Đurić: U dijalogu važna suština, manje važan format

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže, povodom moguće promene formata u dijalogu sa Prištinom, da su format, mesto i učesnici manje važni u odnosu na suštinu. Suština je, ističe, da uspeha u dijalogu može biti ukoliko postoji kompromis.

Marko Đurić je rekao da ponavljanje ratne retorike i mantri o tobože priznanju nezavisnosti Kosova kao jedinom rešenju neće doprineti dijalogu.

Dodao je da se do rešenja može doći jedino uz dogovor koji će zadovoljiti interese obe strane, a to gde će se razgovarati je, kako kaže, od sekundarnog značaja.

"Važan je princip, a u ovom trenutku ne vidim previše spremnosti sa albanske strane na KiM da na ozbiljan način pristupe svemu tome. Za razliku od njih, mi ne pretimo nikome, ne zveckamo oružjem, ne pribegavamo nasilju već hoćemo na ozbiljan način da razgovaramo", rekao je Đurić novinarima u SNS.

Dodao je da je Srbija spremna za razgovore i naveo da bi želeo da "tako bude i sa druge strane".

"Trenutno nemam utisak da je to slučaj", rekao je Đurić i zaključio da je format forma, a suština "ono što treba da dođe".

Odgovarajući na pitanje novinara o eventualnom formiranju kosovske vojske, Đurić je rekao da ponovno naoružavanje nekažnjenih pripadnika bivše OVK ne može da donese mir i stabilnost.

"Osim što je protivno domaćem i međunarodnom pravu, ne vodi ka rešenju. Zbog toga je Srbija snažno protiv toga i sasvim je sugirno da do toga ne može da dođe na legalan i legitiman način", poručio je Đurić.

"Svi funkcioneri Srpske liste imaju moju podršku"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju rekao je i da ima puno poverenje u Srpsku listu i sve njene funkcionere.

Na pitanje novinara ko je Milan Radoičić koji je u petak izabran za potpredsednika Srpske liste za koga se govorilo da se "na KiM pita za sve", Đurić je kazao da je on potpredsednik Srpske liste i da nije njegov posao da odgovara na ostala pitanja u vezi sa karijerom bilo kog pojedinca.

Srpska lista je pre nekoliko dana u radnom delu sednice skupštine za potpredsednike jednoglasno izabrala Vinka Radosavljevića, Igora Simića, Milana Radoičića, Nenada Rikala i Dalibora Jevtića.

"On je izabran od Srpskih predstavnika na KiM. Srpska lista u celosti je snaga i stranka koja je osvojila preko 90 odsto glasova građana srpske nacionalnosti na KiM. Ja imam puno poverenje u Srpsku listu. Oni uživaju moju podršku kao građanina i kao direktora Kancelarije za KiM i to uključuje sve funkcionere i sve predstavnike Srpske liste", rekao je Đurić novinarima u sedištu SNS.

On je naveo da podržava sve one koje podržava i srpski narod na KiM jer je, kako kaže, neophodna sabornost i jedinstvo.

Odgovarajući na pitanje da li je Radoičić razgovarao sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem pre nego što je postao potpredsednik Srpske liste, Đurić je rekao da to treba pitati sve njih zajedno, te ponovio da on podržava Srpsku listu i ima puno poverenje u njih.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 11. jun 2018, 17:24)
anonymous [neregistrovani]

Forma

Forma je postalo sve u ovom dijalogu jos pre nekoliko godina, tacnije pre vise od 5 godina kada je potpisan Briselski sporazum.
Partner u dijalogu samo trazi i ocekuje formalne potvrde da su u dijalogu, daju formalna obecanja, daju izjave koje nisu nista vise od toga.
A Srbija ceka da se nesto dogodi sto ce pasti s neba, pa ce sve promeniti.