Završena načelna rasprava, poslanici polemisali o populacionoj politici

Poslanici Skupštine Srbije završili su objedinjenu načelnu raspravu o setu zakona iz oblasti rada, socijalnih i boračkih pitanja. Osmo vanredno zasedanje, sa 13 tačaka dnevnog reda, nastaviće se u ponedeljak u 10 časova. Sednicu je obeležila i rasprava poslanika vlasti i opozicije, u toku koje je poslanik DS-a Radoslav Milojičić dobio opomenu.

Narodni poslanici su u svojim izlaganjima najviše komentarisali zakone o sezonskim radnicima, finansijskoj podršci porodici sa decom i zakon o ratnim memorijalima.

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević, odgovarajući na kritike na jedan od predloženih zakona koji se odnosi na sezonske radnike, rekao je da za sada ne postoji nijedan zakon koji se tiče sezonaca.

Dodao je da trenutno sezonski radnici moraju sa svakim poslodavcem da potpišu određeni ugovor, koji se odnosi na privremene poslove i rekao da su nameti u tom slučaju veći nego što će ih i poslodavci i radnici imati nakon usvajanja ovog zakona.

Takođe, ukoliko je sezonac na Birou za nezaposlene i prima neku vrstu socijalne pomoći, napomenuo je Đorđević, on po trenutnim propisima gubi taj status kada dobije sezonski posao.

"Ovim zakonom sezonski radnik ne gubi nijedno od tih prava, čak naprotiv, ostaje i pruža mu se i mogućnost da još zaradi", rekao je Đorđević i dodao da će najmanja cena po satu biti 143 dinara, a da će porez na zaradu iznositi 300 dinara.

Ministar je, komentarišući primedbe o zakonu o finansijskoj podršci porodicama sa decom, istakao da se taj zakon prvenstveno odnosi na podsticaj rađanja, i da iz tog razloga ne podrazumeva socijalnu pomoć deci rođenoj pre par godina.

Odgovarajući onima koji kritikuju odredbu u zakonu kojom su roditelji koji ne žele da vakcinišu svoju decu izuzeti od finansijske pomoći, ministar je naveo da ukoliko bi se to ukinulo, oni bi stimulisali te roditelje da ne vakcinišu decu.

Kada je reč o zakonu o ratnim memorijalima, koji su pozdravili i poslanici opozicije i pozicije, sa manjim primedbama, ministar je naveo da će taj zakon omogućiti da se ubuduće evidentiraju svi memorijali i svi oni koji su dali život za Srbiju, i da će to sve biti stavljeno u jednu bazu.

Rasprava o populacionoj politici

Poslanik Muamer Zukorlić ocenio je da predloženi zakoni nude rešenja za poboljšanje tematike kojom se bave.

Govoreći o zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom, Zukorlić je izneo primedbe da nije bilo dovoljno senzibilteta za majke koje žele da rađaju, jer granicom da zakon važi za decu rođenu nakon 1. jula, majke koje su pre toga rađale ostale su bez finansijske podrške.

Dodao je da je za njega problematično i to što je podsticanje rađanja ograničeno na četvrto dete.

Ministarka za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je da je predloženo da se ide sa podsticajem za rađanje do četvrtog deteta, jer je Svetska zdravstvena organizacija i naučna zajednica rekla da je rađanje do četvrtog deteta u interesu zdravlja majke, a da sve što je preko tog broja štetno deluje na zdravlje i majke i deteta.

Istakla je da se populaciona i socijalna politika razlikuju, i da porodice sa velikim brojem dece treba da imaju socijalnu podršku, ali da se danas govori o podsticaju rađanja, o strategiji za podsticanje rađanja koja je doneta u decembru 2017. godine.

Poslanica Nataša Vučković istakla je da je zbog objedinjene načelne rasprave nema prilike da se o svakom zakonu izjasni ponaosob i kritikovala zakon o sezonskim radnicima.

Đukić Dejanovićeva, odgovarajući na primedbe Vučkovićeve, rekla je da je sezonski rad izdvojen iz zakona o radu i u zemljama EU i da je taj model opravdao svoje postojanje i istakla da sezonski radnik prema ovom zakonu ne gubi status nezaposlenog, ukoliko je taj status imao pre.

"Neće biti umanjivanja nijednog prava vojnih invalida"

Poslanik Božidar Delić komentarisao je zakone koji se odnose na vojne veterane i pale borce i istakao da je zahtev vojnih invalida da se ta dva zakona povuku iz procedure.

Delić je ocenio da u ovim predlozima zakona nisu usvojeni zahtevi vojnih invalida koje su oni uputili predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranu Đorđeviću u vezi sa isplaćivanjem invalidnine.

Smatra da se moraju mnogo više uvažavati teški vojni invalidi.

Đukić Dejanovićeva je navela da vojnih invalida u Srbiji ima ukupno 13.795, da je korisnika porodične invalidnine 10.664, civilnih invalida rata 1.050, korisnica mesečnog novčanog primanja ukupno 6.020.

Istakla je da izmene načina izračuna statističkog obračuna nikako nisu smela ići na uštrb prava svih vojnih invalida, i da se zbog toga ovaj zakon i donosi.

"Ako bi i imalo finansijskih šteta po bilo kojeg vojnog invalida to bi bilo kompenzovano krajem godine. Upravo je tendencija ovog zakona da se ne umanji nijedno pravo ratnog vojnog invalida i da novčana isplata ne sme biti manja", rekla je Đukić Dejanovićeva.

Kada se govori o ortopedskim pomagalima, rekla je da će se ona dodeljivati na način kao i do sada, ali da ako neko menja ortopedsko pomagalo mora izaći na Komisiju koja će proceniti koje je to pomagalo.

"Što se tiče zakona, on će biti kodifikacija postojećeg i neće biti umanjivanja nijednog prava", napomenula je Đukić Dejanovićeva.

Uzajamne optužbe poslanika vlasti i opozicije, opomena Milojičiću

Na izlaganje poslanika PS-NSS-USS Đorđa Komlenskog, koji je DS optužio za pronevere u Trsteniku, Milojičić je reklamirao poslovnik tvrdeći da je povređeno dostojanstvo Skupštine Srbije i pitao predsedavajućeg Veroljuba Arsića šta je potrebno da čuje kako bi opomenuo Komlenskog.

Arsić je odgovorio da je Milojičić, koji je dobio opomenu, sam koristio mnogo gore reči kada je vlast okarakterisao kao lopovsku, da ne vodi računa o građanima, ne obezbeđuje radna mesta, povećava cenu benzina i koja pustoši budžet države, a Komlenskog nazvao čovekom koji je poveo topove na studente.

Poslanik SNS-a Aleksandar Marković rekao je da je Milojičić toliko nervozan danas, jer je izašla vest da je Radoslav Milojičić Kena pred tužilaštvom za organizovani kriminal u Smederevskoj Palanci.

Na dnevnom redu zasedanja su Predlog zakona o ratnim memorijalima, zatim Predlog zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima, Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakona o zapošljavanju stranaca, kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti.

Takođe, tema rasprave je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kao i Predlog odluke o izmenama Odluke o razrešenju i imenovanju članova i zamenika članova Republičke izborne komisije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се