Dačić i Čaputovič o podršci Poljske evrointegracijima Srbije

Srbija i Poljska će naredne godine obeležiti 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, a ministri spoljnih poslova, Ivica Dačić i Jacek Čaputovič, saglasili su se u Beogradu da dve zemlje imaju dobru saradnju i da Poljska podržava evrointegracije Srbije.

Ministri su na zajedničkoj konferenciji za novinare ocenili da, iako su zvanično diplomatski odnosi uspostavljeni bezmalo pre jednog veka, saradnja dveju zemalja je postojala vekovima pre toga.

Stoga se očekuje da u skladu sa tako dobrim istorijskim odnosima u narednom periodu dve zemlje razviju još bolje međusobne odnose, kao i odnose dvaju naroda.

"Mi smo prijateljske zemlje i prijateljski narodi. Možda nismo dovoljno radili na operacionalizaciji i razvijanju naših prijateljskih odnosa, pre svega imajući u vidu sve probleme sa kojima smo se svi zajedno suočavali u prethodnim decenijama, ali mi smo veoma zadovoljni da danas možemo da kažemo da Poljska predstavlja jednu od zemalja EU koja je jedan od glavnih zagovornika teze o proširenju EU", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Dačić je istakao i da je zadovoljan povodom koji je doveo do današnjeg susreta, a to je otvaranje "Beogradske konferencije".

Reč je o konferenciji koja, dodao je, predstavlja konkretan pokazatelj i primer pomoći Poljske kada su u pitanju evropske integracije Srbije, a služi i za razmenu iskustava u okviru pregovora sa EU.

Kako je naveo, Srbija je zadovoljna nivoom ekonomske razmene dve zemlje, koja je danas prešla milijardu evra, odnosno koja je prošle godine iznosila gotovo milijardu i 200 miliona evra, dok je u prva četiri meseca ove godine ona iznosila oko 380 miliona evra.

"Zabeležen je rast robne razmene i mi se nadamo da će iz godinu u godinu ta razmena biti sve veća", rekao je Dačić i dodao da je Poljska osmi spoljnotrgovinski partner Srbije, a da je peti kada je reč o zemljama članicama EU.

Dačić je zahvalio Poljskoj što u poslednjim godinama ima uzdržan pristup po pitanju Kosova i Metohije, iako su ranije vlasti priznale jednostrano proglašenje nezavisnosti.

"Poljska praktično nema diplomatske odnose sa Prištinom, glasali su uzdržano u Unesku iako su priznali nezavisnost Kosova", istakao je Dačić.

Dodao je da je upoznao Čaputoviča sa konceptom srpske strane, odnosno da Beograd želi dijalog i razgovora, a da je jedino što ne želi i na šta nije spreman jeste prihvatanje jednostranih poteza, unilateralne poteze.

"I protiv smo politike koju Priština zastupa da je sve već rešeno i da oni nemaju potrebe da ispunjavaju bilo kakve dogovore ili da ulože napore da se dođe do nekog kompromisnog rešenja", dodao je Dačić.

Čaputovič je naveo da je današnja poseta potvrda dobrih odnosa dve zemlje, i da Poljska želi da i dalje jača te odnose, kao što želi da se ojača i saradnja, kako ekonomska, tako i kulturna, kao i u okviru međunarodnih organiacija.

Istakao je da Poljska podržava aspiracije Srbije za priključenje EU i naveo da je to cilj poljske spoljne politike.

"Naš cilj je da prenosimo svoja iskustva. Mi podržavamo proces proširenja EU i to je cilj naše spoljne politike. Cenimo i intenzivne napore srpske Vlade da se reformiše. Nadamo se i razgovarali smo o tome da će Srbija otvarati nova poglavlja", rekao je Čaputovič.

Saglasio se sa Dačićem da je ekonomska saradnja dve zemlje iz godine u godinu sve bolja.

Govoreći o Kosovu i metohiji, Čaputovič je rekao da je sa Dačićem razgovarao o trenutnim odnosima Beograda i Prištine i pozvao na nastavak razgovora po tom pitanju.

"Želeo bih da i Srbija i Kosovo budu u EU, jer i članstvo može da dovede do rešavanja problema. Treba uraditi tako da bilateralni odnosi, koji su teški i istorijski opterećeni ne budu prepreka na putu ka EU", rekao je Čaputović.

Srbija može u inicijativu "tri mora"

Ministari Dačić i Čaputovič saglasili su se da je veoma važno omogućiti infrastrukturno povezivanje zemalja Zapadnog Balkana i EU.

Dačić je naveo da Srbija, nažalost, nije deo inicijative "tri mora", jer nema izlaz ni na jedno, i dodao da smatra da je to samo formalno tako, i da pretpostavlja da će suštinski i druge zemlje koje se nalaze u zaleđu tih mora imati aktivnu ulogu u projektima.

"Ono što je zajednička crta u svim idejama, pa uostalom i u zapadnobalkanskoj inicijativi u okviru Berlinskog procesa, jeste povezivanje. Kada je reč o povezivanju, tu je infrastruktura pitanje broj jedan, što znači da mi na Zapadnom Balkanu imamo i dalje problema, bez obzira što smo bili u jednoj državi ne postoje auto-putevi između svih glavnih gradova, ne postoje dobri aerodromi, luke, energetska infrastruktura", rekao je Dačić.

Čaputovič je istakao da u inicijativu "tri mora" ulazi 12 država od Estonije, do Bugarske, i da je njen cilj razvoj infrastrukture u okviru EU između severa i juga.

"Ništa ne smeta da toj inicijativi pristupe i zemlje Zapadnog Balkana, jer treba podržavati razvoj infrastrukture imeđu država Zapadnog Balkana i EU", rekao je Čaputovič.

Dačić je dodao da Srbije od Poljske ne traži pomoć kada je reč o parama, već da traži samo pomoć da nam se otvore vrata i da ta vrata budu otvorena za ulazak u EU onako kako koja zemlja zaslužuje.

Istakao je da će Srbija svoje ispuniti na putu ka EU, da je to njeno strateško opredeljenje, i da odnosi sa Rusijom nemaju veze sa članstvom u EU i nisu međusobno suprotstavljeni.

Dodao je da evrointegracije Srbije ne treba opterećivati pitanjem Kosova i Metohije i dodao da Beograd želi da se nađe rešenje, ali da bude kompromisno i da i Priština ispuni ono što je dogovoreno.

Čaputovič se složio sa Dačićem da Poljska što se tiče finansiranja ne može mnogo da učini, jer i ona sama koristi ekonomsku pomoć EU i dodao da mogu da doprinesu razumevanjem.

"Možemo da podržavamo politički i da pozivaju EU da se ne zatvara za evropske težnje zemalja Zapadnog Balkana", rekao je Čaputovič.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво