Pomoćnica generalnog sekretara UN u Beogradu o KiM

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se sa pomoćnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za mirovne operacije UN Bintu Kejtom, kao i sa specijalnim predstavnikom generalnog sekretara UN i šefom Unmika Zahirom Taninom. Sa Kejtom je razgovarao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Predstavnica UN posebno je istakla značaj doprinosa koji Srbija, kroz učešće u pet mirovnih operacija Ujedinjenih nacija sa preko 300 pripadnika, pruža očuvanju mira i bezbednosti u svetu.

Takođe, izražena je opredeljenost za nastavak prisustva i delovanja misije UN na Kosovu i Metohiji, u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244, kao i njenog angažmana na očuvanju stabilnosti i izgradnji poverenja među zajednicama. 

Ističući značaj koji Ujedinjene nacije imaju za Srbiju kada je reč o zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta, ministar Dačić naglasio je neophodnost očuvanja Unmika kao garanta statusne neutralnosti, u nesmanjenom obimu i mandatu, kao i opredeljenost Srbije za iznalaženje kompromisnog i održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije.

Takođe, izrazio je spremnost za nastavak učešća Srbije u mirovnim operacijama u okviru daljeg doprinosa kolektivnoj bezbednosti, kao i opredeljenost za dalje unapređenje saradnje Srbije i Ujedinjenih nacija u najznačajnijim oblastima delovanja Organizacije, saopšteno je iz MSP.

Đurić i Kejta o bezbednosnoj situaciji na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je na sastanku pomoćnicu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za mirovne operacije Bintu Kejtu upoznao sa političkom i bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji i problemima srpskog naroda u pokrajini. 

Đurić se tom prilikom posebno osvrnuo na seriju napada na Srbe koji su se dogodili u proteklih nekoliko sedmica.

Posebnu zabrinutost, kako je istakao, izaziva činjenica da predstavnici albanske političke elite u Prištini sve učestalije istupaju sa pretećim, ratobornim izjavama, što ne doprinosi stvaranju stabilnog okruženja u regionu.

Bezbednosna situacija u pokrajini, prema njegovim rečima, daje puno opravdanje za redovno bavljenje Saveta bezbednosti problemima na Kosovu i Metohiji, u formi razmatranja redovnih tromesečnih izveštaja šefa Unmika.

Međunarodna vojna misija Kfor, ustanovljena Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, ostaje ključni garant mira i bezbednosti srpskog naroda u pokrajini, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Đurić je podsetio da je Srbija kao naslednica Jugoslavije ostala značajan kontributor u međunarodnim vojnim misijama pod okriljem Ujedinjenih nacija i da će, kao država koja dosledno podržava politiku mirnog rešavanja sporova u skladu sa međunarodnim pravom, i u budućnosti nastaviti da doprinosi svetskom miru.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju informisao je delegaciju Ujedinjenih nacija i sa tokom dijaloga Beograda i Prištine, naglasivši da Priština više od pet godina blokira uspostavljanje Zajednice srpskih opština, na koju se odnosi šest od petnaest tačaka Prvog briselskog sporazuma.

Sastanku su prisustvovali i predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefica Kancelarije UN u Beogradu Simona Mirela Mikulesku, kao i šef Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji (Unmik) Zahir Tanin, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

broj komentara 13 pošalji komentar
(ponedeljak, 11. jun 2018, 17:57)
Andrija [neregistrovani]

Помоћница генералног секретара УН у Београду о КиМ

Mir na KiM je prioritet nad prioritetima .

(ponedeljak, 11. jun 2018, 17:54)
Sloba [neregistrovani]

ggrrr@yahoo.com

Mislim a ubeđen sam da je tako u onom delu razgovora bez prisustva kamera a to je da se o krivici Albanaca mora jasnije i otvorenije govoriti.Jer svi problemi leže u njima i njihovim zaštitnicima koji sa pozicije sile a ne prava proizvode ovakav haos koji preti d ugorozi mir.Mi ne smemo da imamo strah da drugu stranu salno optužujuemo argumentima jer je istina na našoj strani.

(ponedeljak, 11. jun 2018, 17:10)
prle [neregistrovani]

mimi@gmail.com

Za Srbe sve gore na KiM

(ponedeljak, 11. jun 2018, 14:30)
anonymous [neregistrovani]

dcd

ici cemo do kraja sa resavanjem mirnim putem jer mi zelimo mir na Balkanu

(ponedeljak, 11. jun 2018, 14:29)
Kontesanera [neregistrovani]

kontesanera345

Mora se što pre početi sa dijalogom i normalizacijom odnosa Beograda i Prištine.

(ponedeljak, 11. jun 2018, 14:19)
ivan [neregistrovani]

kiki090@gmail.com

Samo kompromisno rešenje je prihvatljivo za obe strane.Da jedni i drugi imaju iste šanse za napredak.

(ponedeljak, 11. jun 2018, 14:16)
anonymous [neregistrovani]

Bizz

Valjda ce se osvrnuti na aktuelne dogadjaje na Kosovo!

(ponedeljak, 11. jun 2018, 13:54)
Maja [neregistrovani]

KiM

Po pitanju Kosova mora da se cuje i stav Srbije.

(ponedeljak, 11. jun 2018, 13:28)
Mrka [neregistrovani]

Mrka

Ovo je bio sigurno jedan vrlo konstruktivan razgovor koji ce, verujem, iznedriti jednu pametnu odluku o pomoci nasem narodu dole.

(ponedeljak, 11. jun 2018, 13:24)
Tara [neregistrovani]

UN

Dobro je da im je saopstio sta se desava na Kosovu i sta Pristinske vlasti rade, nadam se da ce neko od njih reagovati i predloziti konkretne mere kako bi se sprecilo dalje nasilje nad Srbima na Kosovu.