Dugoročna podrška i pomoć Srbiji od Kancelarije UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je podsekretarku Ujedinjenih nacija i izvršnu direktorku Kancelarije UN za projektne usluge Gretu Faremo, sa kojom je razgovarao o pomoći te kancelarije konkretnim razvojnim projektima u Srbiji.

Aleksandar Vučić je naglasio da je stručna podrška UNOPS-a u realizaciji tih projekata od značaja za sveobuhvatne reforme u Srbiji, kao i proces evropskih integracija, saopštila je Pres-služba predsednika Republike.

Zahvalio je na svoj dosadašnjoj pomoći, a posebno za pomoć u sanaciji štete izazvane poplavama 2014. godine, istakavši da su projekti koji su tada urađeni mnogo značili i za odbranu od poplava prethodnih nekoliko dana.

Greta Faremo je rekla da je namera te kancelarije da Srbiji pruži dugoročnu podršku i pomoć.

"Jedna od oblasti je i unapređenje društveno-ekonomskog položaja ranjivih grupa", navela je Faremo.

Dvoje sagovornika je konstatovalo da je, tokom petnaest godina rada Kancelarije UNOPS-a u Srbiji, uspostavljena intenzivna i kvalitetna saradnja, i izrazili nadu da će se ona nastaviti.

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je sa Grete Faremo o aktuelnim projektima ove kancelarije u Srbiji i mogućnostima daljeg unapređenja saradnje.

Brnabić je zahvalila na dosadašnjoj pomoći UNOPS-a u realizaciji brojnih projekata, a pre svega, za pomoć u sanaciji štete od poplava u prethodnim godinama.

Prema njenim rečima, za Srbiju su od velikog značaja i projekti Kancelarije vezani za integrisanje zdravstvenog informacionog sistema i usklađivanje zdravstvenog sistema sa normama i standardima Evropske unije, kao i projekti za unapređenje društveno-ekonomskog položaja osetljivih grupa u našem društvu.

Grete Faremo istakla je da je jedan od ciljeva UNOPS-a stvaranje dugoročnog sistema podrške Srbiji, navodeći da je veoma zadovoljna dosadašnjom saradnjom sa Vladom Srbije.

Razgovarano je da jedan od vidova buduće saradnje bude intenzivnija pomoć i podrška mladima u Srbiji, kao nastavak dosadašnjih aktivnosti vlade u ovoj oblasti - ulaganje u inovacione tehnologije i start-ap sisteme i uvođenje inovacionih tehnologija u obrazovni sistem osnovnih škola u Srbiji.

Premijerka je rekla da će stupanje na snagu Sporazuma o otvaranju Kancelarije UNOPS-a u Beogradu u značajnoj meri olakšati realizaciju započetih projekata i omogućiti bolju saradnju sa ovom organizacijom, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

I prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je sa podsekretarom i izvršnom direktorkom Kancelarije UN za projektne usluge Grete Faremo.

U razgovoru je uglavnom bilo reči o aktuelnim projektima UNOPS u Republici Srbiji i mogućnostima daljeg unapređenja saradnje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je izrazio zadovoljstvo zbog posete Grete Faremo Republici Srbiji, posebno imajući u vidu da je prethodno posetila Beograd u septembru 2017. godine, što je svojevrsna potvrda intenziteta i kvaliteta saradnje Vlade Republike Srbije i UNOPS.

Dačić je zahvalio Kancelariji UNOPS-a u Republici Srbiji na pružanju ekspertize i podrške na polju jačanja kapaciteta zarad efikasne realizacije brojnih projekata, što je od posebnog značaja za sveobuhvatne reforme koje sprovodi Vlada Srbije, kao i proces naših evropskih integracija.

Takođe, ministar Dačić je izrazio uverenje da će UNOPS, zajedno sa ostalim agencijama UN-a koje deluju u Beogradu, nastaviti da doprinosi implementaciji Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine.

Izraženo je obostrano zadovoljstvo povodom stupanja na snagu Sporazuma u vezi sa otvaranjem Kancelarije UNOPS-a u Beogradu, 17. decembra 2017. godine, što će u značajnoj meri olakšati realizaciju brojnih projektnih zadataka koje UNOPS sprovodi u Republici Srbiji.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво