Euleks: Naš najveći uspeh je što se gasimo

Šefica Misije EU za obezbeđivanje vladavine prava na Kosovu Aleksandra Papadopulu izjavila je da rad Misije smatra uspehom, u trenutku kada smanjuje obim svojih operacija.

"Naš najveći uspeh je činjenica da postepeno odlazimo", rekla je Papadopulu za AP, na dan kada ističe izvršni mandat Misije.

Napominje da kosovsko pravosuđe "još ima slabosti i problematičkih pitanja" i da "još mnogo toga treba poboljšati i mnoge rupe popuniti".

U izveštaju iz Prištine, AP prenosi i izjavu kosovskog ministra pravde Abelarda Tahirija, koji je priznao da je Euleks "pomogao u izgradnji kapaciteta institucija vladavine prava".

Američka agencija napominje da Euleks od sutra, umesto izvršnog, sprovodi posmatrački i savetodavni mandat, do 14. juna 2020. godine.

Novi, ograničeni mandat Misije EU sprovodiće 503 člana osoblja, dok je do sada Euleks obuhvatao 800 članova osoblja, navodi AP i dodaje da u Misiji više neće učestvovati sudije i tužioci, te da će pratiti odabrane slučajeve i procese i podržavati dijalog Beograda i Prištine.

Na osnovu rezultata ankete koju je sprovela Grupa za pravne i političke studije sa sedištem u Prištini prošle godine, AP napominje da su kosovski sudovi i tužilaštvo među institucijama koje uživaju najmanje poverenja na Kosovu i da su pod uticajem politike, dok je korupcija i dalje na visokom nivou.

broj komentara 6 pošalji komentar
(petak, 15. jun 2018, 11:40)
anonymous [neregistrovani]

Euleks

Ce davati savete. Pitam se koje ce savete sada davati albancima?

(petak, 15. jun 2018, 11:12)
anonymous [neregistrovani]

Адиос, и далеко вам лепа кућа

То што се гасите и одлазите вам је и једини успех. Политички неморал до крајности. Апсолутно ништа нису урадили а тапшу себе по рамену за добро обављен посао. 

(petak, 15. jun 2018, 09:14)
anonymous [neregistrovani]

То је чиста истина

" "Наш највећи успех је чињеница да постепено одлазимо", рекла је Пападопулу..."
То је њихов највећи али и једини успех. А осим тога, за екипу Еулекса, то ће бити и дефинитивни успех када буду успели да спакују кофере и да се ратосиљају посла који нити су знали, нити могли, а понајмање смели да раде. Сво време су јадни, бројали дане и молили Бога да што пре оду.

(petak, 15. jun 2018, 07:32)
anonymous [neregistrovani]

Virtuelna stvarnost

Necuveno ! Ni dan danas Srbi ne smeju (skoro) da izadju iz dvorista. Pali im se seno,kamenuju kuce,fizicki napadaju,a ova gospodja udarila u hvalospeve. To je izgleda uobicajen nacin kad neko potpuno podbaci i opravdanje za kolaps. 

(petak, 15. jun 2018, 07:19)
anonymous [neregistrovani]

Da je srece

Da nikad niste ni dolazili!

(petak, 15. jun 2018, 07:13)
anonymous sasa [neregistrovani]

EULEX

Ne vide zlo, ne čuju zlo i ne govore o zlu! Njima je sve kao u bajci a to što Srbi trpe tamo toliku torturu i strah to njih ne zanima. To su ti naši prijatelji sa zapada koji ne vide ubijanje i pljačku Srba na kosovu već hoće da se sada izvuku kao da je sve ok. Dok god mi verujemo u šargarepu nema od nas ništa.