Fabrici: Vladavina prava ključna za EU integracije

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je da je Srbija na polju vladavine prava učinila dosta, a šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da je sastanak ambasadora zemalja članica EU sa premijerkom i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović bio dobar, te da je fokus razgovora bio na vladavini prava, odnosno na poglavljima 23 i 24.

Fabrici je rekao da je veoma ohrabrujuće što je Vlada Srbije spremna da preduzima vrlo značajne akcije i dodao da je prerano reći koliko će poglavlja biti otvoreno u julu.

"Mi smo se fokusirali na vladavinu prava kao na nešto što je od osnovnog značaja za Srbiju u evrointegracijama, za reforme i benefite koje će reforme doneti građanima, njihovoj bezbednosti i prosperitetu", kazao je Fabrici.

Naveo je da su razgovarali o tome šta je Srbija u smislu progresa postigla od kada je usvojen Izveštaj EK u aprilu, pa do sada, te šta je to što je potrebno uraditi kada su reforme sudstva u pitanju, zatim borba protiv korupcije, poboljšanja situacije u slobodi izražavanja, te ponašanje prema nacionalnim manjinama.

Navodeći da se očekuje da Venecijanska komisija da svoje mišljenje Srbiji na predlog ustavnih promena, Fabrici je kazao da će te reforme obezbediti nezavisnost sudskog sistema.

"Zbog toga su bile potrebne ustavne reforme", kazao je Fabrici.

Brnabić: Dosta urađeno na vladavini prava 

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je da je sastanak sa šefom delegacije EU Semom Fabricijem i ambasadorima zemalja EU u Srbiji inicirala jer je želela da napravi novi format u kojem će se razgovarati o napretku Srbije u evrointegracijama.

"Važno mi je bilo da razgovaramo potpuno otvoreno o tome šta je Srbija do sada uradila, a moje viđenje je da je urađeno puno. To su kompleksne reforme koje idu svojim tokom, a vlada nije želela da žuri na uštrb kvaliteta", ukazala je Brnabić.

Dodala je i da se u procesu ustavnih reformi nastojalo da bude održana javna rasprava, koja je trajala više od devet meseci, a da je sada važno čuti šta misli Evropska komisija, kako bi sa reformama bilo nastavljeno.

Takođe, navela je da je na sastanku bilo reči i o značajnim temama kao što su pitanje sudstva, vladavine prava, medijska strategija i rad sa medijima.

Brnabić je poručila da joj je važno što je sa ambasadorima mogla da razgovara o svemu tome, da bi ona kao predsednica vlade čula njihova mišljenja i komentare.

"Nadam se da će ovo biti koristan format za obe strane, a da će rezultirati jasnijom komunikacijom koja će doprineti boljoj dinamici otvaranja i zatvaranja poglavlja", rekla je Brnabić.

"Pohvaljen kontinuiran napredak Srbije" 

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je usvojena rezolucija u Strazburu u Evropskom parlamentu, između Odbora za stabilzaciju i pridruživanje EU i Srbije jedna od najpozitivnijih rezolucija Evropskog parlamenta koje je Srbija imala do sada.

Joksimovićeva je kazala da se u rezoluciji pohvaljuje kontinuirani napredak Srbije u evropskim integracijama.

"Govori se o tome da 2025. nije nedostižna za Srbiju ukoliko ubrzamo reforme u određenim oblastima, pohvaljena je i ekonomska politika Srbije, regionalna saradnja i data je preporuka Savetu EU i EK da otvori nova poglavlja sa Srbijom do kraja juna", kazala je Joksimović.

Upitan kada bi mogao da se očekuje nastavak dijalog Beograda i Prištine, Fabrici je kazao da je EU "fasilijato" i da pokušava da pomogne punu normalizaciju odnosa između Prištine i Beograda.

"Nadamo se da ćemo uskoro imati datum za sledeći sastanak i to pokazuje opredeljenost EU i da EU shvata to kao veoma važan elemenat u pregovorima Srbije sa EU", naveo je Fabrici.

Istakao je da Briselski sporazum i sve ono što je njime dogovoreno mora da se primeni.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 15. jun 2018, 13:20)
anonymous [neregistrovani]

Resenje pitanja KiM je kljucno

Nije vladavina prava kljucna za ulazak u EU, da jeste sigurno 5 - 6 sadasnjih clanica ne bi trebalo sta da traze u uniji.