Sporazum Beograda i Banjaluke o remontu raketnih sistema

Ministar odbrane Aleksandar Vulin razgovarao je u Banjaluci sa predsednikom RS Miloradom Dodikom o zajedničkoj ekonomskoj saradnji Srbije i Republike Srpske, a potom je prisustvovao potpisivanju ugovora sa preduzećem "Kosmos", od kojeg će koristi imati i Vojska Srbije. Dok je Vučić predsednik, Srpska će imati podršku Srbije, istakao je Vulin.

Radi se o Ugovoru o pružanju usluga generalnog remonta opravke i verifikacije raketnih sistema u preduzeću za remont radarskih, raketnih i računarskih sistema "Kosmos".

Aleksandar Vulin je rekao da, kao što je dogovoreno na sastanku između predsednika Vučića i predsednika Dodika, Republika Srbija će učiniti značajne napore da u ekonomskom smislu osnaži i pomogne Republiku Srpsku.

"Evo, već vidite i prve rezultate. Mi smo na sporazumu sa 'Kosmosom' dosta dugo radili, ali nakon sastanka dva predsednika smo to ubrzali i sada vidite i konkretan rezultat", kaže Vulin.

Prema njegovim rečima, "Kosmos" može da računa u ovom trenutku na 100 miliona dinara od strane Ministarstva odbrane, a ukupno, do današnjeg dana, u skladu sa naređenjem Vučića i dogovora sa Dodikom, Ministarstvo odbrane je obezbedilo 850 miliona dinara za različite potrebe preduzeća odbrambene industrije Republike Srpske.

Ta sredstva namenjena su za remont naših tenkovskih motora, naših avionskih motora.

On je istakao da dok god je na čelu Srbije Aleksandar Vučić, Republika Srpska može s punim pravom računati da ima punu podršku Srbije i da će naši ekonomski, politički i diplomatskih kapaciteti uvek biti na raspolaganju RS, njenom rukovodstvu i njenom narodu.

Prema rečima Dodika, sporazum je primer kontinuiteta dobre saradnje. "Imamo i dobar ugovor sa 'Palama', sa 'Orlom' i sa svim tim preduzećima. Naša obostrana namera je da to pojačamo u narednom periodu", kaže Dodik.

Ističe da je taj deo industrije znatno devastiran kroz intervencionizam međunarodnog faktora, te da je na strani Federacije ostalo veoma funkcionalnih šest fabrika oružja i municije, a u RS je to sve devastirano.

"Mi pokušavamo ne iz konkurentskog razloga nego iz komercijalnog razloga, da podignemo određene vrste proizvodnje i tu imamo podršku Ministarstva odbrane Republike Srbije i ministra koji daje značajne napore u tom pogledu", rekao je Dodik.

Prvi zajednički zadatak većeg obima 

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić istakao je da je potpisan značajan ugovor i zahvalio Vulinu na ličnom doprinosu uspostavljanju dobrih odnosa.

"Veoma sam zadovoljan što smo zajedno prepoznali da ova saradnja može biti od velikog značaja za ukupan ekonomski razvoj Republike Srpske i Srbije i nastavićemo dalje da radimo na tome. Od velikog je značaja strateška saradnja sa Srbijom", kaže Đokić.

Načelnik Uprave za logistiku Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Željko Ninković rekao je da ovo prvi zajednički zadatak većeg obima.

"Ovo je značajan ugovor, jer kontinuitet koji ćemo uspostaviti je nešto što obezbeđuje našoj vojsci da odgovori svojim obavezama, a značajan je i za 'Kosmos', jer će se na ovaj način značajnije baviti svojom osnovnom delatnošću", rekao je on.

Direktor "Kosmosa" Dušan Vještica naglasio je da je današnji ugovor jedan u nizu i da će ih u budućnosti biti više.

"Otvaranjem ovog strateškog posla koji daje novu dimenziju remontnom zavodu 'Kosmos', mi svakako imamo potrebe za novim zapošljavanjem. Kada se ovaj proces realizuje i omasovi, mi očekujemo novih 40 do 50 zaposlenih u preduzeću, samo zahvaljujući projektima sa Ministarstvom odbrane Srbije", rekao je Vještica.

broj komentara 8 pošalji komentar
(utorak, 19. jun 2018, 01:04)
anonymous [neregistrovani]

Garant svih Srba???

Ma nemoj! Cg je u NATO, Mkd ide u NATO, Hrv je u NATO, a kad je trebalo i kad se moglo oružjem, nije se htelo...
Sad ispada da je zaista jedini cilj bio da se samo podeli BiH?
Kosovo se sprema da stvori svoju vojsku...
i mi odmah silu pokazujemo u Bih. st

(ponedeljak, 18. jun 2018, 18:41)
anonymous [neregistrovani]

Mlada*Bosna

Jaka vojska je garant mira i stabilnosti Srbije i svih Srba u regionu.Treba jacati i ulagati u vojnu industriju radi odbrane a i ekonomije.

(ponedeljak, 18. jun 2018, 16:19)
Mita [neregistrovani]

Nova saradnja

Svaki vid saradnje sa nasom bratskom zemljom donosi dobrobiti.

(ponedeljak, 18. jun 2018, 14:56)
anonymous [neregistrovani]

Pravi potez

Pravi potez. Samo povezivanje, saradnja i bolji standard.

(ponedeljak, 18. jun 2018, 14:08)
anonymous [neregistrovani]

srb

Srbija je garant Dejtonskog sporazuma i opstanka srpskog naroda.

(ponedeljak, 18. jun 2018, 13:56)
olja [neregistrovani]

olja

Moramo podrzati Republiku Srpsku i pruziti joj pomoc ako ima zatreba!

(ponedeljak, 18. jun 2018, 13:48)
aca [neregistrovani]

Споразум Београда и Бањалуке о ремонту ракетних система

Niko nam neće čuvati našu državu,ako je mi sami nećemo čuvati!

(ponedeljak, 18. jun 2018, 13:39)
anonymous [neregistrovani]

vojska

Srpska vojska konstantno jača i napreduje