Tači bez tima u Briselu?

Kosovska opozicija odbila je poziv predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija da učestvuje u nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa sa Beogradom i nastavlja da mu osporava pravo da on vodi predstojeću rundu, u nedelju u Briselu, jer za to, kako kažu, nema saglasnost parlamenta.

Hašim Tači je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, uoči nastavka dijaloga sa Beogradom, rekao da on kao predsednik ima mandat i ustavnu obavezu da predstavlja "državu Kosovo na međunarodnoj sceni i da vodi dijalog sa severnim susedom do kraja", preneo je portal Koha.net.

Taj medij piše da će Tači u Brisel putovati sam, jer ni nakon godinu dana nije uspeo da formira radnu grupu za dijalog, pošto opozicija odbija da prihvati da on bude "glavni pregovarač".

Opozicija i kosovske nevladine organizacije smatraju da je "vrlo opasno" da samo Tači predstavlja Prištinu u završnoj fazi dijaloga sa Beogradom.

Kako objašnjavaju, ako bude postignut bilo kakav dogovor, on neće moći da bude ratifikovan u parlamentu bez širokog političkog konsenzusa političkih partija.

Portal podseća da je za ratifikaciju bilo kojeg "međunarodnog sporazuma" u kosovskom parlamentu potrebna dvotrećinska većina, odnosno 80 poslaničkih glasova.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 21. jun 2018, 14:02)
Воронцов [neregistrovani]

Ништа се ту не мења

Захтев Запада је увек исти признати њихову творевину Косово.Тако се преговори своде на једно те исто прихвати или не прихвати.

(četvrtak, 21. jun 2018, 12:55)
anonymous [neregistrovani]

Какав тим?

Његов тим је Брисел.