Tači: Moramo ponovo da pokrenemo dijalog sa Beogradom

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je, u intervjuu bečkom dnevniku "Prese", da je "slučaj" Marka Đurića bio nepotreban i da se tako nešto ne sme ponoviti, kao i da se sa predsednikom Srbije saglasio da je sporazum Beograda i Prištine neophodan.

"Slučaj Đurić je bio nepotreban. To je bila provokacija srpskih vlasti", tvrdi Tači.

"Mi smo mogli ili da reagujemo ili da prihvatimo kršenje našeg suvereniteta. Slike toga nisu bile korisne Kosovu. Tako nešto ne treba da se ponovi i zato moramo da ponovo pokrenemo dijalog sa Beogradom", rekao je Tači.

Kaže da se na nedavnom Samitu EU – Zapadni Balkan u Sofiji saglasio sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da sporazum nema alternativu.

"Dijalog je težak proces, koji svim stranama zadaje brigu. Međutim, to nije boks meč, u kojem samo jedna strana pobeđuje. Trebalo bi da bude 'vin-vin' situacija za obe strane. Želimo međusobno priznanje", kaže Tači.

Ističe da će se, ako se ne iskoristi šansa za rešenje, onda izgubiti sledeća decenija.

"Naša deca će da nas kunu zbog toga. Za nas je važno da se taj proces pokrene kada Austrija preuzme predsedavanje EU", naglašava on.

Komentarisao je i glasine da postoji lista 20 visokorangiranih osoba koje će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine na Kosovu, Tači je rekao da nema takve informacije i da je to stvar pravosuđa, kao i da ne želi da komentariše takve spekulacije.

Tvrdi i da nije bio kritičan prema uspostavljanju Suda, podsećajući da je on vodio pregovore sa međunarodnom zajednicom o njegovom uspostavljanju.

"Mi se ne plašimo pravosuđa i pravde, jer nemamo šta da krijemo. OVK je vodila pravedan rat. Ne mogu reći da je svaki vojnik bio anđeo, ali je stvar bila pravedna. Specijalni sud daje Kosovu dalju mogućnost da kao država dokaže odgovornost", smatra Tači.

"Naše učešće u Sofiji je podržano" 

Tači je intervjuu za bečki list izneo i tvrdnju da je samit u Sofiji bio prvi takvi samit na kojem je Kosovo bilo zastupljeno kao "suverena država".

"Svi su to pozdravili. Naravno da je jasno stavljeno do znanja da Kosovo i sve druge zemlje regiona treba da obave svoje zadatke i nastave reforme, ako žele da pristupe EU", preneo je on.

Na konstataciju da tadašnji španski premijer Mariano Rahoj zbog Kosova nije bio na Samitu Tači je rekao da je Madrid bio zastupljen na tom skupu, ali na drugom nivou.

"Zaključak su svi podržali, i naše učešće je bilo poštovano. Razumem da je to za Madrid škakljiva tema, ali svako poređenje Španije i Miloševićeve Srbije, kao i Katalonije i Kosova je pogrešno. Imam puno poštovanje za demokratske tradicije Španije. Na Kosovu se dogodio genocid od strane Srbije. Španija je za nas prijateljska zemlja", navodi Tači.

Izrazio je zadovoljstvo što je predsednik "zemlje u regionu, čije stanovništvo je najviše proevropski i proamerički nastrojeno" i istovremeno izrazio žaljenje "što je najizolovanija zemlja".

"Rusiju ne vidimo kao neprijatelja" 

Upitan za uticaj Rusije i Turske Tači je rekao da Rusiji gotovo nije moguće da igra neku ulogu na Kosovu.

"Međutim, mi Rusiju ne vidimo kao neprijatelja. Politika Moskve ima više veze sa solidarnošću sa Srbijom, nego sa suprostavljanjem Kosovu. Očekujem da i Rusija prizna Kosovo, jer bi time Moskva Srbiji pomogla da se oslobodi pogrešnih mitova", kaže Tači.

Na pitanje šta je sa uticajem Turske Tači je naveo da većinu stanovništva Kosova čine muslimani, a istovremeno to je najproevropskiji narod na Balkanu.

"Islam na Kosovu je evropski. Kosovo je suverena država koja donosi sopstvene odluke", tvrdi Tači.

Na konstataciju da je nedavno na Kosovu bilo burnih reakcija zbog izručenja turskih državljana, navodnih gulenista, Ankari, Tači je rekao da je to bio jedinstven slučaj, te da je bilo grešaka u tehničkom procesu, kao i da se to nikada više neće dogoditi.

broj komentara 8 pošalji komentar
(četvrtak, 14. jun 2018, 13:16)
anonymous [neregistrovani]

kosovo

Tači debelo koristi nezvaničnu podršku Amerikanaca,

(četvrtak, 14. jun 2018, 11:57)
Nikolina Matejic [neregistrovani]

Tači o nastavku dijaloga

Tači debelo koristi nezvaničnu podršku Amerikanaca, ali ne vidi da je gotovo moguće da Rusija odigra bilo kakvu ulogu na KiM? Nastavak dijaloga je nužan, ali u kom formatu, još uvek predstoji da se vidi.

(četvrtak, 14. jun 2018, 11:56)
anonymous [neregistrovani]

vuk u jagnjećoj koži

Pa ovaj Tači je pravo jagnje.

(četvrtak, 14. jun 2018, 11:49)
anonymous [neregistrovani]

?!

Oni su i prekinuli dijalog!

(četvrtak, 14. jun 2018, 11:48)
Ivet [neregistrovani]

Greske

Nesto mnogo gresaka prave u poslednje vreme sto se ne sme ponoviti.A da Taci ponovo provocira nekim izjavama ,provocira

(četvrtak, 14. jun 2018, 11:15)
Maja [neregistrovani]

Taci

Koga ti vise lazes i zavlacis.

(četvrtak, 14. jun 2018, 11:08)
rade [neregistrovani]

dijalog

dijaloga izmedju pristine i beograda nece biti dok oni ne spuste loptu i prestanu sa provokacijama.

(četvrtak, 14. jun 2018, 11:00)
Kontesanera [neregistrovani]

kontesanera345

Traže međusobno priznavanje, a nisu ispunili nijednu stavku preuzetih obaveza iz Briselskog sporazuma?To se zove licemerje i gledanje sopstvenih interesa.