Vučić: Ulicom se neće pritiskati Srbija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će država videti šta može da učini po pitanju cene dizela, zbog poljoprivrednika i prevoznika pre svega, ali da nikakve mere neće donositi pod pritiskom ulice, koji organizuju pripadnici bivšeg režima, čiji predsednik Boris Tadić je u samo jednom danu povećao akcize za 54 odsto. Vučić je izjavio da nije video nikakav papir EU u vezi sa obavezujućim sporazumom sa Prištinom.

"'Vučiću, gotov si' može na izborima, a protivzakonitim pritiscima neće moći ništa", rekao je Aleksandar Vučić novinarima i istakao da je njegov posao da osigura sigurnost i bezbednost svih građana Srbije, a ne da na budućnost Srbije utiču "bitange i lopovi, vlasnici najskupljih automobila" koji, kaže, proteste organizuju na laži da Srbija ima najskuplje gorivo.

Nakon otvaranja logističkog centra "Lidla" u Novoj Pazovi, predsednik Srbije ukazao je da je pogrešio što je rekao nadležnim organima da puste da se protestuje, a dogodio se najbrutalniji napad na jednog građanina, kojem su, uz prebijanje, oduzeli i torbicu sa novcem.

U prilog tome da je laž da je gorivo najskuplje u Srbiji, Vučić je izneo podatke da je benzin skuplji u 26 zemalja u Evropi, uključujući Albaniju, gde su niže i plate i penzije, u Austriji, Belgiji, Hrvatskoj, Kipru, Francuskoj, Sloveniji, Slovačkoj, Irskoj, Crnoj Gori, Malti...

Od 40 i više zemalja Evrope, Srbija, ukazao je predsednik, ima ubedljivo najnižu cenu električne energije, rekao je i naveo je primer da je u Makedoniji i u Bosni i Hercegovini od 20 do 22 odsto viša cena struje.

Imamo i najnižu cenu hleba u Evropi, rekao je Vučić.

"Samo u Bugarskoj je niža, ali su u toj zemlji niže i plate i penzije nego u Srbiji", rekao je Vučić, a u Bosni i Hercegovini je hleb skuplji čak 70 odsto nego kod nas, a skuplji je i u Crnoj Gori i Makedoniji, na primer.

Šta će država uraditi po pitanju cene goriva, to će, kaže Vučić, govoriti tek kada protesti budu završeni. "A biće", rekao je Vučić i istakao da protivzakonito i nasilno delovanje ne može da se dopusti ni u jednoj zemlji.

"Nikom nije dozvoljeno da nekažnjeno krši zakon" 

Podsetio je da su jednog građanina brutalno pretukli oni koji protestuju, te ocenio da takvo nasilje nije viđeno u Srbiji u poslednjih deset godina, od ubistva Ranka Panića i prebijanja Kokeze, iza čega je inače stajala država, a iza ovog nasilja stoje oni koji bi da pritiscima iznude nešto, a pritom lažu o cenama benzina u drugim zemljama.

"Ko ste vi da ograničavate slobodu kretanja?", zapitao je predsednik Srbije i poručio da će nadležni državni organi preduzeti mere u skladu sa zakonom, jer nikom, ističe, nije dozvoljeno da nekažnjeno krši zakon.

"Jel' to budućnost Srbije?", zapitao je Vučić i dodao da država neće dozvoliti da "bitange i lopovi caruju".

On je pokazao kopiju odluke koju je potpisao bivši predsednik Tadić, kojom su akcize uvećane za 54 odsto.

Ukazao je da su za šest prethodnih godina akcize uvećane sa 0,44 na 0,46 odsto. Trgovačke marže su visoke, primetio je predsednik, između 18 i 20 odsto i to je prostor za razgovor države sa njima.

Probaćemo, rekao je Vučić, nešto da učinimo po pitanju cene dizela, jer je to važno zbog poljoprivrednika i prevoznika, kao što će se pokušati nešto i za malinare, čiji protesti, istakao je, nisu bili politički motivisani.

Ali, ponovio je Vučić, sve te mere biće na stolu po okončanju blokada puteva. 

"Nisam video nikakav papir EU u vezi sa KiM"

Predsednik Srbije izjavio je da nije video nikakav papir EU u vezi sa obavezujućim sporazumom sa Prištinom, da jeste video neke druge, koje je odbacio, ali i da se pridružuje apelu Srpske liste da se Srbi ne upisuju u takozvanu vojsku Kosova. 

Vučić je na pitanje novinara o navodima da je jedna od zemalja EU zatražila uvid u nacrt konačnog sporazuma koji je pripremila Unija rekao: "Kao papir EU – nisam video, ni kao nacrt, ni kao predlog. Video sam neke druge, koje sam odbacio. Nikada mi ga nisu pokazali i nisam ni video."

Kada iz Prištine stigne neki papir, zna se, kaže, da to nije samo odande, a kada stigne neki "s druge strane Atlantika" – zna se da su se i neki u Evropi pitali... 

"Kada dođe nešto ozbiljno, ja ću vas obavestiti", poručio je Vučić novinarima. 

Povodom najave ruskog ambasadora u Srbiji da je moguće učešće Moskve u dijalogu Beograda i Prištine, Vučić je rekao da se razgovori vode pod okriljem EU i da, što se nas tiče, mogu da se nastave u istom formatu. 

"Ali ako neko misli da može nešto tako važno da se završi a da u tome ne učestvuju SAD i Rusija, to nije realno", rekao je Vučić i dodao da je, ako učestvuje Vašington, naš interes da se uključi i Moskva, koja ne priznaje nezavisnost Kosova. 

"Mi smo spremni za nastavak razgovora, ali za velika rešenja, rešenja koja treba da obeleže našu budućnost, mirom i kompromisom, za to morate da imate EU, ali i velike sile SAD, Rusiju i Kinu", rekao je Vučić.

Dodao je da je o svemu tome već pričao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kao i sa ruskom ambasadorom Čepurinom i ambasadorom SAD u Srbiji Kajlom Skotom.

Na pitanje da li ima Srba koji se na KiM upisuju u tzv. vojsku Kosova, Vučić je rekao da ima podataka o tome i poručio da se pridružuje apelu koji je uputio predsednik Srpske liste Goran Rakić Srbima da to ne čine. 

Kako je rekao, varali su Srbe, nudili im ogromne plate...

Dodao je da se veći broj Srba u jednom selu novobrdske opštine upisao, ali da radimo na tome i poručio da su dosta Srbi bili u različitim vojskama i da treba da imamo jednu vojsku – Vojsku Srbije. 

Strane agenture rade, primetio je i zapitao da li to oni hoće "da Srbin udari na Srbina". 

Ključno je, ističe predsednik, da Albanci na KiM uopšte nemaju nikakava prava da formiraju tzv. vojsku. 

Podvukao je da, kada ga oni koji mrze Srbiju kritikuju, tada zna da je nešto dobro uradio i ponovio da strane agenture zemalja koje su priznale samoproglašenu nezavisnost grčevito rade na tome "da Kosovo dobije stolicu u UN, a Srbija ništa". 

"Prestižemo jednu po jednu zemlju u regionu, ali i EU"

Predsednik Vučić je izjavio da Srbija polako prestiže jednu po jednu zemlju u regionu, ali i u Evropi po visini plata i penzija, uprkos tome što je Srbija htela prvo da podigne zaposlenost, a onda standard života, odnosno plate.

Vučić je rekao da će Srbija za godinu dana po stopi nezaposlenosti biti na nivou proseka zemalja EU.

"Danas po proseku plata i penzija prestižemo polako jednu po jednu zemlju i do kraja godine prestići ćemo više zemalja iz regiona, a čak i iz EU, kao što smo prestigli već Bugarsku, od koje imamo veće i plate i penzije", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

"Zašto to nismo mogli ranije? Mnogi zaoboravljaju da je nivo nezaposlenosti mnogo važan. Kada kažete da neki imaju veće plate u regionu za 10 ili 20 evra, treba imati u vidu da imaju nivo nezaposlenosti dvostruko veći nego mi. Nama se postavljalo pitanje da li hoćemo da zaposlimo ljude makar i sa nižim platama ili da se pravimo da smo mnogo uspešni, a da imamo pola Srbije nezaposleno, rekao sam – 'nije važno, bolje da prvo zaposlimo ljude, a onda ćemo podizati standard'", kaže Vučić.

Kako kaže, nezaposleni ne mogu da doprinose napretku BDP-a. Vučić je rekao da se zato uvek zalaže za veću zaposlenost.

On je rekao da je u Srbiji prosečna nezaposlenost 11... 12 odsto, što je dvostruko niže u odnosu na mnoge balkanske zemlje, ali i mnoge evropske, kao što su Grčka, Španija i mnoge druge.

Podsetio je da je u Srbiji nezaposlenost 2012. bila 26 odsto. "Sada polako podižemo plate i penzije, pre kraja godine će biti povećane penzije i ti razgovori su završeni, a biće u narednom periodu značajno podignute i plate", naveo je Vučić.

broj komentara 25 pošalji komentar
(sreda, 13. jun 2018, 08:14)
Nikola [neregistrovani]

Secanje

Ehh setimo se 2011 godine...

(sreda, 13. jun 2018, 01:37)
anonymous [neregistrovani]

Sramota

Zivim u Svajcarsku, gorivo je ovde jeftinije nego u srbiji, ne moram ni da spomenem da je ovde prosecna plata 5000eur ili 5.500franaka.

(utorak, 12. jun 2018, 21:17)
anonymous [neregistrovani]

10e

Na 10 evra dizel.

(utorak, 12. jun 2018, 17:21)
Milo [neregistrovani]

Bojkot

Hahaha nece moderator da objavi moj komentar o bojkotu pumpi za gorivo,kako ce da voze sa praznim rezervoarem.

(utorak, 12. jun 2018, 16:59)
anonymous [neregistrovani]

Vlast

Ulicna demokratija ne odgovara nikome, a najmanje narodu.

(utorak, 12. jun 2018, 16:54)
Milo [neregistrovani]

@@Povlastice

Siromasna porodica nema za hleb a poseduje auto,za auto ima,to si hteo reci.

(utorak, 12. jun 2018, 16:37)
anonymous [neregistrovani]

Kad covek cuje...

...ovakva objasnjenja,komentar nije potreban.Sve je vise nego jasno!

(utorak, 12. jun 2018, 16:33)
Сеновић [neregistrovani]

sendra@ptt.rs

Не притиска се Србија него бандитска власт која се довукла 1948 и окупирала Србију.

(utorak, 12. jun 2018, 16:29)
Dreagan [neregistrovani]

ulica

Ulica, ulica, je jedini način da se nenormalne i bezobrazne cene goriva za ovu sirotinju vrate u koliko toliku normalu, mada je i ta normala nenormalna jer Srbi žive u nenormalnim uslovima.

(utorak, 12. jun 2018, 16:28)
anonymous [neregistrovani]

Pogledajte zaposlenost u Srbiji pa kažite

Ali u Srbiji 60% njih su nezaposleni i oni koji ne rade ne dobijaju nikakvu socijalnu pomoć kako je to ostalim evropskim zemljama.