Haradinaj: Kosovska vojska ima podršku Srba, 2018. formiranje

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj tvrdi da će kosovska vojska biti formirana u toku ove godine i da je vojska "dobila poverenje svih strana, čak i Srba sa Kosova".

"Ove godine će Kosovo dobiti vojsku. Prošlo je dosta vremena, ali to nije izgubljeno vreme, tokom ovog perioda vojska je dobila poverenje svih strana, čak i Srba sa Kosova. Ima omladine sa severa koja je u vojsci Kosova, a time pokazujemo da ne pravimo nacionalističku vojsku", rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare.

Tvrdi da je proces stvaranja kosovske vojske u završnoj fazi i da će uskoro biti okončan, bilo kroz ustavne ili zakonske promene, prenosi RTK2.

Govoreći o odnosu Prištine i Beograda, kosovski premijer smatra da je međusobno priznanje jedino rešenje.

"Sa Srbijom smo imali rat koji je prekinut 9. juna 1999. godine, ali zvanično će rat biti prekinut kada dve strane priznaju jedna drugu. Baš kao što je priznala Hrvatsku, Bosnu, Srbija bi trebalo da prizna i Kosovo. Ovo je u našem interesu i ne treba da se plašimo da zajedno sednemo za pregovarački sto i ozvaničimo priznanje", rekao je Haradinaj.

Dodao je da će sa Kosova do kraja 2018. godine moći da se putuje bez viza, navodeći da je potreba za slobodom kretanja sve veća i predstavlja barijeru građanima Kosova.

"Kosovo radi na tome da postane član Ujedinjenih nacija, da nas Srbija prizna i zaokružimo proces naše nezavisnosti. Ali pre toga Kosovo će postati član Interpola, jer nam kriminal predstavlja veliku opasnost. Članstvo Kosova u Interpolu će doprineti borbi protiv međunarodnog i domaćeg kriminala. Očekujemo da postanemo punopravni član ove organizacije u novembru", rekao je Haradinaj.

broj komentara 12 pošalji komentar
(ponedeljak, 11. jun 2018, 11:23)
anonymous [neregistrovani]

Od kriminalaca i terorista

Nemoze vas niti dragi Bog napraviti poštenim,a kamoli Interpol.Sve su to maske iza kojih stoji veliko nepoštenje i interesi.

(ponedeljak, 11. jun 2018, 09:29)
anonymous [neregistrovani]

Istina

Ili laze ili govori istinu. Ja se uvek u ovakvim situacijama pitam,a sta ako je bar pola istina ?

(ponedeljak, 11. jun 2018, 09:11)
anonymous [neregistrovani]

To je super....

Ako ima Srba u Kosovskoj vojsci.....jedino ce tako i biti u buducnosti......sad koliko ce biti Albanaca..10..20...to jos nitko ne zna...mozda 50??

(nedelja, 10. jun 2018, 23:40)
anonymous [neregistrovani]

цена части

Увек су Срби имали издајица до гукше, само их треба довољно платити.

(nedelja, 10. jun 2018, 22:54)
anonymous [neregistrovani]

On laze

Ne bi srbin iz tih poharanih sela dolazio u njegovu vojsku. Najvecim delom sto znaju da to nece tako biti placeno, ako i jeste toliko? Zakoji mesec i da im zivot visi o koncu. A mize biti da jeneki jado i to ucinio, sirotinja.

(nedelja, 10. jun 2018, 22:46)
general lee [neregistrovani]

kosmet

Puste želje, pusti snovi.TZV premijeru, od toga nema ništa.

(nedelja, 10. jun 2018, 21:52)
anonymous [neregistrovani]

Vojska

Vojska kosova ima preko 200 pripadnika srpske nacijonalnosti, iz jednog srpskog sela ima cak 59 vojnika, plata im je od 450 do 550e.

(nedelja, 10. jun 2018, 21:51)
anonymous [neregistrovani]

Ramuse

Osvanuces i ti jednog jutro u beogradu u lisicama.
Samo polako

(nedelja, 10. jun 2018, 21:28)
anonymous [neregistrovani]

Komentar

Ko tu koga laze.

(nedelja, 10. jun 2018, 21:25)
anonymous [neregistrovani]

Одг.

Којих то Срба? Да ли он мисли на Тачија који је Србин по прадеди? Не вреди му да упорно негира.