na novoj rundi razgovora u Briselu, a iz EU najavljuju da će oni nastaviti rad na sveobuhvatnoj normalizaciji, razmotriti postojeće sporazume i razgovarati o novim koracima u pogledu intenzivnog perioda koji predstoji.

Vučić i Tači na novu rundu dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine dolaze na poziv šefice diplomatije EU Federike Mogerini.

U delegaciji Srbije trebalo bi da se nađe i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, nezvanično saznaje Tanjug.

Bilateralni sastanak srpske strane sa šeficom EU diplomatije planiran je da se održi sutra između 15 i 16 sati u sedištu Evropske službe za spoljne poslove.

Nakon bilateralnih sastanka obe strane sa visokom evropskom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost, predviđen je trilateralni sastanak.

"Visoka predstavnica i predsednici nastaviće njihov rad na fazi dijaloga koja je posvećena sveobuhvatnoj normalizaciji, razmotriće postojeće sporazume, informisati se o postignum do sad i razgovarati o novim koracima u pogledu intenzivnog perioda koji predstoji", najavljeno je iz Evropske službe za spoljne poslove.

Pred ovaj sastanak Tači kaže da je u pitanju "prvi sastanak završne faze" dijaloga. U Briselu nisu mogli da potvrde ovu Tačijevu najavu.

Istovremno iz Prištine poručuju da Tači u Brisel dolazi bez mandata kosovskog parlamenta da pregovara sa Beogradom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da će na sastanku braniti poziciju Srbije, boriti se za svoju zemlju i narod i zalagati se za kompromis.

"Biće to još jedna prilika da se čuje naša pozicija, još jedna prilika za borbu za našu zemlju i narod, uz poštovanje druge strane i uz želju da se postigne rešenje", poručio je Vučić.

Prethodni sastanak na visokom političkom nivou između Vučića i Tačija održan je 23. marta u Briselu.

I tada se razgovaralo o sveobuhvatnom sporazumu, ali je predsednik Srbije najviše insistirao upravo na temi formiranja Zajednice srpskih opština.

Iako su oba predsednika tada potvrdila svoju opredeljenost za nastavak normalizacije odnosa, do nove eskalacije odnosa došlo je već posle tri dana zbog brutalnog hašenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića tokom posete Srbima u Kosovskoj Mitrovici.

Početkom aprila na Kosovu je sa radom počeo Upravljački tim za izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština.

EU je dala Prištini rok od četiri meseca za izradu nacrta statuta ZSO, koji ističe 4. avgusta.

I pored inistiranja Brisela na primeni sporazuma o ZSO, delegacija Prištine je početkom juna odbila da nastavi tehnički dijalog sa Beogradom i razgovore o ZSO sve dok se prethodno ne primene dogovori o energetici, slobodi kretanja, mostu u Kosovskoj Mitrovici, međusobnom priznavanju diploma i zajedničkom upravljanju granicama. 

Između dve runde dijaloga Evropska služba za spoljne poslove je podnela i usmeni izveštaj zemljama članicama o napretku u okviru procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Diplomatski izvori Tanjuga kažu da su zemlje članice ponovo izrazile svoje negodovanje zbog nedovoljno transparentnog i šturog izveštavanja EEAS-a, ali da nije bilo konkretnih predloga za menjanje formata dijaloga niti postavljanje specijalog pregovarača koji bi pored Federike Mogerini posredova u dijalogu.

Tim povodom u kancelariji Federike Mogerin naglašavaju da je "EU ta koja posreduje u dijalogu", a da su svi elementi "od sadržaja, tempa i formata u ingerenciji dogovora Beograda i Priština".

U EU navode da u narednom periodu očekuju intenziviranje angažmana obe strane u dijalogu. To podrazumeva i postizanja pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine najkasnije do kraja 2019. godine, kao i njegovu funcionalnost na terenu pre pristupa Srbije EU.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво