Čepurin: Moguće dublje uključivanje Rusije u kosovski problem

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin kaže da je moguće "dublje" uključivanje Rusije u kosovski problem, ako takvi predlozi budu stizali, i ističe da će Moskva biti na strani Beograda i podržati odluku koju Srbija i srpski narod smatraju prihvatljivom.

"Rusija i Srbija dosledno podržavaju jedna drugu u međunarodnim organizacijama povodom aktuelnih političkih pitanja. Posebno mesto ovde zauzima problem KiM, gde se Beograd nalazi pod ultimativnim pritiskom tradicionalnih srbomrzaca", napisao je Čepurin u autorskom tekstu za Politiku povodom Dana državnosti Ruske Federacije, 12. juna.

Prema njegovim rečima, "Moskva je bila, jeste i biće na strani Beograda, i to mnogo vredi".

"Naš stav ostaje nepromenjen – podržaćemo onu odluku koju će Srbija i srpski narod smatrati prihvatljivoi za sebe. Polazimo od toga da je pravni osnov za dogovor Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244", navodi ruski ambasador.

Kako kaže, "naravno, mogu da se pojave mogućnosti za još dublje uključivanje Rusije u proces regulisanja, ako takvi predlozi budu stizali".

Čepurin primećuje da se u poslednje vreme ponekad izvode paralele između Kosova i Krima, ali ukazuje da su Krim i Kosovo dve potpuno različite priče.

"Makar zbog toga što je Kosovo bilo otrgnuto od Srbije bez poštovanje Deklaracije o međunarodnom pravu UN iz 1970, dok se Krim odvojio u skladu sa načelima Deklaracije", pojašnjava on.

Napominje da je u oduzimanju Kosova od SRJ ključnu ulogu odigrao spoljni faktor – direktan vojni udar NATO-a na Jugoslaviju.

"Krim je Rusija, a Kosovo je – Srbija. To nije samo parola, to je pravna realnost koja mora da se poštuje", naglašava Čepurin.

Odnosi od poverenja 

Ambasador Rusije u tekstu navodi i da nije tajna da Moskva posvećuje posebnu pažnju vezama sa Beogradom koje se, kaže, temelje na odnosima od poverenja između rukovodstava naših država, između predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i na korisnim ekonomskim vezama i viševekovnom kulturnom i duhovnom jedinstvu.

"Na svetu nema mnogo naroda koji su nam toliko bliski kao srpski narod", ističe ruski ambasador.

Ipak, ocenjuje da Srbija i Rusija nisu dosegle granicu mogućnosti u razvoju prijateljskih veza.

"Teško da će situacija u svetu postati bezbrižna, ali se pred rusko-srpskim odnosima otvara mnogo perspektiva i mogućnosti. Potrudićemo se da ih zajedno ostvarimo", napisao je Čepurin.

Govoreći o ciljevima svoje zemlje, kaže da su sada pred Rusijom ambiciozni zadaci unutrašnjeg razvoja, te da je u narednih šest godina planirana realizacija "12 nacionalnih superprojekata neverovatnog obima".

Ovi unutrašnji zadaci su, navodi, tesno povezani sa vodećom ulogom Rusije u modernom svetu.

"Naša zemlja istorijski ima funkciju karike koja povezuje. U tome je još jedna sličnost sa Srbima: Srbija spaja zapad i istok južne Evrope, a Rusija čitavu Evropu i Aziju – Evroazijski kontinent", zaključio je ambasador Čepurin.

broj komentara 14 pošalji komentar
(utorak, 12. jun 2018, 14:36)
aca [neregistrovani]

Чепурин: Могуће дубље укључивање Русије у косовски проблем

Ceo zapadni svet je pritiskao malu Srbiju u vezi Kosovske krize...Realna slika o Kosovu i balans se mogu uspostaviti samo uključivanjem istočnih država,a prvenstveno Rusije i Kine!!!

(utorak, 12. jun 2018, 14:11)
Pera [neregistrovani]

radoslav_stankovic@yahoo.com

To bi bilo sjajno, trebamo i mi Srbi imati jakog igraca, koji ce nam cuvati ledja

(utorak, 12. jun 2018, 13:22)
anonymous [neregistrovani]

df

Ako mogu da pomognu,sto da ne.

(utorak, 12. jun 2018, 12:48)
anonymous [neregistrovani]

Pomoc rusije i kine

da se odnos srbija-kosovo vrati na normalu (vec se prica o vojsci kosova) bila bi od neprocenjivog znacaja za srbiju i njenu buducnost i tesko bi se srbija takvoj pomoci mogla revansirati sem da ostane najverniji prijatelj ruskom i kineskom narodu.

(utorak, 12. jun 2018, 12:18)
anonymous [neregistrovani]

Pssst

Cuti da ne cuje Nato

(utorak, 12. jun 2018, 12:03)
anonymous [neregistrovani]

Sto dublje

Moguce. Nek bude sa dometom od 300km za pocetak.

(utorak, 12. jun 2018, 11:42)
GajbexG [neregistrovani]

Могуће дубље укључивање Русије у косовски проблем

I vreme je da se Rusija vise ukljuci oko resavanja Kosovskog problema.

(utorak, 12. jun 2018, 11:22)
Tara [neregistrovani]

Rusija

Smatram da bi bilo dobro i u intersu Srbije da se ukljuci i Rusija u dijalog kao zemlja posrednica.

(utorak, 12. jun 2018, 11:22)
Velja [neregistrovani]

saveznici

Treba nam pomoc Rusije, pa i Kine, SAD su stale na stranu Pristine i moramo pronaci jake saveznike.

(utorak, 12. jun 2018, 11:16)
anonymous [neregistrovani]

Mina

Veliko hvala Rusiji sto se ovoliko zalaze za Srbiju, jer nam je to od velikog znacaja!