Poslanici završili rad, nastavak rasprave o amandmanima u ponedeljak

Skupština Srbije završila je večeras rad, a raspravu o amandmanima na paket zakona iz oblasti lokalne samouprave nastaviće u ponedeljak. Poslanici su glasali o izboru više državnih funkcionera. Žestoka polemika o upravljanju lokalnim samoupravama i Vojislavu Šešelju.

Narodni poslanici nastavili su rad raspravom o amandmanima na više zakonskih predloga, a na sednici su ponovo izabrali Jorgovanku Tabaković za guvernera Narodne banke Srbije. Na predlog Tabakovićeve, za viceguvernera je izabran Željko Jović.

Skupština je, takođe, izabrala Živojina Rakočevića, novinara iz Gračanice, za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije. Rakočevića su predložili Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Poslanici su usvojili i Zakon o potvrđivanju Dodatnog protokola Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi o pravu da se učestvuje u poslovima lokalnih vlasti, kao o odluku o predsednicima sudova na predlog Visokog saveta sudstva.

Šef poslanika SPS-a Đorđe Milićević je rekao da se usvajanjem predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi čini ogroman korak napred ka realizaciji postavljenih ciljeva, kada je reč o tom zakonskom predlogu.

"Ovo je garant da će građani u lokalnim samoupravama učestvovati u utvrđivanju prioriteta što je za njih veoma važno", rekao je on i dodao da zakon, takođe, preciznije određuje i definiše javni transparentni rad lokalnog parlamenta, kao i funkcionisanje mesnih zajednica što je veoma važno.

Dobro je, kaže Milićević, da zakon tretira mesne zajednice kao osnovni vid organizovanja građana na lokalnom nivou.

Poslanica SPS-a Danica Bukvić je rekla da se donošenjem Zakona o lokalnoj samoupravi postiže bolji rad opština i gradova, kao i veće učešće građana u donošenju politika na lokalu.

Pohvalila je ministra Ružića jer svakodnevno sa svojim saradnicima obilazni lokalne samouprave jer je to, dodala je, najbolji način da se upozna sa problemima lokalne samouprave, te da se oni bolje, brže i efikasnije reše.

Poslanik SRS-a Nikola Savić smatra da su izmene i dopune Zakona o lokalnoj samouporavi samo "kozmetičke prirode" jer ne uključuju dve ključne stvari - način izbora odbornika u lokalnim samoupravama i finansiranje lokalnih samouprava.

Tokom današnje rasprave, poslanik DS-a Radoslav Milojičić pitao je da li funkcioner SNS-a Darko Glišić radi u preduzeću za puteve kod (Zorana) Drobnjaka ili u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu s ozbirom da on, kako kaže, odlučuje šta će da se radi u Smederevu, a ne gradonačelnica Jasna Avramović.

Šef poslanika SNS-a Aleksandar Martinović mu je odgovorio da je SNS uređena i organizovana stranka i da je normalno da će se pitati oni kome su građani dali najveće poverenje i poručio Milojičiću da SNS nikada neće pitati ljude poput njega, ili Šutanovca i ostalih koji su "upropastili državu", šta treba da se radi.

"Meni je žao ministre, ako ovo niste čuli. Po kom zakonu i na osnovu kog člana upravlja neko koga građani nisu birali?", upitao je Milojičić.

Martinović je rekao da, dokle god građani Srbije budu davali političku podršku Aleksandru Vučiću i SNS, svaki lokalni i republički funkcioner ima dužnost i obavezu da sledi program i politiku stranke.

Martinović je rekao da su sve propagandne laži da voda u Beogradu nije za piće, napad na policajca, blokade puteva, izjava Vuka Jeremića da Aleksandar Vučić organizuje napade na Srbe na KiM, artiljerijska priprema za sveopšti napad na državu.

Odgovarajući na optužbe Aleksandre Jerkov iz Demokratske stranke da SNS ima svoje batinaše, Martinović je rekao da je DS stranka koja ne može da pređe cenzus.

"Zamislite da SNS ima potrebu da lovi i tuče simpatizere DS-a, stranke koja ne može da pređe cenzus ni na jednim izborima. Vi ste u Beogradu jedva prešli dva odsto. Šta ima ko vas da tuče? Vi ste za žaljenje, od jedne ugledne stranke kakva je nekad bila, napravili ste jedan patrljak za koga niko više neće da glasa", rekao je Martinović.

Jerkov je replicirala da nijedna stranka u kojoj je Martinović bio, ili u kojoj je sada, niti je, kako kaže, ugledna, niti je imala šansu da bude ugledna.

Rasprava poslanika DS-a i SRS-a o Šešelju

Polemika se nastavila između poslanika SRS-a i DS-a, a Jerkov je rekla da na optužbe stranke osuđenog ratnog zločinca nema nameru da odgovara, jer sve što oni govore, kako kaže, ne zavređuje pažnju.

Poslanici SRS-a Milorad Mirčić i Vjerica Radeta odgovorili su uvredama na račun onih koji govore da je Šešelj ratni zločinac. "Šešelj niti je optužen niti je osuđen, niti je ratni zločinac", rekao je Milorad Mirčić.

Radeta je rekla da u presudi koju je Šešelj dobio ne piše da je izvršio ratni zločin. "U interesu neprijatelja Srbije je da to forsiraju da bi jednog dana mogli da iskoriste i da još ozbiljnije krenu na razbijanje države", smatra Radeta.

Boško Obradović iz Dveri imao je primedbe kako Maja Gojković vodi sednicu jer ima, kako je rekao, dvostruke aršine, a Gojkovića mu je poručila da su aršini isti, odnosno "da uopšte nema aršine danas".

Na kritike poslanice DS-a Maje Videnović da ne reaguje na pretnje koje radikali upućuju demokratama, Gojkovićeva je rekla da će "izgleda ona danas najgore da prođe i da će na kraju da dobije i batine".

Poslanici su u sredu završili načelnu raspravu o 14 tačaka dnevnog reda, a najviše su govorili o predlogu predsednika Aleksandra Vučića da Jorgovanka Tabaković bude reizabrana na tu funkciju.

Među tačkama o kojima su poslanici raspravljali su i – izbor viceguvernera Narodne banke Srbije, izbor članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, na predlog zaštitnika građana i poverenika za informacije od javnog značaja, kao i na predlog UNS-a i NUNS-a, kao i o Predlogu odluke o izboru predsednika sudova.

Razmatrao se i Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakona o državnoj upravi, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama, kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnim agencijama.

Narodna skupština razmatrala je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, o izmenama i dopunama Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama.

Pred poslanicima su i izmene i dopune Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Dodatnog protokola Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi o pravu da se učestvuje u poslovima lokalnih vlasti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво