Kancelarija za KiM: Nema načina da se opravda nasilje

Kancelarija za KiM osudila je danas izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da je "slučaj Đurić bio nepotreban i da je to bila provokacija srpskih vlasti" i poručila da nema načina da se opravda nasilje koje je u martu počinjeno nad predstavnicima Srpske liste i direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem.

Oni koji su naložili i sproveli taj besprizorni napad odgovorni su za zločin protiv mira, saopštila je Kancelarija i poručila da se Srbija ne plaši Tačijevog zveckanja oružjem:

"Nazivati provokacijom srpskih vlasti slanje do zuba naoružanih zlikovaca na goloruke ljude na KiM u martu, koji su se okupili da razgovaraju u demokratskoj atmosferi o mogućnostima da se prevaziđu međunacionalni animoziteti i konflikti govori o tome da su pojedini albanski politički lideri u Prištini potpuno izgubili razum i kompas."

U Kancelariji ističu da su potpuno neprimereni cinizam i licemerje predsednika privremenih institucija samouprave u Prištini Tačija i njegovo nastojanje da relativizuje događaj, koji je ništa drugo nego krunski dokaz da su separatisti na KiM stvorili društvo u kojem se razgovara samo jezikom "divljaštva i nasilja".

Nema većeg zločina protiv mira nego poslati kaznenu ekspediciju na miroljubive ljude koji čine sve da se izbegnu nova stradanja i nesreće u regionu i taj događaj je krunski dokaz kakvo društvo separatisti priželjkuju na KiM, a to je društvo albanske supremacije i potpune obespravljenosti za sve ostale.

"Uz to, gađenje izaziva kada Srbiju za genocid optužuje neko ko je bio na čelu terorističke bande odgovorne za smrt i proterivanje hiljada civila i najgnusnije zločine. Tači treba da zna da se Srbija ne plaši njegovog zveckanja oružjem i da nikoga nije impresionirao svojom zamišljenom snagom, jer od njega imamo više snage, ali i više odgovornosti prema budućim generacijama i Srba i Albanaca na KiM", navedeno je u saopštenju.

Tači je rekao, u intervjuu bečkom dnevniku Prese, da je "slučaj" Marka Đurića bio nepotrebna provokacija srpskih vlasti, kao i da se sa predsednikom Srbije saglasio da je sporazum Beograda i Prištine neophodan.

"Mi smo mogli ili da reagujemo ili da prihvatimo kršenje našeg suvereniteta. Slike toga nisu bile korisne Kosovu. Tako nešto ne treba da se ponovi i zato moramo da ponovo pokrenemo dijalog sa Beogradom", rekao je Tači.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 14. jun 2018, 14:49)
mico [neregistrovani]

Канцеларија за КиМ: Нема начина да се оправда насиље

STOP bilo kom obliku nailja!!!

(četvrtak, 14. jun 2018, 13:54)
riki [neregistrovani]

riki

Svaki oblik nasilja najstroze kazniti