Tači knjigom pokušava da eskivira optužbe Specijalnog suda

Švajcarski dnevnik Noje cirher cajtung žestoko je optužio predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija da je biografska knjiga koju je nedavno promovisao po svetskim centrima napisana zbog njegovog straha od Specijalnog suda, koji treba da sudi pripadnicima tzv. OVK za ratne zločine počinjene tokom rata na KiM.

Švajcarski dnevnik navodi i da je namera Tačija da ovom knjigom poboljša svoj, inače, veoma narušen imidž, te da sve to ima veze sa "strašnim optužbama" Specijalnog suda sa kojima bi se bivši komandant OVK mogao suočiti. 

Noje cirher cajtung piše da je Tači u knjizi, koju su pisali britanski autori, prikazan kao "superstar", jer političari koji knjigom žele da poboljšaju svoj imidž uglavnom za to imaju tri razloga, među kojima je i da autori koje odabere za jednu prikladnu cenu pišu samo ono što on želi, prenela je prištinska Gazeta ekspres.

Prištinski dnevnik navodi da je to idealno spasonosno rešenje za političare koji imaju narušeni imidž, uključujući i Tačija, inače bivšeg gerilca i komandanta OVK, koji je, kako se navodi, do guše umešan u neke događaje.

Ekspres piše da bi Specijalni sud za ratne zločine tzv. OVK mogao da optuži Tačija, koji je, kako se navodi, doduše takvu mogućnost uvek negirao.

Napominje se i da je on uvek negirao i optužbe da je potpisivao ugovore vredne milione evra tokom poslednjih godina sa firmama za lobiranje u SAD i Engleskoj.

Opisujući korice knjige, Ekspres piše da je Tači na njima sada prosedi 50-godišnjak sa osmehom kakve imaju zvezde igranih filmova, a i naslov je, kažu, pohvalan: "Nova država, moderni državnik".

Napominju da su autori knjige o Tačiju dva britanska novinara koja nisu imala nikakve veze sa događajima na Kosovu ili regionu, niti su o njima izveštavala.

Dodaje se da se u knjizi Tači poredi sa Čerčilom, Mandelom i Džordžom Vašingtonom, što je, kažu, izazvalo debatu među novinarima koji autore optužuju da su "izvrtanjem činjenica ispleli legendu".

Sve to je podstaklo deo opozicije da zatraži parlamentarnu istragu u vezi sa knjigom o Tačiju s ciljem da se razjasni da li ju je platio novcem poreskih obveznika.

Napominje se, međutim, da na nedavnoj promociji knjige u Beču, niko od novinara nije postavio ovo pitanje.

"Diplomate u penziji su podržale svog prijatelja. Umesto kritičke diskusije, bilo je pohvala i od strane domaćina, direktora bečke Diplomatske akademije. Kosovarima koji žive van države davani su autogrami i pravljeni 'selfiji' s predsednikom, koji se smešio sa korica knjige", navodi kosovski list.

Tu scenu su prenosile četiri televizije sa Kosova, gde, kako se navodi, inače, nije moguće kupiti tu knjigu.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво