Srpska lista sa Palmerom: Kompromis kroz dijalog

Predstavnici Srpske liste razgovarali su u Stejt departmentu za zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Metjuom Palmerom, a potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić rekao je za "Glas Amerike" da je stav njihovih sagovornika u Vašingtonu bio da je kompromisno rešenje moguće postići samo kroz proces dijaloga.

Sastanak je trajao duže od uobičajenog, oko jedan sat, i kako su preneli predstavnici Srpske liste, bio je otvoren i produktivan.

Razgovaralo se o odnosu Srba i Albanaca posle najnovijih incidenata na Kosovu, a predstavnici Srpske liste istakli su da su SAD zainteresovane za dugoročno rešenje, prenosi Glas Amerike.

O tome da li im je u Stejt departmentu sugerisano kakvo bi to rešenje trebalo da bude, Dalibor Jevtić kaže:

"To je pitanje svih pitanja, oko toga šta to konačno kompromisno rešenje treba da sadrži, ako hoćete tako da formulišem. I na to pitanje trenutno nema konkretnog odgovora, a odgovor se može dobiti samo kroz dijalog".

"Niko vam danas ne može reći, ni ovde, niti bilo gde, 'e ovo će biti kompromisno rešenje'... Sve se svodi na nivo spekulacija, a ono što jeste činjenica je da je stav i naših sagovornika ovde u Vašingtonu i prethodno u Berlinu, da je kompromisno rešenje moguće postići kroz proces dijaloga i nikako drugačije. Način na koji će se dijalog odvijati, tu ima nekoliko predloga da se odvija na dva nivoa – visokopolitičkom i lokalnom, to je nešto što će se verovatno naći kao predlog u budućnosti", rekao je za Glas Amerike Jevtić, koji je i potpredsednik kosovske vlade.

Predstavnici Srpske liste takođe su nagovestili da bi dijalog Beograda i Prištine u Briselu trebalo da se nastavi krajem meseca.

Predstavnici Srpske liste razgovarali su ranije tokom dana i sa pomoćnicom zamenika sekretara odbrane SAD-a Laurom Kuper o poslednjim incidentima na KiM, stavu te liste oko transformacije KBS-a u "oružane snage Kosova", kao i trenutnoj političkoj situaciji, saopštila je Srpska lista.

Delagaciju Srpske liste čine predsednik liste i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić, potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić i gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 15. jun 2018, 06:58)
anonymous [neregistrovani]

kompromis?

Samo nam molim navedite sta podrzumeva taj "kompromis". Oni da odustanu od oduzimanja teritorije nece... ?