"Međunarodna zajednica da reaguje zbog ratne retorike Haradinaja"

Svakodnevnim senzacionalističkim izjavama, Priština na najbolji način dokazuje da status naše južne autonomne pokrajine nije onakav kakvim ga priželjkuju i predstavljaju tamošnjim građanima, istakao je direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. Srpska lista: Notorna laž da Srbi podržavaju formiranje tzv. kosovske vojske.

Povodom izjave kosovskog premijera Ramuš Haradinaj da će "rat sa Srbijom... zvanično biti prekinut kada dve strane priznaju jedna drugu", Đurić je istakao da je ratna retorika nešto što bi moralo da bude predmet oštre reakcije svih onih u međunarodnoj zajednici, kojima je stalo do stabilnosti i mirne budućnosti.

"Ratne priče i ponavljanje mantre o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti, za koju nikoga u Srbiji, pa čak ni na Kosovu i Metohiji, separatisti u Prištini nisu pitali, jeste obično bežanje od rešavanja problema", istakao je Đurić.

Prema njegogvim rečima, do bolje budućnosti za Srbe i Albance može se doći samo putem postizanja kompromisa koji će zadovoljiti interese i jedne i druge strane.

"Tvrdnja da je rešenje bez obostrano prihvatljivog dogovora i kompromisa moguće je zabijanje glave u pesak i obmanjivanje javnosti. Srbi i Albanci na KiM imaju pravo na budućnost i ne treba da budu večiti taoci separatizma", navodi se u saopštenju.

Haradinaj je, ranije na konferenciji za štampu, između ostalog, izjavio da će kosovska vojska biti formirana u toku 2018. i da je, kako on tvrdi, "dobila poverenje svih strana, čak i Srba sa Kosova".

"Sa Srbijom smo imali rat koji je prekinut 9. juna 1999. godine, ali zvanično će rat biti prekinut kada dve strane priznaju jedna drugu. Baš kao što je priznala Hrvatsku, Bosnu, Srbija bi trebalo da prizna i Kosovo. Ovo je u našem interesu i ne treba da se plašimo da zajedno sednemo za pregovarački sto i ozvaničimo priznanje", rekao je Haradinaj.

I Srpska lista traži reakciju

Srpska lista je takođe saopštila da očekuje reagovanje međunarodne zajednice na zveckanje oružjem političkih predstavnika kosmetskih Albanaca i odbacila tvrdnje da Srbi na Kosovu i Metohiji podržavaju formiranje takozvane "vojske Kosova".

"U nesposobnosti da svim građanima na Kosovu i Metohiji obezbede bolje uslove za život, politički predstavnici kosmetskih Albanaca građanima nude ratne i separatističke priče", ističe se u saoštenju.

Tako su, dodaju, izjavili kako za Prištinu rat sa Srbima nije završen, na šta ova lista očekuje najhitniju reakciju međunarodne zajednice.

Srpska lista ističe da je zveckanje oružjem više nego opasno za mir i bezbednost svih na Balkanu. Poručuju da je notorna laž da Srbi podržavaju formiranje tzv. kosovske vojske.

"Još jednom ponavljamo da Srpska lista nikada neće dati podršku za formiranje takve kvazi vojske, koja je protivna Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Kumanovskom vojno-tehničkom sporazumu, ali pre svega interesima i bezbednosti srpskog naroda i države Srbije", napominje se u saopštenju.

Srpska lista podseća one, koji to žele da zaborave, da Kumanovski sporazum ne predviđa formiranje nikakve nove vojske na teritoriji KiM, gde jedine vojne snage mogu biti Kfor i do hiljadu pripadnika Vojske Srbije, uz saglasnost Kfora.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво