Drecun: Sutrašnji sastanak u Briselu odrediće dalji tok događaja

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je za RTS da ćemo u narednom periodu biti suočeni sa pokušajem Prištine da trguje sa ZSO. Nema dileme da će se na sutrašnjem sastanku u Biselu odrediti dalji tok događaja, da li će se nastaviti samo sa implementacijom onoga što je dogovoreno ili će se ući u fazu kada će početi razgovori o rešavanju konačnog statusa Kosova, istakao je Drecun.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Milovan Drecun rekao je da je posebno važna sutrašnja runda razgovra u Briselu jer će pokazati da li dijalog ima perspektivu ili će biti pro forme, nastavljen tek da se održava u životu.

"Nema dileme da će se na sastanku odrediti dalji tok događaja, da li će se nastaviti samo sa implementacijom onoga što je dogovoreno ili će se ući u fazu kada će početi razgovori o rešavanju konačnog statusa Kosova", rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima, Priština dolazi dobro pripremljena na sastanak. Oni su imali sastanke sa zemljama kvinte, sa SAD, bio je sastanak u Briselu i sada je važno da vidimo kakvu su taktiku smislili i šta će staviti na sto.

Kada je u pitanju eventualna podela Kosova, Drecun kaže da su nam stavili do znanja da bi svako naše insistiranje na tome rezuzltiralo kontrazahtevom da jug centralne Srbije i tzv. Sandžak budu pripojeni državi Kosovo - to su priče koje treba da destabilizuju našu poziciju, a nisu politički relane.

"Milsim da ćemo u narednom periodu biti suočeni sa pokušajem Prištine da trguje sa ZSO, da nas ucenjuje", kaže Drecun.

Kako kaže, oniu su najvili da ne može biti formnirana ZSO pre nego što bude potpisan konačni sporazum, kako Priština navodi.

Traže da se reši pitanje energetike, žele da uzmu resurse na severu Kosova koji su pod kontrolom srpskog naroda, akumulacija Gazivode, hidorelektrana, trafo stanica Valač i da zaokružuju kontrolu nad time, naveo je Drecun.

Podsetio je na pokušaj otimanja "Trpče" od koje živi nekoliko hiljada radnika sa poroidicama. Nije im na kraj pameti da se posvete mogućnosti postizanja kompromisa, kaže Drecun.

"SAD imaju fleksibilniji stav od evropskih država" 

Drecun opisuje da je situacija u dijalogu takva da se krene pa se stane i da nema suštinskog napretka.

"Ono što je navažnije u svemu tome jeste ne toliko stav Brisela. Pored činjenice da Vašington potencira da su priznali Kosovo kao nekakvu državu, ipak ostavlja prostor za dogovor Beograda i Prištine. To sam se uverio iz nekih ličnih kontakata sa njihovim diplomatama", rekao je Drecun.

Pitanje je kako oni definišu prostor za dogovor Beograda i Prištine da li se to odnosi na ponovno otvaranje pitanje statusa Kosova, o čemu se zvanično protive, što bi za nas bio uspeh jer bi iz izgubljene pozicije došli u situaciju da zaštitimo naše interese.

Prema njegovim rečima, SAD imaju fleksibilniji stav od evropskih država koje priznaju samošroglašenu nezavisnost Kosova i ostaje da se vidi u Briselu kakve su instrukcije dali Albancima, kako da se ponašaju u narednom periodu.

Ako bi se proces nastavio na tehničkim pitanjima, onda to ne bi zahtevalo direktno uključivanje SAD, smatra Drecun.

"Razgovori o rešavanju konačnog statusa Kosova evidento je da ne bi mogli da se odvijaju bez prisustva velikih sila, UN, EU. SAD evidentno imaju kontrolu nad Kosovom, a da bi rešenje bilo dugoročno i verifikovana u UN mora da se saglasi i Rusija, a Srbija bi u tom eventualnom foramtu tražila podršku zemlja koje podržavaju naše interese", zaključio je Drecun.

broj komentara 6 pošalji komentar
(subota, 23. jun 2018, 17:06)
Кога брига [neregistrovani]

@будимо реални

Није лијепо да се куне, али ти желим да никада не добијеш "све" што су они добили.
Ни они што су од силне среће пибијегли из хрватске, као и они из босне, па добили "све" нису заслужили ништа друго него добродошлицу, помоћ и искрену љубав своје матице Србије.

Једино сложно и заједно можемо напријед.

(subota, 23. jun 2018, 14:43)
anonymous [neregistrovani]

Budimo realni

U vezi tog nesrecnog Kosova ,sem onih kojima je neko nastradao a stradali su mnogi mladici i van Kosova, svi su na dobitku (ili skoro svi) Pokupovali su stanove u Beogradu (najvise) izgradili kuce zavrsili fakultete itd itd i zive van Kosova Pa sta hoce vise Sve su dobili a narod ovde grca u problemima i zivi tesko i pretesko delom i zbog tog Kosova Nisam Albanac , da se razumemo ali je tako, Hajde recite da nije

(subota, 23. jun 2018, 14:38)
anonymous [neregistrovani]

A sta bi bilo

Ne vidim da bilo ko pominje sta bi to bio dogovor Ne pisu novinari ne pisu komentatori Niko Samo nesto imaginarno Ili mozda je ipak gresim ne vidim dovoljno Mozda Voleo bi da vidim nesto o tome

(subota, 23. jun 2018, 12:43)
Petrasin [neregistrovani]

Kosovo

Ja nisam siguran da li Predsednik AV cita stampu i prati TV ali sam siguran da nhegovi saradnici to rade,pa bih u tom kontekstu njih zamolio da mu prenesu i da ga savetuju da ne zuri sa donosenjem odluka koje nisu u interesu nase zemlje!Bez zurbe,plako vreme radi za nas a ne za njih!To je najvazniji faktor!!

(subota, 23. jun 2018, 11:11)
Marko [neregistrovani]

Tiha voda breg roni

Destabilizacija Kosova se planirala decenijama, a mi hocemo da resimo pitanje preko noci. Resenje Kosova mora planski u korist Srbije da se radi narednih nekoliko decenija kako bi to licilo na nesto. Zato, po mom miljenju zamrznuk konflik je jedino resenje.

(subota, 23. jun 2018, 11:00)
anonymous [neregistrovani]

Istina

Dogodine u Prizrenu!