Vučić sa Porošenkom o suverenitetu Srbije na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Eskišehir gde se odmah po dolasku sastao sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i ekonomskoj saradnji.

Vučić i Porošenko su razgovarali o bilateralnim odnosima i ekonomskoj saradnji, a ukrajinski predsednik je poručio da njegova zemlja poštuje teritorijalni integritet Srbije i zatražio od Vučića da apeluje na političare u Srbiji da ne vode antiukrajinsku kampanju.

Srpski predsednik je izrazio zahvalnost za principijelnu poziciju Ukrajine po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i istovremeno naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine. 

On je konstatovao da dve zemlje imaju tradicionalno prijateljske odnose i istakao da je Srbija zainteresovana za dalje proširenje bilateralne saradnje. 

Predsednik Vučić je naglasio da je ekonomska saradnja daleko ispod potencijala i interesa dve strane i dodao da je veoma važno raditi na usaglašavanju bilateralnog Sporazuma o slobodnoj trgovini.

"Ukrajina poštuje i poštovaće teritorijalni integritet Srbije", istakao je Porošenko i zamolio Vučića da iskoristi svoj autoritet i apeluje na političare u Srbiji da ne vode antiukrajinsku kampanju. 

"Naši narodi i naše zemlje su veoma bliski i zato treba raditi na razvoju ekonomskih i kulturnih odnosa, kao i na saradnji u drugim oblastima", naglasio je ukrajinski predsednik.

Susretu dvojice predsednika prisustvovao je i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

U saopštenju Pres službe ukrajinskog predsednika, koje prenosi Ukrinform, navedeno je da je Porošenko razgovarao sa Vučićem u Eskišehiru, o jačanju ekonomske saradnje i daljoj liberalizaciji viznog režima.

Takođe su se saglasili o važnosti striktnog poštovanja principa suvereniteta i teritorijalne celovitosti, navedeno je.

Kako piše u saopštenju, predsednici su razmotrili blateralne odnose i razmotrili mogućnosti za jačanje političkog dijaloga.

Konstatovano je da je neophodno da što pre bude održana sednica Međuvladine komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju, a istaknuta je i svrsishodnost dalje prakse održavanja bilaterlanih biznis-foruma.

Dodaje se da su razgovarali i o saradnji u okviru međunarodnih organizacija i humanitarnoj sferi. 

Predsednici Vučić i Porošenko prisustvovali su ceremoniji puštanja u rad Transanadolijskog gasovoda Tanap u turskom gradu Eskišehiru, na poziv predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво