Vučić: Odnosi Srbije i Nemačke kvalitetni i sadržajni

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na izgradnji budućeg sedišta ambasade Nemačke u Beogradu i tom prilikom istakao da će ta zgrada biti svedok važnih razgovora Srbije, u kojima Nemačka igra jednu od ključnih uloga.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uveren je, kaže, da će nemački nadzor a srpski radnici i inženjeri na najbolji način obaviti posao oko izgradnje nove zgrade ambasade Nemačke. 

"Uveren sam da će ova zgrada krasiti jednu od najlepših ulica u Beogradu, Ulicu kneza Miloša, ali da će biti i svedok važnih razgovora Srbije u kojima Nemačka igra jednu od ključnih uloga", ističe Vučić.

Dodaje da su odnosi između dve države u prošlom veku bili dinamični, sa usponima i najtežim mogućim padovima.

"Ali smo ih međusobnim razumevanjem i poverenjem unapredili i oni su danas, kako je rekao i gospodin (izaslanik nemačkog Ministarstva za evropske poslove Kristijan) Helbah, na najvišem nivou u našoj savremenoj istoriji, kvalitetni i sadržajni", objašnjava predsednik Srbije. 

Kaže da želi da izrazi veliku zahvalnost kancelarki Angeli Merkel, koja je svojom odgovornošću, ozbiljnošću i posvećenošću doprinela očuvanju mira i stabilnosti u regionu, posebno pokretanjem Berlinskog procesa, koji Srbija podržava.

"Znam da u našoj zemlji kada ljudi čuju sintagmu 'mir i stabilnost', obično misle da je reč o političkim floskulama. Nije, ne postoji ništa važnije od toga, ne postoji ništa značajnije od toga", smatra Vučić. 

Napominje da je povećanje plata i penzija i održavanje toga na zdravim nogama moguće kada imamo mir i stabilnost.

"Kao što je Helbah rekao, mi i danas živimo u regionu u kojem ima mnogo problema, a ne da neko predviđa da će ih biti za 10 godina. Rekao bih da je ekonomska saradnja između naše dve zemlje na izuzetnom nivou, Nemačka je postala prvi partner Srbije u trgovinskoj razmeni i to se neće menjati u narednih 20 godina, to je izvesno. Takođe je i najveća zemlja izvoznik i najveća zemlja uvoznik proizvoda iz Srbije", dodaje Vučić. 

Kaže da je Srbija spremna za jačanje i unapređenje bilateralne saradnje.

"Nadam se da će to biti i želja Nemačke. Takođe smo zahvalni Nemačkoj na podršci na našem evropskom putu. Srbija je uložila velike napore ka članstvu u EU, na unapređenju regionalne saradnje, a rekao bih i pokazala ozbiljnost u rešavanju problema", zaključuje Vučić.

"Nemačka da sasluša nas, kao što i mi slušamo komšije"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je zvanični Berlin da, pre nego što donosi odluke o Srbiji, pokaže takvo poštovanje prema našoj zemlji da sasluša šta Beograd misli i želi, kao što to Srbija čini i sa onima sa kojima je u prošlosti razgovarala samo kada je bila pritisnuta. 

Vučić je to rekao u obraćanju na svečanosti polaganja kapsule u temelje nove zgrade ambasade Nemačke u Beogradu. 

Predsednik Srbije je izrazio nadu da će Evropa ostaviti otvorena vrata za Srbiju.

Istakao je da Srbija želi da bude članica EU, ali i da isto tako želi da pokaže odlučnost u menjanju sebe i sopstvenih navika i odnosa prema budućnosti, što je, istakao je, ključno.

Ukazao je da je najlakše da se osvrćemo na teme iz prošlosti, kada govorimo o budućnosti, ali je neophodno, prema njegovim rečima, da razmišljamo kako da promenimo zemlju, da razmišljamo o deci i da znamo da rad donosi nabolji rezultat. 

Vučić je rekao da bi mogao Helbahu, kada priča o vladavini prava, da kaže da su u mnogim oblastima i neke članice EU na nižem nivou od Srbije, pa i u ekonomiji.

Ali to, istakao je, nije nešto čime bismo morali da se hvalimo, niti bi to bio zadovoljavajući nivo. 

"Moramo sebe da menjamo, popravljamo, da unapređujemo situaciju u Srbiji, da razmišljamo o svojoj budućnosti", istakao je Vučić. 

Objasnio je da kad kaže da menjamo sebe, misli na to da ćemo imati još jedno dva-tri puta povećanje penzija i plata, zahvaljujući disciplini i odgovornosti države, ali da imamo svest o tome da posle ta tri povećanja neće biti novca, niti će nam pasti s neba, ako ne budemo više radili.

Moraćemo, kaže, da radimo više, da bi zaradili više novca, da ne tražimo izgovor u nekom drugom, da ne mislimo da možemo neodgovorno i lagodno da živimo. 

"Kad to promenimo, bićemo jedna od najuspešnijih nacija u EU, gde god da budemo", rekao je Vučić.

Nadamo se, kaže, da će EU ostaviti vrata otvorena za Srbiju, jer mi želimo da budemo deo EU, ali moramo i da pokažemo odlučnost u menjanja sebe i sopstvenih navika.

"Da pobegnemo od zavereničkih teza i tema, da razmišljamo kako da promenimo zemlju, da razmišljamo o deci i da znamo da rad donosi najbolji rezultat", primetio je Vučić.

Najavio je da će uskoro prisustvovati otvaranju velike nemačke fabrike u Kruševcu, koja će zaposliti 2.500 radnika, nešto na šta se u tom gradu čekalo decenijama.  

Sa predsednikom Srbije, kojeg je dočekao ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, radove je obišao i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Vremensku kapsulu, na koju su, pored današnjeg datuma, utisnute reči na nemačkom "polaganje kamena temeljca – nemačka ambasada Beograd, izgradnja nove zgrade", položili su predsednik Vučić, ambasador Ditman, gradonačelnik Radojičić i izaslanik nemačkog Ministarstva spoljnih poslova za jugoistočnu Evropu Kristijan Helbah. 

Nova zgrada ambasade Nemačke nalazi se na staroj adresi, Kneza Miloša 74–76, a rok za završetak radova je 2020. godina.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво