Osmo vanredno zasedanje Skupštine Srbije, sutra nastavak sednice

Poslanici Skupštine Srbije završili su današnji rad, a objedinjenu načelnu raspravu o zakonima iz oblasti rada, socijalnih i boračkih pitanja, nastaviće sutra.

Ministar za rad Zoran Đorđević obrazlagao je predloženi zakon o ratnim memorijalima, rekavši da nacrt tog zakona predstavlja kodifikaciju dosadašnjih važećih propisa, te da ima za cilj efikasnije delovanje državne uprave u postupku zaštite redovnog i investicionog održavanja ratnih memorijala, uspostavljanje evidencija i uvođenja novih ratnih memorijala.

Zakonom o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima, prema rečima Đorđevića, usmerava se na rešavanje problema neformalno zaposlenih sezonskih radnika u poljoprivredi.

"Problem u angažovanju u poljoprivredi naročito je izražen u letnjim mesecima, kada pored pronalaženja radnika, poslodavci se suočavaju i sa birokratskim procedurama na prijavi radnika koji su najčešće angažovani na par dana", naveo je Đorđević.

Dodao je da trenutni zakon ne može da prati dinamiku zapošljavanja u sezonskim poslovima, te da je potrebno uvesti novi model koji bi poslodavcima omogućio relativno jednostavnu prijavu i ođavu radnika.

"Donošenjem zakona značajno će se smanjiti vreme prijave i odjave radnika, odnosno biće uveden fleksibilan način angažovanja sezonskih radnika, prilikom elektronske platforme", ukazao je ministar i dodao da se predlogom zakona predviđa i umanjenje poreza, što će dovesti do smanjenja troškova za angažovanje sezonskih radnika.

Za donošenje zakona o zapošljavanju stranaca osnovni razlog je, kako je rekao Đorđević, preciziranje odredbi tog zakona o pojednostavljivanju postupka izdavanja radne dozvole, a sa ciljem privlačenja stranih investicija.

Zakonom o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti predviđeno je da se uređenjem birokratske procedure smanji nepotrebno administriranje i omogući brže i efikasnije poslovanje poslodavcima i radnicima.

"Poslodavci će nesmetano moći da šalju radnike i poboljšaju konkurentnost na stranim tržištima", kazao je Đorđević.

Kada je reč o zakonu o finansijskoj podršci porodicama sa decom, Đorđević je naveo da on predstavlja deo ukupne društvene brige o deci i odnosi se na poboljšanje uslova za zadovoljavanje osnovnih potreba dece, posebne podsticaje za rađanje dece i podršku materijalno ugroženim porodicama, porodicama sa decom sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i deci bez roditeljskog staranja.

Ministar je istakao da je trenutno u Srbiji negativan prirodni priraštaj, kao i u poslednjih 27 godina, te da ako se nastavi ovaj trend, za 40 godina ćemo nestati kao narod.

"Ovaj zakon je zasnovan na pravu roditelja, dece i obavezi države da podrži dobrobit rađanja dece. Nova rešenja doprinose novoj strategiji za podsticanje rađanja, a svojim odredbama potvrđuje opredeljenje države da se podsticajnim merama, uvođenjem roditeljskog dodatka uhvati u koštac sa jednim od najvećih problema danas, a to je nedovoljan broj novorođene dece", ukazao je on.

Govoreći o zakonu o mirnom rešavanju radnih sporova, Đorđević je ukazao da su ključni razlozi za donošenje tog zakona rasterećenje sudova, poboljšavanje odnosa poslodavaca i zaposlenih, te ušteda budžetskih sredstava.

"Unapređenje treba da doprinese podsticanju poslodavca i zaposlenih da međusobne sporove rešavaju mirnim putem, posredstvom Agencije, kako bi se što više rasteretili sudovi i arbitrima u postupku smanjili troškovi", ukazao je Đorđević.

Đukić Dejanović: Samo ekonomski podsticaj nije dovoljan

Ublažavanje ekonomske cene podizanja drugog, trećeg, četvrtog deteta, samo je jedna od mera za poboljšanje demografske slike u Srbiji, rekla je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Govoreći o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, Đukić Dejanović je u skupštini kazala da su u tom predlogu sadržane izmene, koje ako se pogledaju dobro, govore o tome da se Vlada Srbije opredelila za dva nivoa aktivnosti kada je u pitanju populaciona politika - nacionalni i lokalni.

"Nacionalni je sadržan u zakonu i naravno da je čitava Vlada ocenila da se nacionalni prioritet mora pokazati vrlo praktičnim činjenima. Ali, ako bi ekonomski podsticaj bio jedina mera, onda vrlo sličnu demografsku situaciju ne bi imale zemlje koje imaju izvanredan standard, mnoge zemlje zapadne Evrope, skandinavske zemlje", navela je ministarka.

Ukazala je bda je zbog toga izuzetno značajno da čitav set mera mora primeniti svaka jedinica lokalne samouprave.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije se opredelila da nakon javnog oglašavanja za nepovratna sredstva jedinicama lokalne samouprave usmeri ove godine tri puta više novca, nego što je to bilo prošle godine.

Kako je navela, u ovom trenutku, neke jedinice lokalne samouprave procenile su da zajedničkim aplikacijama mogu ponuditi programe koji će biti podsticajni za populacionu politiku, dok su druge odlučile da se same projave.

Istakla je da je grad Jagodina odličan primer šta na nivou lokala može da se uradi.

"Usklađivanje rada i roditeljstva, snižavanje psihološke cene roditeljstva, briga o onim parovima koji imaju problem steriliteta, neuporedivo više znanja u domenu populacione politike gde stojimo jako loše i reprodukcionog zdravlja, angažovanje institucija javnog zdravlja - sve se to poverava jedinicama lokalne samouprave", kazala je Đukić Dejanović.

Primedbe opozicije 

Ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa najviše primedbi izneli su zbog toga što se vodi objedinjena rasprava o svih 13 tačaka dnevnog reda, a najviše su komentarisali zakone o sezonskim radnicima, o ratnim memorijalima, kao i o finansijskoj podršci porodicama sa decom, za koji su imali i pohvale i primedbe.

Poslanik Dveri Boško Obradović, koji je na sednici dobio opomenu, kritikovao je zakon o ratnim memorijalima, kao i zakoni o vojnim veteranima.

Istakao je da je problem što se ne navodi na koje se tačno ratove odnosi taj zakon, na koje memorijale. Naveo je da je problematično i rešenje o pojednostavljivanju angažmana sezonskih radnika.

Naveo je da su Dveri uvek spremne da podrže politiku koja se bori protiv "bele kuge" i pohvalio ministarku bez portfelja zaduženu za demografiju i populacionu politiku Slavicu Đukić Dejanović za njene napore da sa predstavnicima svih društvenih kategorija razgovara o tome kako raditi na rešavanju tog problema.

Poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić kritikovala je zakon o ratnim memorijalnima, zakon o sezonskim radnicima i zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom i kazala da se ta tri zakona izdvajaju po "populizmu i jeziku dobrih namera bez odgovornosti".

Ona je ocenila da u zakonu o ratnim memorijalima nije dobar način na koji je definisano da će se memorijali podizati oslobodilačkim ratovima, ali je dodala da je dobro što se taj zakon donosi, jer do sada nije postojao, kao i da je dobro što pokazuje jasne namere da se utvrdi sistem kakvi, gde i čiji memorijali će biti uspostavljeni, a koji će biti uklonjeni.

Čomić je povodom zakona o sezonskim radnicima rekla da oslikava dobre namere, ali strahuje da bi mogao da utiče na promenu statistike nezaposlenih u Srbiji.

Kada je u pitanju zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, Čomić je kao jedini problem istakla da u populacionoj politici koja se danas vodi u Srbiji vidi težnju da se uskrate osnovna prava ženama i muškarcima da sami odlučuju o tome kada i da li žele da postanu roditelji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво