Kozarev: Neistina je da Beograd nije ispunio obaveze

Tvrdnja glavnog pregovarača Prištine Avnija Arifija da njegova strana nikada nije prekidala dijalog sa Beogradom i da Beograd nije ispunio obaveze preuzete Briselskim sporazumom ne može se nazvati nikako drugačije nego neistinom, poručio je zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev.

U izjavi dostavljenoj medijima, Du[an Kozarev podseća da je pored više neformalnih blokada, Priština bila čak odlukom parlamenta privremenih institucija na KiM na više meseci zvanično obustavila učešće u dijalogu, a da je tamošnja vlada početkom marta ove godine formalnom odlukom odbila da uđe u proces osnivanja Zajednice srpskih opština.

Tome treba pridodati niz izjava albanskih političkih zvaničnika u Prištini da uspostavljanje Zajednice srpskih opština treba usloviti prijemom samoproglašenog Kosova u Ujedinjene nacije, te odbijanja učešća na razgovorima u Briselu na kojima je ZSO primarna tema.

"Kako se sve to može nazvati nego blokadom dijaloga", zapitao je Kozarev.

Zajednica srpskih opšina, naveo je, nije samo jedan od elemenata Prvog briselskog sporazuma, jer na nju se odnosi prvih šest od petnaest tačaka tog dokumenta, tako da nije najvažniji rezultat dijaloga samo za Beograd, već je objektivno najvažniji. 

Kao takav je, kaže, i zvanično deo spoljne politike Evropske unije kao posrednika u dijalogu i garanta sprovođenja dogovorenog.

"Beograd je sve svoje obaveze koje proističu iz Prvog briselskog sporazuma ispunio, i svaki pokušaj Prištine da uspostavljanje Zajednice srpskih opština uslovi nečim što nije integralni deo tog sporazuma jeste najogoljenija samovolja i izbegavanje obaveza preuzetih u pregovaračkom procesu", istakao je Kozarev.

Po ko zna koji put, poručio je, naglašavamo da je Beograd dosledno opredeljen za dijalog, ali za dijalog je potrebno dvoje, kao i obostrana volja da se ono što se dogovori i sprovede.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво