Hoti: Podela bi značila da Kosovo uzme Sandžak i deo juga Srbije

Zamenik predsednika vladajuće Demokratske partije Kosova Redžep Hoti tvrdi da podela Kosova nije na dnevnom redu, ali i kada bi bila, podrazumevala bi da Kosovo uzme Sandžak i deo juga Srbije. Zato, kaže, ova opcija nije moguća i vlasti u Prištini su je do sada više puta odbacili kao mogućnost.

"Kosovo i Albanci imaju dobar geostrateški položaj. Imaju SAD i NATO, imaju podršku severne Makedonije i zvanično priznanje od svih susednih zemalja, izuzev Srbije", rekao je Redžep Hoti u intervjuu za prištinski portal Lajmi.

Dodao je da je Kosovo "organizovana institucionalna država, koja ima svoje vojne i policijske snage, jedno od čuda ovog vremena za region, pa se zbog svega ovoga može razumeti to što politička elita u Srbiji provokacijama i lažnim vestima doliva ulje na vatru" stalnim zagovaranjem podele Kosova.

"Podela nije na dnevnom redu. Naprotiv, odvajanje se ne može dogoditi bez pripajanja Kosovu dela Sandžaka koji pripada Srbiji i dela Sandžaka u Crnoj Gori. Ne može se dogoditi podela Kosova bez uzimanja Preševske doline. Ne može biti odvajanja Vojvodine od Srbije. Kao što vidite, postoje neki mali aspekti koji komplikuju podelu Kosova", rekao je Hoti.

Hoti kaže da Beograd podelu Kosova smatra stvarnom opcijom kako bi se sprečilo stvaranje "Velike Albanije", od koje, kako kaže, "srpska država ima strah".

Stoga kosovski politički faktori treba da budu ujedinjeni kada je reč o odnosima sa Beogradom.

Prema njegovim rečima, prvo je potrebno poštovati kosovski ustav, drugo je da treba postići jedinstvo političkih faktora o ovom pitanju, a kao treće, Hoti je naveo da "Kosovo treba da preuzme svoju odgovornost, a Srbija svoju".

Hoti za Lajmi kaže da smatra da "Beograd treba da preuzme i odgovornost za ratne zločine i invaziju na Kosovo".

Govoreći o završnoj fazi dijaloga Beograda i Prištine, Hoti kaže da ti "pregovori treba da budu sveobuhvatni i ujednačavajući", s obzirom na to da postoji podela između političkih stranaka o tome ko bi trebalo da vodi ovaj proces.

"Čak i platformu koju je vlada predložila za dijalog sa Srbijom, skupština je povukla kako bi pružila prostor za postizanje konsenzusa", rekao je Hoti.

Kosovska vlada je pomenutom platformom predvidela da dijalog sa Beogradom u završnoj fazi treba da vodi predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači, ali je opozicija bila protiv, pa je vlada taj predlog platforme povukla.

Na ovu izjavu Hotija, reagovala je Kancelarija za KiM koja je poručila da zamenik šefa Demokratske partije Kosova "aktuelizuje fašističke snove o 'Velikoj Albaniji'".

broj komentara 47 pošalji komentar
(utorak, 19. jun 2018, 06:11)
Spartacus [neregistrovani]

Podela ?

Hoti je samo hteo da kaže da od podele nema ništa.
Granice su se uvek menjale silom, a sila je na njihovoj strani.

(ponedeljak, 18. jun 2018, 22:56)
anonymous [neregistrovani]

Nebitno

Nebitan lik rekao nesto sto ne bi trebalo uopste da komentarisemo

(ponedeljak, 18. jun 2018, 22:44)
anonymous [neregistrovani]

Zaboravi!!!!

Nikakova podela nase teritorije ne dolazi u obzir. Vi imate svoju drzavu = Albaniju pa izvolite!

(ponedeljak, 18. jun 2018, 19:40)
anonymous [neregistrovani]

Provokator

Kosovo i Metohija bila, jeste i bice Srbija za navek

(ponedeljak, 18. jun 2018, 19:01)
ARS [neregistrovani]

Polako sa to uzimanje

Polako Hoti sa to uzimanje, doslo vreme da vratis i ono sto si uzeo a nije tvoje

(ponedeljak, 18. jun 2018, 17:22)
vlastimir.i [neregistrovani]

Kad dodje sloboda

Izvinjavace se zbog ovih provokacija. Nijedna okupacija nije trajala vecno, nece ni ova .

(ponedeljak, 18. jun 2018, 17:06)
anonymous [neregistrovani]

открили топлу воду????

@Ja mislim

Ви мислите да сте открили топлу воду и да то нико раније није "схватио"? Ма, погледајте закључке Призренске лиге из 1878. па ће Вама бити све јасно. Ваљда сте то учили у школи? Па још давне 1911. Аустроугарска је била спремна да подржи и призна стварање Велике Албаније на штету Срба и Србије. И ево Срби ништа не предузимају 140 година, иако је већ 140 година јасно шта се ради. Јер стално нешто "схватају". Сада нас Ви позивате да "схватимо" оно што знамо 140 година!?!? И све је исто, мењају се само имена западних сила које раде против нас и имена властодржаца по Београду који мисле да историја почиње (и завршава се) од њих и да неће "њих".

(ponedeljak, 18. jun 2018, 16:22)
anonymous [neregistrovani]

Ja mislim

Problem sa Albancima se jos dugo nece resiti i po mom misljenju, mogu se desiti samo dva scenarija buduci da su oni cvrsto zacrtali svoj cilj, a to je stvaranje tzv. "velike albanije". Ili ce biti stvorena ta velika Albanija i tako doci do raspada Srbije sto mislim da je malo moguce ili ce s druge strane, doci do raspada danasnje Albanije. Ljudi, kako ne shvatate, mi ovde imamo problem sa glavom citave operacije, a ne sa Albancima na Kosmetu, niti sa zapadnom Makedonijom u kojoj zive Albanci, ni sa delovima Grcke i Crne Gore ili delovima juga Srbije gde oni zive, vec je drzava Albanija ta koja gura ovaj projekat. Albanija je problem u celoj prici, bez nje Albanci rasuti po Balkanu ne bi mogli nista da naprave i cudi me da to nasi politicari ne shvataju. Albaniji se mora jasno zapretiti. Dok to ne urade Srbija, ali i sve ostale zemlje na Balkanu koje imaju problem slicne vrste kao Srbije, Albanci ce biti sve glasniji i glasniji u svojim ekspanzionistickim namerama.

(ponedeljak, 18. jun 2018, 16:07)
anonymous [neregistrovani]

Hoti

Zaboravio je da kaze da zemlje u nasem okruzenju su uglavnom morale da priznaju Kosovo zbog pritiska Amerikanaca. Hoti laze da su sve drzave priznale tu tvorevinu. Nije BiH,Rumunija,Grcka koje su u okruzenju. Hoti je zaboravio da kaze da sve sto oi izgovaraju uglavnom je to uz dozvolu gazda(amerikanaca). A sto se tice o onome kada je pomenuo Rasku oblast i jug Srbije samo provocira. Zna dobro on da su oni Bez podrske Amerikanaca jedna velika nula. Samo niko ne garantuje da se ta Americka podrska nece vremenom smanjiti. Ili da ce Rusija pojacati svoje ucesce u vezi Kosova.

(ponedeljak, 18. jun 2018, 16:00)
anonymous [neregistrovani]

Misljenje

Silom je Zapad oteo Kosovo od nas,ali nista nije gotovo.Busate se krijuci se iza ledja Zapada,a da li bi takve reci govorili da ste sami,pa naravno da ne bi.Mi smo naucili od Zapada kako treba voditi politiku bez zurbe sa dugorocnim planiranjem.Uostalom imate vi svoju drzavu Albaniju,hteli bi dve,tri,koliko.Pa nece moci.