Makalister: Srbija na putu ka EU, ali mora da radi brže

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Makalister u svom poslednjem izveštaju ocenjuje da je Srbija na dobrom putu integracija u EU, ali da mora da radi brže, pogotovo u oblasti vladavine prava.

U dokumentu se, pored pohvale kontinuiranog angažmana Srbije na putu ka EU, i posebno ekonomije, naša zemlja poziva da aktivno promoviše svoje strateške odluke u srpskoj javnosti. 

U nacrtu izveštaja, u koji je Tanjug imao uvid, Makalister poziva Srbiju da brže radi na reformama u oblasti vladavine prava, što se na prvom mestu odnosi na nezavisnost i efikasnost pravosuđa.

Izvestilac EP za Srbiju podvlači važnost jačanja borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala u zemlji. 

U izveštaju se ponavlja da nije bilo napretka kada je reč o poboljšanju situacije u oblasti slobode izražavanja i slobode medija, te da napadi i zastrašivanja novinara ostaju "pitanje koje brine". 

Srbija je pohvaljena kada je reč o njenoj "konstruktivnoj bilateralnoj saradnji sa susedima uključujući i zemlje članice". 

Izveštaj pozdravlja "kontinuirano zalaganje Srbije u procesu normalizacije odnosa sa Kosovom". 

Naglašava se da "više mora da se radi na primeni dogovorenog u dijalogu" i naglašava važnost formiranja Zajednice srpskih opština. 

Dodaje se da se "mora ubrzati rad na novoj fazi dijaloga koji vodi sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, definisanoj pravno obavezujućim sporazumom".

I ovoga puta u izveštaju Srbija se poziva da postepeno usklađuje svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU. 

Dejvid Makalister u nacrtu svog izveštaja posebno podvlači napredak ostvaren u oblasti razvoja funkcionalne tržišne ekonomije u Srbiji, jačanje privrednog rasta i očuvanje makroekonomske i monetarne stabilnosti zemlje.

Nacrt izveštaja bi trebalo da bude predstavljen Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta (AFET) 20. i 21. juna.

Odbor bi 8. i 9. oktobra na osnovu nacrta izveštaja i dogovorenih amandmana trebalo da izglasa ovogodišnji izveštaj o Srbiji, koji će se u formi Rezolucije o Srbiji usvojiti u Evropskom parlamentu u novembru. 

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 13. jun 2018, 08:06)
anonymous [neregistrovani]

Зар Мекалистер није Енглез?

он је из Велике Британије која излази из ЕУ. Како такви типови могу нама да буду ментори за улазак у ЕУ?

(utorak, 12. jun 2018, 22:45)
bata [neregistrovani]

mekalister i kompanija

će nas vući za nos munimum još 30 godina