Komandant Kfora: Rezolucija 1244 je naša Biblija

Rezolucija 1244 je naša Biblija, i mi smo ovde na osnovu 1244 i dok je ona na snazi ništa se u osnovi neće promeniti, rekao je komandant Kfora Salvatore Kuoči.

Salvatore Kuoči je ocenio da je bezbednosna situacija na čitavom Kosovu mirna i stabilna i da u tom pogledu nema većih razlika između juga i severa Kosova.

"Nema znakova ili dokaza o bilo kakvom riziku ili nekom nasilnom događaju za bilo kog građanina na Kosovu. Međutim, ako bude bilo kakvog upozorenja za narušavanje bezbednosne situacije, Kfor je spreman da preduzme sve mere da bi Kosovo bilo sigurno", rekao je Kuoči u emisiji "Slobodno srpski" emitovanoj na RTK 2.

Kuoči je, govoreći o brojnim incidentima u proteklih mesec dana u kojima su žrtve bili Srbi i njihova imovina, rekao da je situacija za sada pod kontrolom, kao i da Kfor procenjuje da li su ovi slučajevi etnički motivisani ili ne.

Prema njegovim rečima, ti događaji ne predstavljaju pretnju za bezbednost Kosova, iako doprinose povećanju tenzija.

"Mi računamo na svakoga u regionu da pokaže umerenost, zato što je u ovom trenutku veoma značajno da ne bude eskalacije u tom smislu. Do sada je sve bilo u redu, tako da ne želimo da bilo koji incident bude korišćen ili zloupotrebljen da bi povećao tenzije", rekao je Kuoči.

"Važno rasvetliti ubistvo Olviera Ivanovića"

Upitan o rešavanju ubistva lidera građanske inicijative "Sloboda, pravda, demokratija" Olivera Ivanovića, on je rekao da Kfor ne učestvuje u njoj, ali da je spreman da to učini ukoliko se to zatraži od te vojne misije.

Kako je ocenio, u bezbednosnom smislu za čitav region je veoma važno da se ovo ubistvo rasvetli.

"Mislimo da je od velike važnosti da se pronađu počinioci ovog ubistva, pošto je to nešto što bi trebalo rešiti zbog bezbednosti čitavog regiona i da se takođe garantuje sprovođenje i funkcionisanje zakona i na severu Kosova", rekao je Kuoči i dodao da bi bilo značajno da Beograd i Priština rade zajedno na rešavanju tog slučaja.

Upitan da prokomentariše slučaj izgradnje magistralnog puta u blizini Manastira Visoki Dečani i kakva će reakcija Kfora biti ako se nastavi sa gradnjom puta, Kuoči je rekao da se to trenutno ne dešava i da čitava međunarodna zajednica, a ne samo Kfor, rade na tome.

Govoreći o nameri Prišitne da transformiše Kosovske bezbednosne snage u Oružane snage Kosova, Kuoči je ocenio da bi to trebalo da se dogodi putem ustavnih promena, kao i da će Kfor, ukoliko dođe do te transformacije putem zakona, a ne i kroz reformu ustava, preispitati svoju misiju.

"To će biti predmet odluke Severnoatlantske komisije. To je politički nivo i to će se desiti na nivou NATO-a. Rezolucija 1244 je naša Biblija, i mi smo ovde na osnovu 1244 i dok je ona na snazi ništa se u osnovi neće promeniti", rekao je Kuoči.

broj komentara 24 pošalji komentar
(utorak, 12. jun 2018, 18:11)
anonymous [neregistrovani]

Je li ovaj ozbiljan?

On očigledno nije ni pročitao rezoluciju 1244.

(utorak, 12. jun 2018, 14:54)
anonymous [neregistrovani]

Ako vam je biblija,

zasto ste priznali Kosovo kao drzavu, zasto to terate druge drzave da urade isto, po toj rezoluciji kosovo nije drzava. Mozda je vama 1244 biblija, ali za ono sto vi samo zelite...

(utorak, 12. jun 2018, 14:52)
anonymous [neregistrovani]

Nasaje biblija je!

Nasa kolevka i svetinje naseg porekla kao i nasa teritorija;

(utorak, 12. jun 2018, 12:39)
lakicevic [neregistrovani]

Maaa

Pa u Americi su puno vaznije pare nego Biblija. A Albanci dali pare da ne citaju mnogo tu Bibliju 1244.

(utorak, 12. jun 2018, 12:15)
anonymous [neregistrovani]

Lepo

Znaci 1000 vojnika srpske vojske da se vrati, i da prestanete da nazivate Kosovo* drzavom.

(utorak, 12. jun 2018, 12:09)
anonymous [neregistrovani]

bezbednost kosova

"gospodin" je rekao da je bezbednost kosova stabilna. Iz ovoe izjave vecina nas ne shvata sustinu. Po njemu je to bezbednost kosova kao teritorije, i njega ne interesuje sta se desava na kosovu vec oko kosova. Kfor je tu da stiti kosovo od spoljasnjih pretnji a unutrasnji problemi su prvobitno bili usmereni na UNMIK policijui pravosudje a zatim na policiju Kosova i sudove. Dzabe ce mo mi da prozivamo kfor kad on nije za to nadlezan. Ne verujem da bi smo nesto mogli da promenimo ali bi se cuo nas glas, ostaje nam da trpimo i sacuvamo srpstvo kao ideju i cekamo pogodan trenutak.

(utorak, 12. jun 2018, 11:39)
anonymous [neregistrovani]

Слабо ти читаш ту “библију”

Па у тој “библији” пише да је Космет део Србије, да одређени број српске војске и полиције мора бити размештен на Космету и још много што шта пише што ви не поштујете...

(utorak, 12. jun 2018, 11:10)
anonymous [neregistrovani]

Bibliju treba čitati i u praksi provoditi

Sve članice Ujedinjenih Naroda treba da pročitaju tu 'Bibliju' i da pod broj jedan povuku priznanje Kosova kao države. Onda možemo da razgovaramo dalje. Po toj 'Bibliji' treba našu policiju i vojsku vratiti na granice i unutar Kosova.

(utorak, 12. jun 2018, 10:37)
anonymous [neregistrovani]

Uklanjanje carinskih punktova

Između Kosova i Albanije je isto po rezoluciji 1244?

(utorak, 12. jun 2018, 10:03)
anonymous [neregistrovani]

O kakvoj

Stabilnosti na Kosovu ti pricas? Pa pojedine familije nesmeju da se krecu po Kosovu sa svojom decom jer budu napadnuti. Kao i napad na crkve, kradja velika. A teroristi se slobodno krecu po Kosovu. A ovaj komadant prica o nekom miru i slobodi. Pa verovatno je mirno u njegovoj kasarni. Oslo.